• Πολιτική

    ΚΙΝΑΛ: Ο γρίφος των δημοσκοπήσεων–Καθοριστικός παράγοντας η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες

    Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Παπανδρέου


    Εν αναμονή της εκλογικής αναμέτρησης στο ΚΙΝΑΛ, η παράταξη βρίσκεται στο επίκεντρο των δημοσκοπήσεων. Όσες όμως και αν γίνουν, λίγο πολύ γίνονται στο σκοτάδι, επειδή λείπει μία καθοριστική παράμετρος: το ποιοι και πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν.

    Πέραν του ποιος από τους έξι υποψήφιους προηγείται και είναι πιθανόν να κερδίσει, το ΚΙΝΑΛ εμφανίζει μια δυναμική που του δίνει ελπίδες για διψήφια ποσοστά, την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει εγκλωβισμένος στη δεύτερη θέση, αρκετά μακριά από την πρώτη που κατέχει η κυβερνητική παράταξη.

    Μπορεί αυτό να ακούγεται ενθαρρυντικό και ευχάριστο για κάποιους, οι οποίοι βλέπουν πολιτικές ανακατατάξεις κι αλλαγή του σημερινού σκηνικού, όμως τίποτα δεν είναι βέβαιο, καθώς το κυρίως σημαντικό αυτή τη στιγμή, είναι η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές –αυτήν οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να τη βρούνε.

    Το διάστημα που απομένει, περίπου τρεις εβδομάδες, είναι μεγάλο και όπως φαίνεται ήδη από τα όσα ακούγονται και τα όσα λέγονται μεταξύ των υποψηφίων, μπορεί να συμβούν πολλά.

    Σκληρή μάχη για τρεις

    Προς το παρόν, όλα δείχνουν ότι η μάχη για την ηγεσία θα είναι σκληρή. Είναι ολοφάνερο πως οι τρεις που θα αγωνισθούν για να μπουν στο δεύτερο γύρο είναι (κατ’ αλφαβητική σειρά) ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Οι Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης και Παύλος Χρηστίδης παλεύουν για ένα καλό πλασάρισμα, που αφενός θα τους καταστήσει ρυθμιστές στο δεύτερο γύρο, αφετέρου θα τους δώσει πόντους για την επόμενη μέρα στη Χαριλάου Τρικούπη ή για εκλογή στη νέα βουλή.

    Όπως φαίνεται, επίσης, πολύ δύσκολα θα αποσυρθεί κάποιος ενόψει της αναμέτρησης της 5ης Δεκεμβρίου. Το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς, αλλά οι βασικοί υποψήφιοι για την ηγεσία κάνουν τον προγραμματισμό τους ότι ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί με έξι ψηφοδέλτια στην κάλπη.

    Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι, Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Παπανδρέου, δίνουν τη μάχη για το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό την πρώτη Κυριακή, τόσο για την είσοδό τους στον δεύτερο γύρο, όσο και για την παράσταση νίκης ενόψει της δεύτερης Κυριακής. Ταυτόχρονα όμως η στρατηγική τους παίρνει υπόψη και τις ενδεχόμενες συμμαχίες που θα πρέπει να έχουν στον δεύτερο γύρο, έστω και χωρίς να γνωρίζουν από τώρα τον αντίπαλό τους.

    Τα δίδυμα που ενδέχεται να αναδειχτούν την δεύτερη Κυριακή μειώνουν ή αυξάνουν τις πιθανότητες του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Με αυτή την παραδοχή, τα φαβορί για την αρχηγία επιδιώκουν να επηρεάσουν την επιλογή αντιπάλου, οι πιθανότητες όμως για κάτι τέτοιο είναι σχεδόν μηδαμινές.

    Εάν μαζί με όλα αυτά υπολογίσουμε και την παράμετρο της πανδημίας, η εξέλιξη της οποίας μπορεί να τα τινάξει όλα στον αέρα, καταλήγουμε ότι όσα σενάρια βλέπουν το φως δημοσιότητας έχουν κενά.

    Τα σενάρια για τις εθνικές εκλογές          

    Σε ό,τι αφορά στο ΚΙΝΑΛ λοιπόν, αυτήν τη στιγμή, θα ήταν αρκετό να περιορισθούμε στην επισήμανση ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον στο χώρο του πολιτικού Κέντρου για τις εξελίξεις στην παράταξη.

    Από το νέο αρχηγό της θα εξαρτηθεί το ποσοστό της στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής στις εθνικές εκλογές, το οποίο σε συνδυασμό με τα ποσοστά των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, θα καθορίσει τα πάντα. Αν δηλαδή θα προχωρήσει το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για δεύτερες εκλογές και διεκδίκηση της αυτοδυναμίας, ή αν οι αριθμοί θα τον αναγκάσουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

    Άλλο σενάριο δεν υπάρχει, δεν βγαίνει αριθμητικά και δεν έχει νόημα να το συζητούμε – εκτός αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξευθεί στο 35% και κερδίσει τις εκλογές (πράγμα αδύνατο)και το ΚΙΝΑΛ φτάσει ή ξεπεράσει το 15%…

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ