• Business

    Alexey Mordashov: Πώς οι κυρώσεις ανέτρεψαν τα σχέδια του Ρώσου μεγιστάνα του χάλυβα

    • Bloomberg
    Alexey Mordashov

    Alexey Mordashov


    Ο Ρώσος μεγιστάνας Alexey Mordashov επί σειρά ετών σχεδίαζε την μεταβίβαση της πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων αυτοκρατορίας του στα παιδιά του.

    Μέσα σε μία -αιματηρή- εβδομάδα, τα σχέδια του ανατράπηκαν.

    Ο Mordashov — ο οποίος δημιούργησε την περιουσία του δραστηριοποιούμενος στην αγορά του χάλυβα στην μετασοβιετική Ρωσία —  περιλαμβάνεται στη λίστα κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στον απόηχο της εισβολής της χώρας του στην Ουκρανία.

    Τα ενημερωτικά αρχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή την εβδομάδα δείχνουν ότι ο ισχυρός επιχειρηματίας μεταβίβασε μερίδιο αξίας περίπου 1,1 δισ. δολαρίων της εταιρείας εξόρυξης Nordgold, στη σύζυγό του, Marina Mordashova.

    Και δεν ήταν μόνο αυτό. Αναγκάστηκε επίσης να παραιτηθεί από τη θέση του διευθυντή της Nordgold και από το διοικητικό συμβούλιο της TUI, του ταξιδιωτικού κολοσσού που έσωσε το 2020.

    Οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Ρωσίας προσπαθούν να βρουν καταφύγιο ή να εκχωρήσουν περιουσιακά στοιχεία ενόψει των πραγματικών και των απειλούμενων κυρώσεων, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο επικεντρώνονται σε επιχειρηματίες που βρίσκονται κοντά στον Πούτιν.

    Ο Roman Abramovich ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει την ποδοσφαιρική ομάδα Τσέλσι, ενώ οι υπό κυρώσεις ολιγάρχες Petr Aven και Mikhail Fridman παραιτήθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο της κοινής επενδυτικής τους εταιρείας, LetterOne, η οποία κατέχει δισεκατομμύρια δολάρια σε ενεργειακά, τηλεπικοινωνιακά και λιανικά περιουσιακά στοιχεία.

    Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι προχώρησε στη δημιουργία μιας μονάδας «KleptoCapture» που ανέλαβε την επιβολή των κυρώσεων και την κατάσχεση πολυτελών περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στους πλουσιότερους πολίτες της Ρωσίας.

    Η αποσύνδεση από τις εταιρείες ή η ανάθεση του ελέγχου τους σε μέλη της οικογένειας τους δεν είναι εγγυημένοι τρόποι προστασίας των περιουσιακών στοιχείων των ισχυρών της Ρωσίας, σύμφωνα με την Justine Walker, παγκόσμια επικεφαλής κυρώσεων, συμμόρφωσης και κινδύνου στην ACAMS.

    «Η έννοια του ελέγχου είναι πολύ σημαντική όταν εξετάζονται οι λογαριασμοί συζύγων, αδελφών και άλλων στενών συγγενών», επισήμανε. «Είναι πραγματικά ανεξάρτητα αυτά τα χρήματα;»

    Για τις αρχές, «είναι θέμα κρίσης», πρόσθεσε.

    Δεν είναι σαφές εάν η μεταβίβαση του μεριδίου του Mordashov στη σύζυγό του σχετίζεται με τον πόλεμο. Η αλλαγή θα είχε ξεκινήσει πριν επιβληθούν κυρώσεις στον δισεκατομμυριούχο.

    Ήταν τη δεύτερη ενδοοικογενειακή μεταβολή στην οικογένεια του Ρώσου μεγιστάνα τους τελευταίους μήνες.

    Οι γιοι του Mordashov, Nikita, 21, και Kirill, 22, εκχώρησαν τον έλεγχο της Nordgold τον Δεκέμβριο. Αυτή η κίνηση ανέτρεψε το αρχικό μακροχρόνιο σχέδιο διαδοχής του επιχειρηματία, ο οποίος το 2019 είχε μεταβιβάσει στους γιους του το 65% της εταιρείας.

    Ο δισεκατομμυριούχος πήρε επίσης και πάλι τις συμμετοχές των παιδιών του στην TUI τον Δεκέμβριο, ανακαλώντας την προηγούμενη μεταβίβαση μετοχών του 2019.

    Ο Mordashov δεν είχε κάποιον “οδικό χάρτη” να ακολουθήσει όταν άρχισε να σκέφτεται πώς θα μεταβιβάσει την περιουσία του, η οποία τώρα αποτιμάται στα 22 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

    Ως οικονομολόγος έβγαλε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του αγοράζοντας μετοχές της Severstal PJSC, μιας από τις μεγαλύτερες χαλυβουργίες της Ρωσίας, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

    Το 1996, σε ηλικία 31 ετών έγινε διευθύνων σύμβουλος της Severstal. Αργότερα διαφοροποίησε τις επενδύσεις του με τοποθετήσεις σε χρυσό, εξοπλισμό ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ απέκτησε μερίδια σε μέσα ενημέρωσης, μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, τουριστικές εταιρείες και μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

    Ο Nikita και ο Kirill Mordashov και τα αδέρφια τους ήταν η πρώτη γενιά που κέρδισε χρήματα και εξουσία ως κληρονόμοι, μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

    Διαβάστε ακόμη:

    Έφοδος στα είδη πολυτελείας από τους Ρώσους μεγιστάνες – Επενδύουν σε Bulgari, Cartier και Rolex

    Οι Ευρωπαίοι κατάσχουν τα mega yachts των Ρώσων δισεκατομμυριούχων



    ΣΧΟΛΙΑ