• Top Stories

    Τρόμος: έρχονται 150.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα. Ασφυξία στην ουδέτερη ζώνη

    • NewsRoom


    Δραματικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο των προσφυγικών ροών καθώς  οι διακινητές να «ανακαλύπτουν» δύο νέα περάσματα προς το ελληνικό έδαφος, από το Καστελόριζο και την Αλεξανδρούπολη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το τετραήμερο 16-19 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν περισσότερες από 13.000 αφίξεις μεταναστών και προσφυγων ενώ η γερμανική Bild κάνει λόγο για 150.000 επιπλέον που θα έλθουν στην Ελλάδα τις επόμενες ώρες.

    Ασφυξία

    «Ασφυξία» δημιουργείται στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ μετά την απαγόρευση διέλευσης Αφγανών στα Σκόπια και την απαίτηση όλοι οι πρόσφυγες να κατέχουν διαβατήριο ή ταυτότητα, καθώς δεν επαρκεί πλέον το υπηρεσιακό σημείωμα που λαμβάνουν από τις ελληνικές αρχές.

    Ο συνωστισμός που παρατηρείται από το πρωί στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολυκάστρου, όπου δεκάδες λεωφορεία έχουν αποβιβάσει περισσότερους από 3.000 πρόσφυγες, είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να αποφασίσουν να φτάσουν μέχρι την ουδέτερη ζώνη, περπατώντας περίπου 20 χιλιόμετρα.

    metanastes eidomeni

    Σύμφωνα με την αστυνομία, η ροή προσφύγων από το Ιράκ και τη Συρία μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικά αργή, ενώ συνολικά περιμένουν να περάσουν στη γειτονική χώρα περίπου 4.500 άνθρωποι.

    Η ΠΓΔΜ επιβεβαίωσε πως δεν επιτρέπει τη διέλευση Αφγανών από τα σύνορά της με την Ελλάδα, έπειτα από ανάλογη κίνηση της Σερβίας, βορειότερα στον βαλκανικό διάδρομο. Μέχρι πρότινος, υπενθυμίζεται, επιτρεπόταν διέλευση σε Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς.

    metanastes 10

    Καστελόριζο 

    Μόνο ο κακός καιρός φαίνεται να προστατεύει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου καθώς όπως δήλωσε λίγες ώρες νωρίτερα  ο δημοτικός σύμβουλος του Καστελόριζου Γ. Αχλαδιώτης «επειδή χάλασε ο καιρός δεν είχαμε νέες αφίξεις χθες και σήμερα». Σύμφωνα με τον κ. Αχλαδιώτη οι περίπου 900 μετανάστες και πρόσφυγες που «κατέλαβαν» το νησί έχουν πλέον αποχωρήσει από το νησί αλλά όπως λέει σε μια κραυγή απελπισίας «οι πλάτες μας δεν αντέχουν άλλο τέτοιο περιστατικό».

    Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρκατορείου, στην τουρκική πόλη Κας, που βρίσκεται απέναντι από το Καστελλόριζο, έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πρόσφυγες που περιμένουν να περάσουν στο ακριτικό νησί, ενώ έχουν συνταχθεί ακόμα και λίστες αναμονής.

    Όσο για τα Κέντρα Καταγραφής Προσφύγων (hotspot) σε Λέσβο και Χίο, παρότι – σύμφωνα με τις Αρχές – λειτουργούν άψογα, έχουν ήδη γεμίσει από πρόσφυγες, καθώς οι ροές προς τα συγκεκριμένα νησιά είναι υψηλότατες. Στη Λέσβο τις τελευταίες δύο ημέρες έφτασαν πάνω από 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

    Και την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε το MEGA, ψαράδες της Αλεξανδρούπολης είδαν για πρώτη φορά την Κυριακή βάρκες να πλησιάζουν στις ακτές της πόλης. Σε μία από αυτές επέβαιναν 68 άτομα, ανάμεσά τους 20 παιδιά και βρέφη, που διασώθηκαν την τελευταία στιγμή από τον καπετάνιο της μηχανότρατας «Καπετάν Φώτης ΙΙ», ο οποίος τους ανέβασε στο σκάφος του και τους μετέφερε με ασφάλεια στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

    illustratie immigration metanastes 2
    Bild: Στην Ελλάδα 150.000 πρόσφυγες από τη Λιβύη

    Την ίδια ώρα η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild υποστηρίζει ότι η Ευρώπη ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με νέα μαζική εισροή προσφύγων τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, καθώς περίπου 150.000 άνθρωποι ετοιμάζονται να αναχωρήσουν από τη Λιβύη προς ευρωπαϊκές χώρες.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας που επικαλείται η εφημερίδα οι πρόσφυγες αυτοί θα κινηθούν προς την Ελλάδα και κατόπιν προς άλλες χώρες μέλη της ΕΕ μέσω της λεγόμενης οδού των Βαλκανίων.



    ΣΧΟΛΙΑ