• Διεθνής πολιτική

    Φουάτ Οκτάι: Ο όρος γενοκτονία να χρησιμοποιείται για τις ΗΠΑ, όχι για την Τουρκία

    • NewsRoom

    Φουάτ Οκτάι


    Συνεχίζεται η οργή της Τουρκίας για το ηχηρό χαστούκι που δέχθηκε η Άγκυρα από τον Τζο Μπάιντεν,  με την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων για πρώτη φορά από Αμερικανό πρόεδρο.

    Αυτή την φορά ήταν η σειρά του Τούρκου αντιπροέδρου  Φουάτ Οκτάι, να επιτεθεί λεκτικά στις ΗΠΑ, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του.

    «Μόνο και μόνο λόγω των υποσχέσεων που έγιναν στα αρμενικά λόμπι, δεν πρέπει κανείς να λάβει μια »ιστορική απόφαση» και να ισχυριστεί πως ένα έθνος υπεύθυνο για γενοκτονία», ανέφερε με ο Οκτάι, μιλώντας στο τουρκικό δίκτυο ειδήσεων TRT

    «Ο ίδιος ο όρος γενοκτονία δεν είναι εύκολος στη χρήση για κανέναν. Εάν πρέπει να χρησιμοποιηθεί η λέξη γενοκτονία, πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι για την Τουρκία», είπε.

    Σύμφωνα με τον Οκτάι, η αναγνώριση από τον Μπάιντεν, της Γενοκτονίας των Αρμενίων, βασίζεται σε δύο λόγους, που σχετίζονται με την πολιτική στο εσωτερικό των ΗΠΑ και την προσπάθειά τους να επιστρέψουν στη διεθνή σκηνή. «Υποθέτω, ο Μπάιντεν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο φαινόμενο ως εργαλείο για να κερδίσει αποδοχή από ένα μέρος του κόσμου», ανέφερε.

    Πάντως, παρά τις κραυγές, οι αντιδράσεις της Άγκυρας δεν είναι τόσο ισχυρές όσο θα περίμενε κανείς, δείγμα της τραγικής οικονομικής κατάστασης και της διπλωματικής απομόνωσης στην οποία έχει περιέλθει η Τουρκία. Είναι δε χαρακτηριστικό πως πέρα από την ίδια την Τουρκία, οι μόνοι που πήραν το πλευρό της Άγκυρας, ήταν το Αζερμπαϊτζάν, το Πακιστάν και ο επικεφαλής του ψευδοκράτους Τατάρ.



    ΣΧΟΛΙΑ