Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ που βρίσκεται στην Μόσχα για τον εορτασμό των 80 ετών από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δήλωσε ότι το Πεκίνο θα σταθεί στο πλευρό τη Μόσχας απέναντι στην «ηγεμονική καταδίωξη», κατά την συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο.

Η Ρωσία και η Κίνα έχουν σημαντικά ενισχύσει τους δεσμούς τους από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας το 2022, σε σημείο που οι Δυτικοί κατηγορούν το Πεκίνο ότι αποτελεί στοιχείο κλειδί στη ρωσική πολεμική προσπάθεια βοηθώντας τη Μόσχα να παρακάμπτει τις διεθνείς κυρώσεις.

1

Οι δύο χώρες βασίζουν τη σύμπραξή τους στην αντιπαλότητα προς τη Δύση και κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες κατηγορούν ότι επιβάλλουν ηγεμονία στις διεθνείς σχέσεις.

«Απέναντι στη διεθνή τάση της μονομέρειας και στη συμπεριφορά της ηγεμονικής καταδίωξης, η Κίνα θα εργασθεί με τη Ρωσία αναλαμβάνοντας τις ιδιαίτερες ευθύνες των μεγάλων δυνάμεων του κόσμου», διαβεβαίωσε τον Πούτιν ο Σι.

«Η αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Κίνα και την Ρωσία γίνεται βαθύτερη και οι δεσμοί για μία πραγματιστική συνεργασία γίνονται ισχυρότεροι», συνέχισε ο πρόεδρος της Κίνας.

Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η Ρωσία και η Κίνα θα αναπτύξουν τις σχέσεις τους «προς το συμφέρον των λαών των δύο χωρών και όχι εναντίον οποιουδήποτε». «Οι σχέσεις μας βασίζονται σε βάση ισοτιμίας και είναι αμοιβαία επωφελείς».

Νωρίτερα εξάλλου κατά την άφιξή του στο Κρεμλίνο ο κινέζος Πρόεδρος είχε δηλώσει πως «η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία για την προώθηση μιας ισότιμης, ομαλής, πολυπολικής και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής παγκοσμιοποίησης», είπε ο κινέζος Πρόεδρος Σι που έφτασε στο Κρεμλίνο την Πέμπτη για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η Κίνα θα συνεργαστεί με τη Ρωσία για να επωμιστούν τις ειδικές ευθύνες τους ως παγκόσμιες δυνάμεις. Θα υπερασπιστούμε αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Κίνας, της Ρωσίας και της συντριπτικής πλειοψηφίας των αναπτυσσόμενων χωρών. Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία για την προώθηση μιας ισότιμης, ομαλής, πολυπολικής και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής παγκοσμιοποίησης. Αντιμετωπίζοντας τη μονομέρεια και τον εκφοβισμό, η Κίνα θα συνεργαστεί με τη Ρωσία για να διασφαλίσει το κύρος και το καθεστώς των Ηνωμένων Εθνών. Οι σχέσεις Κίνας – Ρωσίας είναι πιο σίγουρες, σταθερές και ανθεκτικές στη νέα εποχή», πρόσθεσε ο Σι Τζινπίνγκ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, σε συνάντησή τους στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν αποκάλεσε τον Σι καλό φίλο. «Εκτιμώ την ευκαιρία να συνομιλήσω απευθείας μαζί σας. Με ευχαρίστηση θα επισκεφθώ την Κίνα», σημείωσε ο Πούτιν.

Συνεχίζοντας, ο Πούτιν είπε ότι «η συνεργασία μας αποσκοπεί στην ευημερία των λαών μας και όχι εναντίον οποιουδήποτε άλλου».

Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος , προσφωνώντας «καλό φίλο»  τον Κινέζο Πρόεδρο δήλωσε: «Είναι μεγάλη μου χαρά να σας καλωσορίσω όλους στη Μόσχα. Είμαι πολύ ευτυχής που έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε ξανά και εκτιμώ ειλικρινά την ευκαιρία να μιλήσω μαζί σας προσωπικά και απευθείας. Αγαπητέ πρόεδρε, αγαπητές φίλε, σας είμαι ευγνώμων που, όπως και πριν από δέκα χρόνια κατά τη διάρκεια μιας άλλης επετείου, επιλέξατε να μας επισκεφθείτε και να συμμετάσχετε στον εορτασμό της 80ής επετείου της ιερής Μεγάλης Νίκης της χώρας μας. Αύριο, κατά τη διάρκεια της τελετής στην Κόκκινη Πλατεία, θα συμμετάσχει παρέλαση στρατιωτών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας. Από ό,τι γνωρίζω, θα είναι η μεγαλύτερη ξένη στρατιωτική δύναμη που θα συμμετάσχει στην παρέλαση» είπε ο Πούτιν, υποδεχόμενος τον Σι.

Όπως σημείωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, οι συζητήσεις θα διεξαχθούν σε διαφορετικές μορφές. Έτσι, θα πραγματοποιηθεί μια συζήτηση σε στενό πλαίσιο, διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών και επικοινωνία μεταξύ των ηγετών των κρατών σε μορφή τετ-α-τετ.

Ο Κινέζος πρόεδρος είναι ένας από τους κύριους ξένους προσκεκλημένους στην παρέλαση της Ημέρας της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία στις 9 Μαΐου. Η Μόσχα αναμένει την παρουσία 27 ξένων ηγετών στη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνική Τράπεζα: Κέρδη €45 εκατ. το α’ τρίμηνο – Δυναμικό ξεκίνημα το 2025

Μια Μις Ιανουάριος για ρεκόρ –Τολμηρό έργο της Μαρλίν Ντιμά, το ακριβότερο γυναίκας σε δημοπρασία

Χατζηδάκης: Οι 4 παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της βίας στα πανεπιστήμια