• Πολιτική

    ΚΙΝΑΛ: Δεν τα βρίσκουν για τα ντιμπέιτ – Διαφωνίες Παπανδρέου

    Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Τα εκλογικά τμήματα-ποιοι ψηφίζουν και που

    Α. Λοβέρδος – Ν. Ανδρουλάκης – Γ. Παπανδρέου – Π. Γερουλάνος – Π. Χρηστίδης – Χ. Καστανίδης


    Ανοικτό είναι ακόμη το πότε και πόσα debate πρόκειται να γίνουν κατά την προεκλογική περίοδο για την ηγεσία στο ΚΙΝΑΛ.

    Στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής για την εκλογική διαδικασία (ΕΔΕΚΑΠ) που κράτησε τρεις ώρες με την παρουσία και εκπροσώπων των υποψηφίων απόφαση. Η συνεδρίαση αναμένεται να συνεχιστεί ξανά αύριο.

    Όλοι οι υποψήφιοι πλην του Γιώργου Παπανδρέου, συμφώνησαν να ακολουθηθεί το μοντέλο του 2017 με τις τέσσερις θεματικές συζητήσεις.

    Αυτό έφερε την αντίδραση της πλευράς Παπανδρέου, η οποία ζήτησε να γίνουν αν χρειαστεί οι τοποθετήσεις μέσω zoom, λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων και της προεκλογικής καμπάνιας των υποψηφίων. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε.

    Οι προτεινόμενες ημερομηνίες για τα debate είναι 22 Νοεμβρίου στην ΕΡΤ και στις 29 Νοεμβρίου στην ΕΡΤ3 για τα εξής θέματα: Ανάπτυξη, κοινωνία, πανδημία και κλιματική αλλαγή, διεθνής θέση του κόμματος, διαφάνεια, δημοκρατία, θεσμοί, κόμμα.

    Η πλευρά Γιώργου Παπανδρέου προτείνει «να διεξαχθούν 3 θεματικές δημόσιες συζητήσεις με τη χρήση διαδικτύου και απευθείας τηλεοπτική μετάδοση και με επαρκή χρόνο απαντήσεων για όλους τους υποψήφιους έτσι ώστε κάθε σημαντική θεματική ενότητα να μπορεί να συζητηθεί διεξοδικά σε επαρκή χρόνο αφιερώνοντας 75-90 λεπτά για κάθε θέμα».

    Οι θεματικές συζητήσεις που προτείνει, είναι: Δίκαιη μετάβαση στο νέο παραγωγικό πρότυπο – Πράσινη Ανάπτυξη, προκλήσεις για τη Δημοκρατία και τους θεσμούς σήμερα και        κοινωνικό Κράτος και σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία.

    Η πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου συμφωνεί με το μοντέλο του 2017 με τις θεματικές που προτείνει και η ΕΔΕΚΑΠ, αλλά να προστεθεί μέσα και η πανδημία του κορονοϊού. Στο δεύτερο  γύρο να διεξαχθούν δύο debates. Ο εκπρόσωπος του , Σπύρος Καρανικόλας έθεσε δύο θέματα. Πρώτον, να υπάρχει ερώτηση για τα ζητήματα της παράταξης, η οποία απορρίφθηκε από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ συμφωνήσαν οι υπόλοιποι και δεύτερον, να υπάρχει δυνατότητα ερώτησης μεταξύ των συνυποψηφίων, ελεύθερα για όποιο θέμα θέλει ο κάθε υποψήφιος, στην οποία συμφωνήσαν όλοι έκτος και πάλι της πλευράς Παπανδρέου.

    Ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης ζητεί να γίνουν δύο debates μεταξύ των έξι υποψηφίων και άλλο ένα μεταξύ των δύο που θα περάσουν στο β’ γύρο.

    Ο Παύλος Χρηστίδης, προτείνει τη διεξαγωγή τριών θεματικών τηλεοπτικών διαλόγων, με τα εξής θέματα: Δημοκρατία, Οικονομικές ανισότητες και Διαγενεακή αλληλεγγύη την εποχή της κλιματικής κρίσης, η Ελλάδα στον κόσμο- εξωτερική πολιτική και διεθνείς σχέσεις, το ΚΙΝΑΛ ως φορέας πολιτικής. Θεσμική λειτουργία, συμμετοχή, αποφάσεις, λογοδοσία.

    Τη διεξαγωγή και μετάδοση, μέσω καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, δύο τηλεοπτικών διαλόγων ανάμεσα στους υποψηφίους των εσωκομματικών εκλογών μέχρι τις 05.12, καθώς επίσης την πραγματοποίηση ενός ακόμη τηλεοπτικού διαλόγου ανάμεσα στους 2 υποψηφίους που θα αναμετρηθούν στις 12.12 στις τηλεοπτικές συζητήσεις, να δοθούν ερωτήσεις και σε πολίτες, που θα παραβρίσκονται.

    Ο Παύλος Γερουλάνος συμφωνεί και αυτός με την πρόταση της ΕΔΕΚΑΠ και ζητά να γίνουν δύο debates μεταξύ των έξι υποψηφίων και άλλο ένα μεταξύ των δύο που θα περάσουν στο β’ γύρο με την ΕΡΤ.



    ΣΧΟΛΙΑ