• Πολιτική

    ΥΠΕΞ: Ασφαλείς όλο οι Έλληνες πολίτες στο Καζακστάν

    • NewsRoom
    Καζακστάν


    Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Καζακστάν, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει:

    Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες που μας έχουν περιέλθει, δεν έχει προκύψει ζήτημα όσον αφορά την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στη χώρα.

    Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Καζακστάν συνέλαβαν 3.811 άτομα σε σχέση με τις ταραχές που ξέσπασαν στη χώρα. Eκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Καζακστάν ανέφερε πως 10 άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας τραυματίστηκαν στη διάρκεια των ταραχών, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Khabar-24. Ορισμένοι εξ αυτών τραυματίστηκαν από πυρά, σημείωσε.

    Τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκαν επίσης 33 επιθέσεις εναντίον δυνάμεων της Πυροσβεστικής και 30 οχήματα υπέστησαν υλικές ζημιές. “Ταραξίες επιτέθηκαν με πέτρες και πυροβόλησαν πυροσβέστες (…) οι οποίοι ωστόσο κατάφεραν να σβήσουν 75 εστίες φωτιάς και να σώσουν 143 ανθρώπους”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

    Στο μεταξύ, από τη Μόσχα, ένας αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι δώδεκα μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου Il-76 και An-124, που μετέφεραν εξοπλισμό και στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του CSTO (Οργανισμός Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας) αναχώρησαν από τη Ρωσία με προορισμό αεροπορικές βάσεις στο Αλμάτι και το Ζέτιγκεν.

    Αμέσως μετά την άφιξή τους οι μονάδες της ρωσικής δύναμης θα αρχίσουν «να εκτελούν τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί», πρόσθεσε το ρωσικό πρακτορείου Tass, επικαλούμενο τον ίδιο, μη κατονομαζόμενο, αξιωματούχο.

    Ο πρόεδρος του Καζακστάν ζήτησε πριν από δύο ημέρες τη στρατιωτική συνδρομή του CSTO, λόγω των ταραχών που σημειώνονταν σε πολλές περιοχές της χώρας και σήμερα η κυβέρνηση ανέφερε ότι έχει αποκατασταθεί η τάξη, αλλά η κατάσταση παραμένει δύσκολη στο Αλμάτι, την οικονομική πρωτεύουσα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Καζακστάν: Ξεπέρασαν τις 3.800 οι συλλήψεις διαδηλωτών – 26 νεκρούς παραδέχονται οι Αρχές

    Καζακστάν: Αστυνομικοί και στρατιώτες συλλαμβάνουν όποιον πλησιάζει το αεροδρόμιο



    ΣΧΟΛΙΑ