• Πολιτική

    Κικίλιας: Μέσα σε 3 μέρες είχαμε 200 πυρκαγιές κάτω από ακραίες κλιματολογικά συνθήκες

    • NewsRoom
    Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας

    Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας


    Με 200 πυρκαγιές μέσα σε 3 μέρες, κάτω από ακραίες κλιματολογικές συνθήκες βρίσκονται αντιμέτωπες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, όπως δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρ/Σ «Σκάι 100.3».

    Ο κ. Κικίλιας αφού ευχαρίστησε όλες τις δυνάμεις που συμβάλλουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, είπε πως είναι «δίπλα σε όλους τους πυροσβέστες του Σώματος, τους εθελοντές, τους ανθρώπους της Αστυνομίας, του Στρατού, του Λιμενικού».

    «Τις τελευταίες 3 μέρες είχαμε 200 πυρκαγιές με αυτές τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες που θα συνεχιστούν.

    Πράγματι δοκιμάζεται η κρατική μηχανή» σημείωσε και προσέθεσε ότι εδώ και 8 μέρες η χώρα είναι σε κατάσταση καύσωνα με ακραίες κλιματολογικές συνθήκες ενώ τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες έρχονται ακόμη πιο υψηλές θερμοκρασίες.

    «Από την προηγούμενη Τετάρτη μέχρι και σήμερα, είναι πλέον 8 μέρες, είμαστε σε κατάσταση καύσωνα με ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, δηλαδή φτάνουν οι θερμοκρασίες κοντά στους 40 βαθμούς ή τους ξεπερνούν και μετά έχει μελτέμια μποφόρ.

    Ό,τι χειρότερο για την πρόκληση πυρκαγιών. Αυτό το τριήμερο που μας έρχεται οι θερμοκρασίες σύμφωνα με τους δικούς μας μετεωρολόγους και την ΕΜΥ ξεπερνούν τους 40 βαθμούς, θα φτάσουνε την Κυριακή τους 45 και με 5 μποφόρ -7 τη Δευτέρα, Τρίτη και δυστυχώς θα ακολουθήσει νέος τρίτος καύσωνας όπως με ενημερώνουν οι επιστήμονες, με μεγαλύτερες θερμοκρασίες από το Σαββατοκύριακο, δηλαδή πάνω από 45 βαθμούς.

    Θα μπορούμε να πούμε πιο πολλά στοιχεία την Κυριακή. Το Πυροσβεστικό Σώμα και το κράτος θα είναι εδώ να βοηθήσει και να στηρίξει συντονισμένα και οργανωμένα με ό,τι δυνάμεις έχει εκεί που είναι ανθρωπίνως δυνατό», σημείωσε.

    Ερωτηθείς αν πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος γιατί η φωτιά στα Δερβενοχώρια καίει 3 μέρες, ο κ. Κικίλιας είπε πως «όταν τελειώσει η περίοδος πυρόσβεσης-πυροπροστασίας, τότε έχουμε να κάνουμε την αξιολόγησή μας για το Πυροσβεστικό Σώμα, για τη δομή του, τη νέα δομή που απαιτείται κατά την άποψή μου, για τον τρόπο λειτουργίας του, για τους κανόνες πρόληψης και συνεργασίας με τους 2 βαθμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, για το πώς επικοινωνούμε με τους πολίτες, τι τους ζητάμε και πόσο νωρίς μέσα στη χρονιά απαιτείται όλοι, δήμοι, πολίτες και λοιπά να έχουν ξεχορταριάσει και να έχουν την ευθύνη της προσωπικής τους περιουσίας» και προσέθεσε ότι στη Μεσόγειο, στην Ευρώπη και σε όλον τον πλανήτη μιλάμε πλέον για κλιματική κρίση και όχι για κλιματική αλλαγή.

    Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι φωτιές είχαμε, έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε, όπως έχουν και όλες οι χώρες του κόσμου που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα και καύσωνες, και υπογράμμισε ότι το σημαντικό είναι «ο τρόπος που τις αντιμετωπίζουμε και τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να υπάρχει πρόληψη να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές να προστατεύεται το δάσος και οι περιουσίες».

    «Θα γίνει πρώτα από όλα αξιολόγηση. Θα δούμε ποια είναι η δομή του Πυροσβεστικού Σώματος και τι απαιτείται. Ποιες είναι οι νέες τεχνολογίες. Θα προσπαθήσουμε και αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα, να αξιοποιήσουμε τα 2 δισ. ευρώ του προγράμματος ΑΙΓΙΣ.

    Θα ενημερώσουμε ειλικρινώς την ελληνική κοινωνία όπως και για τον τρόπο τον οποίο τρέχουν και θα τρέξει αυτό το πολύ μεγάλο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, των προμηθειών στο ΠΣ και στα άλλα Σώματα έτσι ώστε να είμαστε ακόμα πιο έτοιμοι την επόμενη φορά», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

    Τέλος, ο υπουργός ευχαρίστησε τις χώρες Γαλλία, Ιταλία, Ισραήλ, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία που θα συνδράμουν τους πυροσβέστες και τους εθελοντές που επιχειρούν και τόνισε ότι τα 2 Air Tractor από το Ισραήλ αναμένεται να φτάσουν σήμερα το μεσημέρι.

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: «Κύριο μέλημά μας, η στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών στο ρεύμα»

    Χρήστος Σταϊκούρας: Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι αλλάζουν τη Δυτική Ελλάδα

    Μαρινάκης: Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση – Ύψιστη προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή



    ΣΧΟΛΙΑ