• Top Stories

    100 στελέχη ΝΔ σε Καραμανλή και Σαμαρά :”Εγγυηθείτε την ενότητα”

    Ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης


    Την άμεση παρέμβαση των δύο πρώην πρωθυπουργών  Καραμανλή και Σαμαρά ζητούν με επιστολή τους 100 στελέχη της ΝΔ για να εκτονωθεί η ένταση που έχει λάβει διαστάσης εμφύλιας σύρραξης και απειλεί το κόμμα με διάσπαση.

    Το κείμενο της επιστολής, η οποία συντάχθηκε με πρωτοβουλία του Γιώργου Σούρλα, αναφέρει ότι πρόκειται για μια «πρωτοφανή και αδικαιολόγητη διαμάχη, με σκληρές αντιπαραθέσεις που αν συνεχιστεί μπορεί να οδηγήσει στη διάσπαση του κόμματος ή στην καλύτερη των περιπτώσεων σε μια εύθραυστη ενότητα, με βαθιές ρωγμές, χωρίς συνοχή και με πληγωμένη την εκλογική βάση».

    Τονίζουν επίσης ότι «όλα αυτά επιβάλλεται άμεσα να αποτραπούν, όταν μάλιστα διαδραματίζονται σε μια χρονική περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, που η χώρα έχει ανάγκη από μια ισχυρή κεντροδεξιά παράταξη, όχι μόνο ως αντιπολίτευση, αλλά ως μελλοντική κυβέρνηση».
    Τα 100 στελέχη υπογραμμίζουν ότι «οι οπαδοί της παράταξης, των οποίων η παράκληση να διεξαχθεί ο προεκλογικός αγώνας με ευπρέπεια και να αποφευχθούν οι στείρες αντιπαραθέσεις αγνοήθηκε από τους υποψηφίους αρχηγούς, περιμένουν από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες, αλλά πρωτίστως από τους πρώην Προέδρους και Πρωθυπουργούς, που τίμησαν και τιμήθηκαν από την παράταξη και μπορούν με την παρέμβασή τους να διασφαλίσουν την ενότητα».

    Νωρίτερα, είχε ανακοινώσει την παραίτηση του από πρόεδρος της ΚΕΦΕ, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος παρά το γεγονός ότι η  «ενωτική» ανακοίνωση της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, η οποία συνεδρίασε τη Δευτέρα στον απόηχο του εκλογικού φιάσκου της Κυριακής, έλεγε μεταξύ άλλων πως «όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ τονίζουν ότι αυτό που προέχει για όλους είναι η διασφάλιση της ενότητας της Παράταξης». Αυτό το κλίμα ενότητας (για όσους δηλαδή πίστεψαν ότι υπήρξε έστω και για πέντε λεπτά) κράτησε πολύ λίγο αν και ο Ευἀγγελος Μειμαράκης ανακοίνωσε την  απόφασή του να ορίσει αντιπρόεδρο και στην συνέχεια προεδρο της Νέας Δημοκρατίας τον Γιάννη Πλακιωτάκη. Η απόφαση αυτή ανοιξε τον δρόμο προκειμένου ο κ. Γιαννης Πλακιωτάκης να αντικασταστήσει τον κ. Μεϊμαράκη στη θέση του μεταβατικού προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Το στοίχημα είναι εαν ο νέος (έστω και μεταβατικός) πρόεδρος θα καταφέρει να σταματήσει τους καβγάδες εντός του κόμματος.

    Τι έγινε τις τελευταίες ώρες 

    Ήδη, το βράδυ της Δευτέρας, λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, ο Απόστολος Τζιτζικώστας εμφανίστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega για να διαμηνύσει πως ο ίδιος δεν πρόκειται να παραιτηθεί από περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, όπως τον προκάλεσε να κάνει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, καθώς στο αξίωμα αυτό είναι εκλεγμένος και όχι διορισμένος, ενώ καταφέρθηκε ευθέως κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, τον οποίο κατηγόρησε ότι κάνει «τα ίδια που έκανε ο Τσίπρας», χαρακτηρίζοντας την παρουσία του διχαστική.

    Η απάντηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ήρθε λίγες ώρες αργότερα, στην εκπομπή «Στον Ενικό» του Star, όπου παρενέβη τηλεφωνικά. Μεταξύ άλλων, ο κ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον Απόστολο Τζιτζικώστα για έλλειψη ήθους και  τον προσκάλεσε σε ανοιχτό διάλογο ώστε να «αναμετρηθούν», αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο ενός debate και με τους άλλους υποψηφίους, όπως άλλωστε έκανε και πριν το φιάσκο της Κυριακής.

    nd

    Όμως, ο πρόεδρος της ΝΔ άνοιξε μέτωπο και με τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, από τον οποίο ζήτησε να τοποθετηθεί δημόσια για το αν θέλει την παραίτησή του από τη θέση του μεταβατικού προέδρου, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, τονίζοντας πως αν δεν το πράξει, τότε ο ίδιος θα παραιτηθεί από μόνος του.

    Διαβάστε ακόμα : Γιατί ο Βαγγέλης τα ΄χει βάλει με τον Αντώνη

    Παράλληλα, επιτέθηκε και στους Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη (ο οποίος στις εσωκομματικές εκλογές στηρίζει τον Απόστολο Τζιτζικώστα), υπενθυμίζοντας τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

    Στην ίδια εκπομπή παρενέβη ο Άδωνις Γεωργιάδης για να υποστηρίξει τον Αντώνη Σαμαρά, σχολιάζοντας πως δεν είναι δυνατό ο πρόεδρος του κόμματος να μην μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο και να λύσει μια παρεξήγηση με τον πρώην πρωθυπουργό, με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να τον χαρακτηρίζει «προνομιακό συνομιλητή» του Αντώνη Σαμαρά και να του ζητά να… μεσολαβήσει για να τοποθετηθεί δημόσια ο πρώην πρόεδρος του κόμματος.

    Νωρίτερα, στην ίδια εκπομπή, ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε καταφερθεί εναντίον της ΚΕΦΕ, επισημαίνοντας πως αν και ήταν γνωστά τα προβλήματα με την εταιρεία που είχε αναλάβει την τεχνική υποστήριξη των εκλογών, μέχρι το βράδυ του Σαββάτου ο πρόεδρος της επιτροπής και γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος τον διαβεβαίωνε πως οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά χωρίς προβλήματα.

    Ανδρέας Παπαμιμίκος. Ετών 32. Γραμ.Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ
    Ανδρέας Παπαμιμίκος. Ετών 32. Γραμ.Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ

    Ο οποίος Ανδρέας Παπαμιμίκος παραμένει… άφαντος τις τελευταίες μέρες, αφού δεν έχει κάνει καμία δήλωση – μάλιστα, ο Νίκος Χατζηνικολάου αποκάλυψε πως ο γραμματέας της ΝΔ αρνήθηκε να βγει στην εκπομπή του το βράδυ της Δευτέρας. Ωστόσο, αν και η θέση του φαινόταν ιδιαίτερα επισφαλής την Κυριακή, η ανακοίνωση της ΚΕΦΕ, και ιδιαίτερα η αναφορά ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας «δήλωσαν ότι αποδέχονται το συγκεκριμένο θεσμικό όργανο για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας», δείχνει ότι παρά τις αντιδράσεις, δεν θα απομακρυνθεί, τουλάχιστον όχι άμεσα.

    Εν τω μεταξύ, σε μία κίνηση που μάλλον προαναγγέλλει την παραίτησή του από τη θέση του μεταβατικού προέδρου, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης όρισε τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη αντιπρόεδρο του κόμματος – έχει άλλωστε ξεκαθαρίσει πως, αν παραιτηθεί, τη θέση του θα την πάρει ο κ. Πλακιωτάκης.

    Με αυτά τα δεδομένα, η συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών και σε βαρύ κλίμα, αναμένεται να βγάλει πολλές ειδήσεις, ειδικά από τη στιγμή που είναι μάλλον αμφίβολο το αν θα παραστούν (και για πόσο) οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής…



    ΣΧΟΛΙΑ