Την απόλυτη αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει χωρίς καθυστέρηση, με πνεύμα κοινής λογικής την παραβατικότητα στους χώρους των πανεπιστημίων επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του σήμερα στην ΕΡΤ.

Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε συγκεκριμένα πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε τέσσερις άξονες:

1

-Πρώτον, αξιοποίηση όλων των τεχνολογικών εργαλείων της εποχής προκειμένου να υπάρχει έλεγχος του τι συμβαίνει. «Για λόγους προστασίας των δικαιωμάτων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και της ανθρώπινης ζωής και με σεβασμό προφανώς των προσωπικών δεδομένων», ανέφερε.

-Δεύτερον, ευθύνες σε όσους συμμετέχουν ή πρωτοστατούν στα επεισόδια. «Αν είναι φοιτητής, θα πρέπει να οδηγεί σε ποινές που περιλαμβάνουν και τη διαγραφή από το πανεπιστήμιο. Δεν μπορεί να είσαι φοιτητής και να χτυπάς τους συμφοιτητές σου ή να συμμετέχεις σε τέτοιου είδους ενέργειες. Πρέπει να μπει ένα όριο», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

-Τρίτον, συνέπειες για τις πρυτανικές αρχές που δεν ανταποκρίνονται στις προβλέψεις του νόμου. «Οι νόμοι δεν είναι για να τους διαβάζουμε, πρέπει να εφαρμόζονται. Δεν είναι υποχρεωμένος κανείς να εκλεγεί πρύτανης. Αλλά αφ’ ης στιγμής εκλέγεται πρέπει να γνωρίζει ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι ανεξάρτητο κράτος, ούτε υπάρχουν στην Ελλάδα κρατίδια όπου ο καθένας κάνει ό,τι του κατέβει».

-Τέταρτον, συνέπειες και από την πλευρά του αστικού δικαίου. «Όποιος κάνει ζημιά στη δημόσια περιουσία πρέπει να καταβάλει αποζημίωση. Θα έρχεται ένα χαρτί από την ΑΑΔΕ που θα προσδιορίζει τι πρέπει να πληρώσει».

 

 

«Θα γίνουν παρεμβάσεις για επιτάχυνση και αυστηροποίηση των διαδικασιών ώστε να υπάρχουν πιο ουσιαστικά αποτελέσματα. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτό που πρέπει. Είναι υποχρέωσή μας απέναντι όχι μόνο στην εφαρμογή του νόμου αλλά και απέναντι στους πολίτες και στην προστασία της πλειονότητας μέσα στα πανεπιστήμια», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε:

«Η συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα για τα θέματα του ασύλου και της ασυδοσίας που επικρατεί από ορισμένες πλευρές, δεν γίνεται σε καμία άλλη προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα. Η κυβέρνηση δεν διεκδικεί το αλάθητο, αλλά θα περιμέναμε και από την αντιπολίτευση να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια. Δεν είναι νοητό στα πανεπιστήμια να υπάρχουν τα ζητήματα αυτά, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν στα γήπεδα, με τα μέτρα που ελήφθησαν πρόσφατα από τα συναρμόδια υπουργεία, δεν υπάρχει καμία σύγκριση με αυτά που συνέβαιναν παλαιότερα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπενθύμισε ωστόσο και τα βήματα που προηγήθηκαν όπως οι ρυθμίσεις για το πανεπιστημιακό άσυλο με τη δυνατότητα της αστυνομίας να παρεμβαίνει που ήταν μια από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Επίσης, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σήμερα στους πανεπιστημιακούς χώρους ενεργές καταλήψεις, αλλά και ο νόμος που ρύθμισε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια το θέμα ο οποίος ωστόσο δεν έχει εφαρμοστεί στο σύνολό του με αποτέλεσμα να υπάρχουν γκρίζες ζώνες προς αντιμετώπιση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την τραγωδία των Τεμπών ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ακόμη:
«Έχει επισημάνει και ο πρωθυπουργός και εγώ πριν από λίγες ημέρες ότι θα έπρεπε να ήμασταν ανόητοι πολιτικά αν θέλαμε να συγκαλύψουμε κάτι στην υπόθεση αυτή. Είναι θέμα κάθαρσης για την τραγωδία αλλά και θέμα που έχει να κάνει με την προοπτική του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα και την αξιοπιστία της κυβέρνησης. Η περίπτωση Τριαντόπουλου αποτελεί σαφές δείγμα γραφής από την κυβέρνηση. Αλλά για την αντιπολίτευση και για όλους μας θα ήταν επιπόλαιο να βγάζουμε συμπεράσματα και να καταλήγουμε σε οριστικές απόψεις πριν διαβάσουμε τη δικογραφία».

Στην ίδια συνέντευξη  ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στα όσα αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, παραπέμποντας και πάλι για τη μείωση των φόρων. «Η έμφαση στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπως έχει ήδη τονιστεί από την κυβέρνηση, θα είναι στην περαιτέρω μείωση των φόρων. Το ποιοι φόροι θα είναι αυτοί, θα το δούμε. Δεν θα είναι έμμεσοι. Μιλάμε για άμεσους φόρου, διότι αυτοί καταλήγουν με σιγουριά στις τσέπες του πολίτη».

 Διαβάστε επίσης:

Navios Maritime (Αγγελική Φράγκου): Έσοδα 304,1 εκατ. δολάρια και κέρδη 41,7 εκατ. δολάρια

Κόντος (Austriacard): Είσοδος στην αγορά της Γαλλίας – Στοχεύει σε νέες εξαγορές

Χρυσάνθη Γ. Στεφάνου (Golden Star): Δεν θα πουλήσουμε τα σπίτια μας για να μείνουμε στην ακτοπλοΐα