• Business

    Barclays: Πρόστιμο 2,2 εκατ. δολαρίων στον πρώην CEO της τράπεζας για το σκάνδαλο Epstein

    • Bloomberg
    O πρώην CEO της Barclays, Jes Staley

    O πρώην CEO της Barclays, Jes Staley


    Πρόστιμο 1,8 εκατομμυρίων λιρών (2,2 εκατομμυρίων δολαρίων) και αποκλεισμός από τη βιομηχανία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου επιβλήθηκαν στον πρώην επικεφαλής της Barclays, Jes Staley, με την κατηγορία ότι παραπλάνησε «απερίσκεπτα» τις ρυθμιστικές αρχές και την τράπεζα σχετικά με τη σχέση του με τον χρηματιστή και σεξουαλικό παραβάτη Jeffrey Epstein.

    Η  Βρετανική Αρχή Οικονομικής Συμπεριφοράς (FCA) αναφέρει ότι ο Staley περιέγραψε σε ιδιωτική συζήτηση τον Epstein ως έναν από τους «πιο εγκάρδιους» και «πιο αγαπημένους» φίλους του.

    Ωστόσο, επέτρεψε στην Barclays να στείλει επιστολή στις αρχές όταν τον απομάκρυναν από την τράπεζα, στην οποία υποστήριζε λανθασμένα, ότι είχε διακόψει τις επαφές μαζί του πριν γίνει μέλος της τράπεζας το 2015, σύμφωνα με την FCA.

    «Ενώ ο Staley δεν συνέταξε την επιστολή, δεν υπήρχε καμία δικαιολογία που δεν διόρθωσε τις παραπλανητικές δηλώσεις», ανέφερε η ρυθμιστική αρχή. «Παρέσυρε απερίσκεπτα την FCA και ενήργησε με έλλειψη ακεραιότητας».

    Ο Staley, ο οποίος παραιτήθηκε από την βρετανική τράπεζα το 2021 λόγω της έρευνας, έχει προσφύγει στο δικαστήριο για τα πορίσματα των ρυθμιστικών αρχών.

    «Αν ήξερα ποιος ήταν πραγματικά ο JE, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν θα βρισκόμουν στη θέση που βρίσκομαι σήμερα», είπε ο Staley μέσω των δικηγόρων του. «Είμαι πολύ απογοητευμένος από την απόφαση της FCA και θα συνεχίσω να την αμφισβητώ».

    Η Barclays ανέφερε σε ξεχωριστή δήλωση ότι ο Staley θα πρέπει να χάσει μια σειρά από επιβραβεύσεις που έλαβε, συμπεριλαμβανομένου του μπόνους του για το 2021.

    «Οι άβολες αλήθειες»

    Η απόφαση της FCA έρχεται μετά από χρόνια έρευνας σχετικά με τους δεσμούς του Staley με τον Epstein όταν εργαζόταν για την JPMorgan Chase & Co., και όσα είπε στην Barclays για τη σχέση τους όταν άρχισε να εργάζεται εκεί.

    Η Barclays αποκάλυψε τα νέα της έρευνας των αρχών στους επενδυτές τον Φεβρουάριο του 2020, αλλά επετράπη στον Staley να παραμείνει στη θέση του μέχρι τον Νοέμβριο του 2021, όταν η τράπεζα ενημερώθηκε για τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της FCA.

    «Είναι σωστό να μην του επιτρέψουμε να κατέχει μια ανώτερη θέση στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, εάν δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτόν, ότι ενεργεί με ακεραιότητα αποκαλύπτοντας τις άβολες αλήθειες σχετικά με τη στενή προσωπική του σχέση με τον Epstein», επισήμανε η Therese Chambers, διευθύντρια εποπτείας της αγοράς στην FCA, την Πέμπτη.

    Το 2008, ο Epstein καταδικάστηκε για εξώθηση ανηλίκου σε πορνεία από δικαστήριο της πολιτείας της Φλόριντα και συνελήφθη ξανά τον Ιούλιο του 2019 με κατηγορίες που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την σεξουαλική εκμετάλλευση και εμπορία ανηλίκων.

    Η FCA «δεν βρήκε αποδείξεις ότι ο Staley είδε ή γνώριζε κανένα από τα υποτιθέμενα εγκλήματα του Epstein».

    Διαβάστε ακόμη:

    Optima Bank: Μια νέα εποχή ξεκινά για τη Eurobank – Τα μερίσματα που θα πληρώνει στους μετόχους της

    Calilo Group: Διπλή διάκριση στα World Travel Awards Europe

    HSBC: Νέες εκτιμήσεις για ΑΕΠ στην Ελλάδα – Συνεχίζεται τo ριμπάουντ στην ελληνική οικονομία



    ΣΧΟΛΙΑ