• Διεθνής πολιτική

    Έπσταϊν: Με «ενδιάμεσο» επικοινωνούσε για χρόνια με τον CEO της Barclays – Οι συνομιλίες που τους «καίνε»

    • Bloomberg
    Τζες Στάλεϊ, Τζέφρι Έπσταϊν

    Τζες Στάλεϊ, Τζέφρι Έπσταϊν Πηγή: Bloomberg


    Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Barclays, Τζες Στάλεϊ, υποστήριζε εδώ και καιρό ότι διέκοψε τη φιλία του με τον Τζέφρι Έπσταϊν, μόλις ανέλαβε τη θέση στη βρετανική τράπεζα. Ωστόσο, νομικά έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση του Bloomberg News, αποδεικνύουν ότι είχε έμμεση επαφή με τον κατηγορούμενο για σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων, ο οποίος αυτοκτόνησε στη φυλακή το 2019, αναμένοντας την δίκη του σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία των ΗΠΑ.

    Ο Στάλεϊ, και ο Έπσταϊν χρησιμοποιούσαν έναν «ενδιάμεσο», προκειμένου να παραμείνουν σε επαφή, σύμφωνα με έγγραφα που αποτέλεσαν μέρος μιας πλέον διευθετημένης αγωγής στις Παρθένες Νήσους, κατά της JPMorgan, πρώην εργοδότριας εταιρείας του Στάλεϊ.

    Υπενθυμίζεται ότι από το 2022, στελέχη της JPMorgan μεταξύ αυτών και ο CEO της, Τζέιμι Ντίμον, έχουν κληθεί σε καταθέσεις και τους έχει ζητηθεί να παρουσιάσουν στοιχεία, ύστερα από αγωγές που δέχτηκε η αμερικάνικη τράπεζα, με κατηγορίες ότι γνώριζε την παράνομη δράση του Επσάϊν.

    Περίπου 1.200 emails εντοπίστηκαν μεταξύ του Στάλεϊ, ο οποίος εργαζόταν τότε στη JPMorgan και του Έπσταιν, κατά τη περίοδο της συνεργασίας τους με αναφορές σε πριγκίπισσές της Disney και σε βραδιές σε τζακούζι, με τον Έπσταϊν να ανταλλάζει φωτογραφίες νεαρών κοριτσιών με το στέλεχος της τράπεζας.

    Τα έγγραφα, τα οποία επικαλείται το Bloomberg, αποδεικνύουν τον βαθμό στον οποίο οι δύο άντρες προσπάθησαν να κρύψουν τη σχέση τους όταν ο Στάλεϊ έγινε Διευθύνων Σύμβουλος της Barclays.

    Ο 67χρονος αποχώρησε από τη βρετανική τράπεζα το 2021 λόγω του σκανδάλου και αργότερα αποκλείστηκε από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο του Ηνωμένου Βασιλείου, με την αιτιολογία ότι «παραπλάνησε απερίσκεπτα» τη ρυθμιστική αρχή επιτρέποντας στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας να υποβαθμίσει τις αλληλεπιδράσεις του με τον Έπσταϊν. Σε αυτή την απόφαση υπέβαλε έφεση.

    Σημειώνεται ότι κατά την προσέγγιση από το Bloomberg, εκπρόσωποι των Στάλεϊ και JPMorgan δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό του θέματος. Επίσης, κανένας εκπρόσωπος της Barclays ή της ρυθμιστικής αρχής (FCA) δεν δέχτηκε να σχολιάσει την είδηση.

    Τζες Στάλεϊ,
    Τζες Στάλεϊ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Barclays Πηγή: theguardian.com

    Τα mails που «καίνε» Έπσταϊν και Στάλεϊ

    Ο Έπσταϊν, ο οποίος αυτοκτόνησε ένα μήνα μετά τη σύλληψή του, παραμένει στο επίκεντρο πολλαπλών νομικών ζητημάτων σχετικά με τα εγκλήματά του και τους ευρύτερους δεσμούς του με την επιχειρηματική και πολιτική ελίτ.

    Καθώς εντείνονταν οι έλεγχοι στους συνεργάτες του Έπσταϊν, το διοικητικό συμβούλιο της Barclays υποστήριξε απόλυτα τον Στάλεϊ, λέγοντας ότι το 2020 ήταν «αρκετά διαφανής» και ότι είχε επιβεβαιώσει ότι «δεν είχε καμία επαφή με τον Έπσταϊν οποιαδήποτε στιγμή από τότε που ανέλαβε τον ρόλο.

    Σύμφωνα με αρχεία στην υπόθεση JPMorgan, που δεν έχουν αναφερθεί ξανά, ο «μεσολαβητής» – η ταυτότητα του οποίου αναφέρεται στα έγγραφα – «ενήργησε ως ενδιάμεσος για τα μηνύματα μεταξύ των δύο ανδρών», για αρκετά χρόνια μετά την ένταξή του Στάλεϊ στην Barclays.

    Όπως αποδεικνύεται από τα έγγραφα που υπέβαλε η JPMorgan στο δικαστήριο, ο Έπσταϊν έστειλε ένα email στον ενδιάμεσο τον Νοέμβριο του 2016 και τον Φεβρουάριο του 2017, με ερωτήσεις που απευθύνονταν στον Στάλεϊ.

    Τα μηνύματα διαβιβάστηκαν στον ενδιαφερόμενο προφορικά.

    Η τράπεζα, η οποία μέσω του Στάλεϊ εξυπηρέτησε τον Έπσταϊν ως πελάτη, διευθέτησε την υπόθεση πέρυσι για 75 εκατομμύρια δολάρια.

    Επιπλέον, σύμφωνα με το Bloomberg, στο πρώτο μερικώς διορθωμένο email – το οποίο στάλθηκε περίπου ένα χρόνο μετά την ένταξη του Στάλεϊ στην Barclays – ο Έπσταϊν έγραψε στον ενδιάμεσο, ενδιαφερόμενος να συζητήσει τον διορισμό του υπουργού Οικονομικών στην επερχόμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

    Τζέφρι Έπσταϊν και Ντόναλντ Τραμπ στο Mar-a-Lago το 1997

    «Θα μπορούσατε να ρωτήσετε (διαγραφή) αν θα ήθελε να σκεφτεί για το υπουργείο (όνομα)», έγραψε ο Έπσταϊν την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016, εβδομάδες μετά τη νίκη-σοκ του Τραμπ επί της Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές.

    «Θα  το ρωτήσω. Είναι σε ένα αεροπλάνο για Λονδίνο αυτή τη στιγμή, αλλά θα τον δω μετά», ήρθε η απάντηση, σύμφωνα με ένα έγγραφο που προσκομίστηκε στο δικαστήριο.

    Ο ενδιάμεσος αργότερα πρόσθεσε: «Μίλησα μαζί του. Δεν είπε κάτι ακόμη, αλλά ευχαριστώ».

    Οι διαγραφές σημαίνουν ότι δεν είναι ξεκάθαρο για ποιον ρωτά ο Έπσταϊν σε σχέση με τον ρόλο του Υπουργείου Οικονομικών.

    Τον Φεβρουάριο του 2017, ο Έπσταϊν έστειλε ξανά email στον μεσάζοντα, προκειμένου να λάβει απόψεις για τον πρώην συνάδελφό του, Στάλεϊ, στην JPMorgan.

    «Μπορείτε να ρωτήσετε (διαγραφή) τη γνώμη του για τη Véronique Weill που θέλει να γίνει μέλος του Rothschild (πληροφορία)», έγραψε ο Epstein, σύμφωνα με τα έγγραφα.

    «Ναι θα ρωτήσω. Θα μιλήσω μαζί του σήμερα και θα επανέλθω», απάντησε ο μεσολαβητής, στον οποίο ο Έπσταϊν απάντησε «thx» (ευχαριστώ).

    Αργότερα εκείνη την ημέρα, ο μεσάζων απάντησε στον Έπσταϊν: «Πιστεύει ότι είναι υπέροχη και είναι μεγάλος θαυμαστής της. Καλή σύσταση για το Rothschild».

    Προσεκτικοί στις επαφές τους

    Τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι η σχέση μεταξύ του Έπσταϊν και του Στάλεϊ διήρκεσε περισσότερο από ό,τι έγινε γνωστό στο παρελθόν.

    Φαίνεται ότι ακολουθούσαν τη συγκεκριμένη μέθοδο με τον ενδιάμεσο για χρόνια, όπου επικοινωνούσαν άμεσα με emails και τηλέφωνα, με τις λεπτομέρειες εμφανίζονται στα δικαστήρια αργότερα.

    Ωστόσο, ερωτηθείς τον περασμένο Ιούνιο κατά τη διάρκεια μιας κατάθεσης στη Νέα Υόρκη σε μια ξεχωριστή υπόθεση, ο Στάλεϊ είπε ότι διέκοψε κάθε επαφή μαζί του και ότι είχε μιλήσει για τελευταία φορά με τον πρώην φίλο του τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2015.

    Τζέφρι Έπσταϊν

    «Το να είσαι Διευθύνων Σύμβουλος μιας μεγάλης βρετανικής τράπεζας είναι μια πολύ, πολύ σοβαρή θέση και σκέφτηκα ότι δεν ήταν σωστό να ασχοληθώ καθόλου με τον Έπσταϊν», ανέφερε ο Στάλεϊ, προσθέτοντας ότι είχε καταλάβει ότι ο Έπσταϊν είχε ένα «πολύ, πολύ τρομερό παρελθόν».

    Όμως, υπήρχαν σημάδια ότι οι δύο άνδρες έγιναν πιο προσεκτικοί στις επαφές τους, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    Στις 24 Ιουλίου του ίδιου έτους, ο Έπσταϊν έγραψε στον Στάλεϊ  λέγοντας «καλύτερα να μη μου στέλνεις email. μόνο τηλέφωνο», σύμφωνα με την FCA.

    Στη συνέχεια ο Στάλεϊ, έστελνε κενά email στον Έπσταϊν γράφοντάς του: «πάρε με στο κινητό» η απλά «πάρε με τηλέφωνο».

    Μάλιστα, φαίνεται από τα μηνύματα ότι ο Στάλεϊ, προσπαθούσε να βρει δικαιολογίες για τη σχέση του με τον Έπσταϊν, σε περίπτωση που δεχόταν κάποια ερώτηση από την Barclays, αν και αργότερα, προσπάθησε να απορρίψει το συγκεκριμένο επιχείρημα, λέγοντας πως η συνομιλία αφορούσε το τι θα ανέφερε σε μία συνέντευξή του σε εφημερίδα.

    Ποιος ήταν ο Τζέφρι Έπσταϊν

    Παρότι θεωρείτο από πολλούς δισεκατομμυριούχος, τον πανίσχυρο κάποτε Έπσταϊν και την περιουσία του περιέβαλε πέπλο μυστηρίου.

    Είχε τη δική του εταιρεία διαχείρισης περιουσίας, η οποία απευθυνόταν μόνο σε πολύ εύπορους πολίτες, μεταξύ των οποίων και ο μεγιστάνας της Victoria’s Secret, Λες Γουέξνερ. Ωστόσο, τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας του δεν είχαν δοθεί ποτέ στη δημοσιότητα και ελάχιστοι στη Wall Street είχαν συνεργαστεί μαζί του.

    Η αρχή του τέλους για τον πανίσχυρο άνδρα, ο οποίος φέρεται να είχε στενές διασυνδέσεις και με τους Τραμπ και Κλίντον, άρχισε να γράφεται στις 6 Ιουλίου, όταν συνελήφθη στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη, από πράκτορες του FBI, για σωματεμπορία αλλά και για σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων ανήλικων κοριτσιών σε Φλόριντα και Νέα Υόρκη.

    Το 2008 δε, είχε καταδικαστεί σε 18 μήνες φυλάκιση για παιδεραστία, μετά από ένα σκάνδαλο πολλών ετών και άπειρα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι διοργάνωνε «σεξουαλικά πάρτι» με ανήλικα κορίτσια και προσκαλεσμένους διάσημους φίλου του, πολιτικούς, επιχειρηματίες και γαλαζοαίματους. 

    Ο Έπσταϊν ήταν αντιμέτωπος με κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων κοριτσιών, ηλικίας ακόμη και 14 ετών.

    Οι αρχές υποστήριζαν επίσης ότι πλήρωνε τους υπαλλήλους του για να του φέρνουν υποψήφια θύματα και έδινε εντολές σε άλλα πρόσωπα να κακοποιούν νεαρές γυναίκες.

    Όμως έκανε συμφωνία με τις αρχές, δηλώνοντας ένοχος για μια κατηγορία ήσσονος σημασίας. Εξέτισε ποινή 13 μηνών σε μια κομητειακή φυλακή και στο διάστημα αυτό του επιτρεπόταν να πηγαίνει κανονικά στο γραφείο του κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Πολλά από τα θύματά του προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας να ακυρωθεί αυτός ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, υποστηρίζοντας ότι παραβιάστηκε η ομοσπονδιακή νομοθεσία που προστατεύει τα δικαιώματα των θυμάτων καθώς στερήθηκαν την ευκαιρία να ακουστεί και η δική τους άποψη.

    Διαβάστε επίσης:

    Viva – JP Morgan: Εκρηκτική η κατάσταση, δεν υποχωρούν Καρώνης και Dimon

    Viva Wallet: Η αποτίμηση της εταιρείας θα σταματήσει τον πόλεμο με την JP Morgan

    Βακάκης (Jumbo): Υπέρ της 7ήμερης λειτουργίας καταστημάτων – Οι συντεχνίες και τα… πρόβατα



    ΣΧΟΛΙΑ