• Πολιτική

    Υπόθεση Λιγνάδη: Σκληρό ροκ κυβέρνησης – αντιπολίτευσης στη σκιά των καταιγιστικών εξελίξεων

    • NewsRoom
    Δημήτρης Λιγνάδης

    Δημήτρης Λιγνάδης


    Προάγγελος σοβαρών εξελίξεων στην υπόθεση Λιγνάδη ήταν από το πρωί της περασμένης Παρασκευής η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο, και η συνέντευξη Τύπου της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη που όμως ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων τόσο στο πολιτικό σκηνικό όσο και στο καλλιτεχνικό χώρο.

    Στη σκιά των δικαστικών εξελίξεων που πήραν την μορφή χιονοστιβάδας με την σύλληψη του άλλοτε κραταιού σκηνοθέτη και ηθοποιού, σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού, ενώ μεταξύ κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε «πόλεμος» ανακοινώσεων στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με αιχμή της κριτικής ότι υπήρξε κυβερνητική απόπειρα συγκάλυψης, όπως και ότι η κ. Μενδώνη όφειλε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τον διορισμό του κ. Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο υποβάλλοντας την παραίτησή της.

    Επιπλέον, το βράδυ της Κυριακής το διοικητικό συμβούλιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υπέβαλε σύσσωμο την παραίτησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την στάση της υπουργού Πολιτισμού.

    Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν τα μέλη του ΔΣ αναφέρουν: «Υπό το σκότος των πρόσφατων εξελίξεων στο χώρο του Πολιτισμού και επειδή η ευθιξία, η φιλοτιμία και η υπευθυνότητα είναι αρετές που πρέπει να διαθέτουν όχι μόνο οι άρχοντες αλλά και οι υπηρετούντες τους άρχοντες, ιδίως όταν οι πρώτοι δεν τις διαθέτουν, επιθυμούμε, με την  παρούσα δήλωση, να εκφράσουμε την εντονότατη δυσαρέσκειά μας για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την πρωτοφανή υπόθεση των αποκαλύψεων που αφορούν τον τέως Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, αποποιούμενη με τόση επιτηδευμένη ελαφρότητα τις προσωπικές της ευθύνες και αδυνατώντας ν’ ανταποκριθεί στο ρόλο της και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Θεωρούμε αυτονόητο, παίρνοντας υπόψη μας και μια σειρά απαράδεκτους χειρισμούς της κατά την πολιτεία της, ότι η μόνη ενδεδειγμένη λύση είναι η άμεση παραίτησή της».

    Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ηθοποιοί τοποθετούνταν δημοσίως κατά των δηλώσεων της Λίνας Μενδώνη ζητώντας την παραίτησή της.

    Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

    Στη σκιά των δικαστικών εξελίξεων στην υπόθεση Λιγνάδη, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την Κυριακή σκληρή ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «ο κ. Μητσοτάκης είναι προσωπικά βαριά εκτεθειμένος από την προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης Λιγνάδη».

    Σολιάσε ότι «λίγη σημασία έχει πια, αν κατόπιν εορτής παραιτήσει την υπουργό του. Άλλωστε, η κα Μενδώνη ό,τι έκανε το έκανε κατ’ εντολήν του».

    Ειδικότερα αναφέρει ότι «κατ’ εντολήν του ακύρωσε την προκήρυξη διαγωνισμού, για να αναθέσει τη Διεύθυνση του Εθνικού στον κ. Λιγνάδη. Κατ’ εντολήν του έβγαλε ανακοίνωση για να διαψεύσει τις ‘φήμες’ όπως έγραφε. Κατ’ εντολήν του έκανε πως δεν είδε τη καταγγελία του Νίκου Σ. στις 6 του Φλεβάρη και πως δεν άκουγε όλες αυτές τις  μέρες την κατακραυγή των ανθρώπων της τέχνης. Κατ’ εντολήν του τέλος, έκανε στροφή 180 μοιρών, μόνο όταν έμαθαν ότι υπάρχει μηνυτήρια αναφορά θύματος για αδίκημα που δεν έχει παραγραφεί».

    «Ελπίζουμε», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «τουλάχιστον αυτή τη φορά, να μη ξαναδούμε κατ’ εντολήν του, βουλευτές της ΝΔ στο δικαστήριο να υπερασπίζονται τον κατηγορούμενο, όπως συνέβη με τον πρώην γραμματέα πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ, κ. Νίκο Γεωργιάδη».

    Η απάντηση της ΝΔ

    Το σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ δεν έμεινε αναπάντητο από την πλευρά της κυβέρνησης που τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία συγκάλυψη στην υπόθεση.

    «Αντί απάντησης στον ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπουμε στη χθεσινή ανάρτηση του κ. Ηλιόπουλου, ο οποίος μέσα στην ταραχή του, σε 4 γραμμές αναίρεσε πλήρως όλα τα μυθεύματα του ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν συγκάλυψης. Η 6/2 πού όπως λέει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, “διαβάσαμε τη συγκλονιστική καταγγελία του Νίκου Σ.”, είναι η μέρα που υπέβαλε την παραίτησή του ο Δ. Λιγνάδης. Κι έγινε αποδεκτή την ίδια στιγμή. Πώς γίνεται λοιπόν να υπάρχει συγκάλυψη στη συνέχεια, όταν έχει γίνει δεκτή η παραίτηση από την πρώτη ημέρα; Δεν πρόκειται μόνο για αντίφαση, αλλά για τρικυμία εν κρανίω που ακυρώνει τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, σε μια σκοτεινή υπόθεση που βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης η οποία έχει πλέον το λόγο.» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

    Την ίδια στιγμή, στο ΚΙΝΑΛ στέκονται περισσότερο στην υπόθεση, με την Φώφη Γεννηματά να αναφέρει πως «η στιγμή είναι πιο μεγάλη από κομματικές μικρότητες».

    Με τη φράση, «η στιγμή είναι πιο μεγάλη απ’ τις κομματικές μικρότητες», η Φώφη Γεννηματά κατέκρινε τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ για την διαμάχη τους με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έκανε ανάρτηση στα social media για το κίνημα #MeToo, όπου υπογραμμίζει:

    «Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να εκμεταλλευτούν, με αλληλοκατηγορίες και αντεγκλήσεις, ένα συλλογικό κίνημα, που απαιτεί τεράστιο κουράγιο απ’ τους εκφραστές του.

    Η στιγμή είναι πιο μεγάλη απ’ τις κομματικές μικρότητες. Τα θύματα μας διδάσκουν το ένα μετά το άλλο με το θάρρος τους. Ας αντλήσουμε, ως πολιτικό σύστημα, απ’ αυτό το θάρρος.

    Αν μη τι άλλο τους χρωστάμε».

    Η κ. Γεννηματά καταλογίζει πολιτική ευθύνη στη κυβέρνηση Μητσοτάκη για τον διορισμό Λιγνάδη, αλλά και καθυστερημένη αντίδραση και προσπάθεια συγκάλυψης.

    Τονίζει ότι το ελληνικό #MeToo είναι ένα κίνημα που τώρα γεννιέται και πρέπει να μείνει ελεύθερο κι ακηδεμόνευτο.« Να μην εγκλωβιστεί σε πρόσκαιρες κομματικές ατζέντες. Τις φωνές των θυμάτων που σπάνε το φόβο και τη σιωπή πρέπει ως πολιτικό σύστημα να τις ακούσουμε με σεβασμό και να τις υπερασπιστούμε όλοι από κοινού. Ούτε να τις καπελώσουμε ούτε να τις φιμώσουμε. Να τις αναδείξουμε με όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις του κράτους δικαίου. Αλλιώς μέσα από την ανούσια κομματική αντιπαράθεση, θα αποθαρρύνουμε τα θύματα», αναφέρει η κ. Γεννηματά στην αναρτησή της.

    Διαβάστε ακόμη:

    Το σκεπτικό του εντάλματος σύλληψης του Λιγνάδη: «Σταθερή εγκληματική ροπή. Σχεδίαζε κι άλλα εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων»

    Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση σεξουαλικής και άλλης κακοποίησης

    Δημήτρης Λιγνάδης: Η σύλληψή του με την κατηγορία του βιασμού



    ΣΧΟΛΙΑ