• Τράπεζες

    Viva – JP Morgan: Εκρηκτική η κατάσταση, δεν υποχωρούν Καρώνης και Dimon

    Μάκης Αντύπας, Jamie Dimon (CEO JPMORGAN) και Χάρης Καρωνης (CEO VIVA WALLET)

    Μάκης Αντύπας, Jamie Dimon (CEO JPMORGAN) και Χάρης Καρωνης (CEO VIVA WALLET)


    Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι σχέσεις ανάμεσα στον Χάρη Καρώνη της Viva Wallet και τον Jamie Dimon της JP Morgan.

    Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, την παρούσα χρονική στιγμή, και με τα όσα έχουν προηγηθεί, οι μεταξύ τους σχέσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες, μοιάζουν να βρίσκονται σε αδιέξοδο και μάλιστα κάποιοι χαρακτηρίζουν την κατάσταση ως «εκρηκτική».

    Επί της ουσίας, γνώστες της αντιπαράθεσης που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών επιβεβαιώνουν ότι τα δύο μέτωπα παραμένουν στις θέσεις τους, κανείς δεν υποχωρεί προκειμένουν να βρεθεί λύση και ουσιαστικά αφήνουν το χρόνο να κυλήσει σε μια μάχη… χαρακωμάτων που προς το παρών οδηγεί σε αδιέξοδο.

    Την ώρα που έχει χαθεί η «χημεία» ανάμεσα σε Viva και JP Morgan και η ατμόσφαιρα είναι τοξική, οι δύο πλευρές συνεχίζουν το σκληρό μπρα-ντε-φερ για το ποιος θα υπερισχύσει.

    Ανώτατες τραπεζικές πηγές σημειώνουν χαρακτηριστικά στο mononews.gr πως τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η απόσταση που τους χωρίζει είναι τεράστια, ωστόσο εκ των πραγμάτων το deal  θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2025 «με έναν νικητή και έναν χαμένο», όπως λένε χαρακτηριστικά.

    Μάλιστα πηγές της αγοράς χαρακτηρίζουν την παρούσα κατάσταση με τον όρο από τη θεωρία των παιγνίων το περιβόητο «chicken game». Είναι το σκηνικό όπου οι δύο αντίπαλοι έχουν διάθεση να φτάσουν στα άκρα μέχρι να υποχωρήσει ο ένας από τους δύο την ύστατη στιγμή.

    Μοιάζει με δύο αυτοκίνητα να είναι έτοιμα να συγκρουστούν, οι οδηγοί να έχουν πατημένο το γκάζι και να περιμένουν να υποχωρήσει ο ένας από τους δύο

    Προκειμένου λοιπόν να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει win-win συμφωνία, θα πρέπει και οι δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω, να «βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους», όπως αναφέρει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, καθώς και οι δύο έχουν μερίδιο ευθύνης για την μεταξύ τους κατάσταση που είναι εκρηκτική.

    Αν και η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη η Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκεται σε ρόλο διαιτητή με στόχο τον κατευνασμό των δύο πλευρών, για να εξελιχθεί ομαλά η ολοκλήρωση του deal, που είναι από τα μεγαλύτερα  των τελευταίων ετών.

    «Πρέπει να συζητήσουν

    Πηγές της αγοράς περιμένουν πως η κόντρα θα συνεχιστεί, σε ένα παιχνίδι δύναμης, πριν οι δύο πλευρές αναδιπλωθούν και αποφασίσουν να συζητήσουν με ψυχραιμία την αποτίμηση της Viva Wallet που είναι και το μήλο της  έριδος. Δηλαδή να  αφήσει πίσω τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις του ο Χάρης Καρώνης και να σταματήσει να υποβαθμίζει την αξία της Viva ο Τζέιμι Ντάιμον.

    Σύμφωνα με τις ίδες πηγές το πρόβλημα έχει λύση καθώς  υπάρχει υπογεγραμμένη σύμβαση, μεταξύ των δύο πλευρών (απόρρητη σε ότι αφορά το ύψος της αποτίμησης), με την οποία καθορίζεται στη λεπτομέρεια της η διαδικασία της συναλλαγής.

    Η σύμβαση αυτή προβλέπει ότι η JP Morgan μπορεί μέχρι τα μέσα του 2025, να αποκτήσει με συγκεκριμένη διαδικασία τιμής το 51,5% που κατέχει σήμερα ο Χάρης Καρώνης μαζί με τον Μάκη Αντύπα.

    Αν τώρα οι δύο πλευρές συνεχίσουν να διαφωνούν ως προς το ύψος της τιμής που θα αγοράσει η JP Morgan, τις μετοχές των Καρώνη– Αντύπα, τότε θα διοριστεί ανεξάρτητος σύμβουλος που θα ορίσει την τιμή που θα γίνει η συναλλαγή.

    Όπως έχει γράψει το mononews.gr  η πλευρά Καρώνη υποστηρίζει ότι η αξία της Viva υπερβαίνει τα 3 δις ευρώ, αντίθετα οι Αμερικανοί υποβιβάζουν την αξία της ελληνικής εταιρείας, η οποία άλλαξε τον τρόπο ηλεκτρονικών πληρωμών και έχει παρουσία σε 24 χώρες.

    Υπενθυμίζεται πως οι Αμερικανοί  απέκτησαν το 2022 το 48,5% της Viva, με την αποτίμηση της ελληνικής εταιρείας τότε στα 2 δισ δολάρια.

    Τώρα η αποτίμηση της εταιρείας ξεπερνά τα 3 δις ευρώ και όπως έχουν  αναφέρει πηγές της Viva στο mononews.gr «αν η JP Morgan δεν είναι ικανοποιημένη από τη συνεργασία, από την επένδυσή της, θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό, όμως σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πας στα δικαστήρια, αλλά ο ένας εξαγοράζει τον άλλο…».

    Διαβάστε επίσης

    Viva Wallet: Η αποτίμηση της εταιρείας θα σταματήσει τον πόλεμο με την JP Morgan

    Τράπεζα της Ελλάδος προς JP Morgan-Viva Wallet: «Βρείτε τα ειρηνικά»

    Δραματικές εξελίξεις με τη Viva Wallet – Στην Αθήνα εκτάκτως η JP Morgan



    ΣΧΟΛΙΑ