ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ελληνική πολιτική σκηνή βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ιστορικά αυξημένη πόλωση, όπως επισημαίνει η νέα μελέτη του ΚΕΦΙΜ. Σύμφωνα με τα δεδομένα, η συναίνεση της αντιπολίτευσης σε νομοσχέδια της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχει φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών.
Στα μέσα της τρέχουσας κοινοβουλευτικής θητείας (2023-2025), η μέση συναίνεση της αντιπολίτευσης στα κυβερνητικά νομοσχέδια κατέβηκε στο 12,8%, έναντι υψηλότερων ποσοστών σε προηγούμενες θητείες. Η πτώση είναι εμφανής σε όλα τα κόμματα, με το ΚΚΕ να παραμένει στο 0% και το ΠΑΣΟΚ να κατέχει την υψηλότερη συναίνεση (31%), ωστόσο με πτώση 1,8 μονάδων το τελευταίο έτος.
Οι μεγαλύτερες πτώσεις καταγράφονται σε:
- Νίκη: -3 μονάδες (6% συνολικά).
- ΣΥΡΙΖΑ: -2,6 μονάδες (13,8% συνολικά).
- Σπαρτιάτες: -2 μονάδες (12,9% συνολικά).
Η έρευνα επισημαίνει ότι η πόλωση εντείνεται ιδιαίτερα στους οικονομικούς νόμους, όπου η αντιπολίτευση επιλέγει συστηματικά την άρνηση. Το φαινόμενο ενισχύεται από την μετακίνηση των κομμάτων προς τα άκρα: τα κόμματα κοντά στο κέντρο (π.χ. ΠΑΣΟΚ) δείχνουν μεγαλύτερη συναίνεση, ενώ τα ακροαριστερά και ακροδεξιά κόμματα παραμένουν σε απόλυτη αντιπαράθεση.
Ο γενικός διευθυντής του ΚΕΦΙΜ, Νίκος Ρώμπαπας, εκφράζει ανησυχία για τον κίνδυνο πολιτικής αδράνειας: «Η πόλωση δεν πρέπει να οδηγήσει σε αδυναμία λήψης αποφάσεων. Η μεταρρυθμιστική κόπωση γίνεται ορατή, και η αντιπολίτευση – αντί να προτείνει εναλλακτικές – κινείται προς μαξιμαλιστικές θέσεις».
Θα βρείτε ΕΔΩ την σχετική έρευνα.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κύπρος: Ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στα βόρεια της Λεμεσσού – Αίτημα συνδρομής σε γειτονικά κράτη και την ΕΕ
- Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους δύο συλληφθέντες για την πυρκαγιά στον Φενεό
- Ιταλία: Διθέσιο αεροσκάφος συνετρίβη σε αυτοκινητόδρομο – Νεκροί οι δυο επιβαίνοντες (Βίντεο)
- Ζελένσκι: Δέσμευση για διατήρηση της ανεξαρτησίας των υπηρεσιών καταπολέμησης της διαφθοράς
