Πολιτισμός

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση σεξουαλικής και άλλης κακοποίησης

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


Σεξουαλική και άλλη βία, τόσο στον πολιτισμό όσο και σε όλους τους εργασιακούς χώρους θα αντιμετωπίζονται σε λίγο καιρό μέσα από ένα γενικότερο πλαίσιο, νομοθετικό και θεσμικό, που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση.

Πρόκειται για ένα Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Φαινομένων Κακοποίησης κάθε είδους _ σεξουαλικές, σωματικές, λεκτικές_ που θα έχει προληπτικό όσο και κατασταλτικό χαρακτήρα.

Κι αυτό, γιατί ενώ θα δημιουργεί ένα ευρύτερο κανονιστικό πλαίσιο, παράλληλα θα περιλαμβάνει και νομοθετικές παρεμβάσεις, όπου απαιτούνται, ώστε σε συνδυασμό αυτά τα δύο να διαμορφώσουν νέες συνθήκες στους χώρους εργασίας απομακρύνοντας, ει δυνατόν, παραβατικές συμπεριφορές.

Είναι η πρώτη φορά βεβαίως, που επιχειρείται η καθιέρωση νέων όρων στην εργασία, όσον αφορά τα φαινόμενα βίας, οι πληροφορίες μάλιστα θέλουν να υπάρχει μία πρώτη γενική εικόνα του σχεδίου, ενδεχομένως και εντός του Μαρτίου.

Όλος αυτός ο σχεδιασμός τελεί υπό τον υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη και ήδη έχει ζητηθεί από τους υπουργούς της κυβέρνησης να καταθέσουν τις προτάσεις τους με όποιες παρεμβάσεις κρίνουν, ώστε να προλαμβάνονται συμπεριφορές κακοποίησης ή παρενόχλησης και ακόμη να μπορεί να λειτουργήσουν κατασταλτικά.

Όπως είναι γνωστό εξάλλου, στο υπουργείο Πολιτισμού καταρτίζεται ήδη Κώδικας Δεοντολογίας, ο οποίος θα αφορά όλους τους κρατικούς και εποπτευόμενους φορείς του αλλά και τις εκπαιδευτικές καλλιτεχνικές δομές (σχολές).

Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχει πει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα θεσπιστούν κανόνες συμπεριφοράς στους εργασιακούς χώρους, που θα καθορίζουν με ακρίβεια τις επαγγελματικές σχέσεις. Ακόμη, θα ορίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα γίνονται οι καταγγελίες αλλά και πώς θα εξετάζονται.

Η συνεργασία μάλιστα με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών είναι στενή, προκειμένου και εκείνο να ρυθμίσει εκ νέου τις σχέσεις των καλλιτεχνών με τους παραγωγούς και θεατρικούς επιχειρηματίες.

Κι αυτό, γιατί πέραν των άλλων το τοπίο στο χώρο αυτό είναι χαοτικό με απλήρωτες πρόβες, αμοιβή με ποσοστά στο τέλος της παράστασης, μη υπογραφή συμβάσεων εργασίας κ.ά.


ΣΧΟΛΙΑ