• Πολιτική

    Ερχονται νέες διαγραφές ή… αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά το μήνυμα Κασσελάκη μέσω Τζουμάκα

    Κασσελάκης χαιρετά τον Τζουμάκα υπό το βλέμμα του Τσακαλώτου

    Κασσελάκης χαιρετά τον Τζουμάκα υπό το βλέμμα του Τσακαλώτου


    Μήνυμα νέων διαγραφών όσων διαφωνούν με την προεδρική γραμμή, έστειλε από τη Νέα Υόρκη ο Στέφανος Κασσελάκης. Λίγες ώρες μετά το γάμο του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήρε «διαζύγιο» με έναν από τους υποψήφιους για την αρχηγία του κόμματος, τον Στέφανο Τζουμάκα.

    Η παραπομπή του κ. Τζουμάκα στην Επιτροπή Δεοντολογίας δεν είναι παρά το τελευταίο σκαλοπάτι από τη διαγραφή ή την οικειοθελή αποχώρηση του άλλοτε υπουργού του ΠΑΣΟΚ αλλά και συνεργάτη τα τελευταία χρόνια του Αλέξη Τσίπρα.

    Και κάπως έτσι ο κ. Κασσελάκης επί της ουσίας προειδοποιεί την εσωκομματική αντιπολίτευση ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει και σε άλλες διαγραφές. Ασφαλώς το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά βαρύ και δεν αποκλείεται η «καρατόμηση» Τζουμάκα να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων στην Κουμουνδούρου.

    Πολλά στελέχη που έχουν έρθει σε πλήρη αντίθεση με τον κ. Κασσελάκη είτε δεν θα αποδεχθούν το μήνυμα του κ. Κασσελάκη για «σιωπητήριο» είτε θα αποχωρήσουν μόνοι τους, φέρνοντας πιο κοντά άλλωστε το –κατά τα φαινόμενα- προαναγγελθέν ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ.

    Διότι μπορεί ο κ. Κασσελάκης να έστειλε μήνυμα στους πολλούς εσωκομματικούς του αντιπάλους, αλλά και οι τελευταίοι δεν φαίνεται να μένουν με δεμένα τα χέρια. Μπορεί δηλαδή να τους δείχνει την πόρτα της εξόδου αλλά και οι ίδιοι ενδεχομένως να ανοίξουν με κρότο την πόρτα.

    Οι δηλώσεις του κ. Τζουμάκα στον Σκάι το πρωί της Παρασκευής ότι στον ΣΥΡΙΖΑ εγκαταστάθηκε η ολιγαρχία και η διαπλοκή, ήταν η αφορμή για να αντιδράσει ο κ. Κασσελάκης και να παραπέμψει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Όμως, ο κ. Τζουμάκας είχε «στοχοποιηθεί» από τους προεδρικούς αφού και σε άλλες περιπτώσεις είχε μιλήσει υποτιμητικά για τον πρόεδρο του κόμματος.

    «Λένε πολλοί, δεν μπορεί το παιδί», είπε στη συνέντευξή του ο κ. Τζουμάκας αμφισβητώντας ευθέως τις ικανότητες του κ. Κασσελάκη ενώ όταν ρωτήθηκε αν θα αμφισβητηθεί ο πρόεδρος που εξελέγη πριν από λίγο καιρό είπε ότι υπάρχουν διαδικασίες που μπορεί να συμβεί αυτό.

    «Ο Κασσελάκης δεν ήρθε τον φέρανε, τίποτε δεν έρχεται από μόνο του», είπε ο κ. Τζουμάκας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ και συνέχισε:

    «Ήρθε εν γνώσει του Τσίπρα, άλλο τι στάση κρατάει, υπάρχει κανείς που δεν το ήξερε; Ψυχραιμία. «Ο Αλέξης Τσίπρας είπα ότι δεν έπρεπε να παραιτηθεί γιατί θα έχουμε κρίση ηγεσίας και κρίση πολιτικής ενότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διχασμένος πια, γιατί η ηγεσία δεν γίνεται αποδεκτή… Πολιτικά έχω πλήρη διαφωνία με την ηγεσία, δεν μπορεί να οδηγήσει το κόμμα. Υπέστη την πρώτη ήττα τώρα πάει για τη δεύτερη στις ευρωεκλογές, αυτή είναι η άποψή μου», ανέφερε ο κ. Τζουμάκας.

    Αλλα και στην πρόσφατη δραματική Πολιτική Γραμματεία, ο κ. Τζουμάκας είχε μιλήσει σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Οι δυνάμεις της νέας ήττας στον ΣΥΡΙΖΑ εθελοτυφλούν, αντί να προβούν σε διορθωτική πορεία. Δεν έχουν τις δυνατότητες της πολιτικής επικράτησης στον ΣΥΡΙΖΑ».

    Η σπίθα που χρειαζόταν για να φουντώσει η φωτιά είχε τη σφραγίδα του κ. Τζουμάκα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να κάνει επίδειξη δύναμης και απέναντι σε άλλα στελέχη, κυρίως της «Ομπρέλας» που κατέθεσαν προχθές κείμενο – βόμβα κατά του κ. Κασσελάκη τον οποίο ουσιαστικά χαρακτήριζαν νεοφιλελεύθερο.

    Το κακό κλίμα ήρθε να επιδεινώσει η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη ο οποίος στήριξε τον κ. Κασσελάκη γράφοντας: ««Ήρθε η ώρα!!! Στέφανε Τζουμάκα σε ευχαριστούμε για τους αγώνες σου στο παρελθόν αλλά σήμερα εκπέμπεις μόνο δηλητήριο διάλυσης!! Κάντο εκτός κόμματος!»

    Και δεν άργησε η απάντηση από τον Νίκο Φίλη ο οποίος επιτέθηκε στον κ. Κασσελάκη.

    Σε ανακοίνωσή του ο Νίκος Φίλης κάνει λόγο για «απαράδεκτη ενέργεια, που βαθαίνει την κρίση», στο εσωτερικό του όμματος.

    Πολάκης και Φίλης
    Πολάκης και Φίλης

    «Ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε μια απαράδεκτη ενέργεια απέναντι στον Στέφανο Τζουμάκα που βαθαίνει την κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει σε δήλωσή του ο Νίκος Φίλης και κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «προφανώς δεν γνωρίζει το καταστατικό και τη δημοκρατική κουλτούρα του κόμματος».

    Ολόκληρη η ανακοίνωση του Νίκου Φίλη έχει ως εξής:

    «Ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε μια απαράδεκτη ενέργεια απέναντι στον Στέφανο Τζουμάκα που βαθαίνει την κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Προφανώς δεν γνωρίζει το καταστατικό και τη δημοκρατική κουλτούρα του κόμματός μας.

    Στην ουσία επιθυμεί τη διαγραφή του αγωνιστή της Δημοκρατίας Στέφανου Τζουμάκα για την πολιτική κριτική που ασκεί και για όσα είχε αναφέρει την εποχή που διεκδικούσε την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και προχθές στην Πολιτική Γραμματεία χωρίς να λάβει οποιαδήποτε απάντηση. Με ανάρτηση από το Μαϊάμι ο κ. Κασσελάκης δείχνει πως εννοεί την περιβόητη “αδιαμεσολάβητη εκπροσώπηση” των μελών του κόμματος. Δείχνει επίσης πώς εννοεί το Συνέδριο τη διεξαγωγή του οποίου συνεχώς αναβάλλει. Με διαγραφές διαφωνούντων!

    Είναι χρέος όλων μας να στηρίξουμε τον Στέφανο Τζουμάκα και να μην επιτρέψουμε τον περαιτέρω εκφυλισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
    Μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί το καλύτερο δώρο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».

    Επίθεση κατά πάντων από Αυγέρη

    Σε ανάλογο μήκος κύματος με αυτό του προέδρου του κόμματος, κινήθηκε και η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, η οποία επιτέθηκε σε Τσακαλώτο, Αχτσιόγλου, Παπαδημούλη για δηλώσεις που έκαναν. Θυμίζουμε ότι η κ. Αχτσιόγλου είχε ασκήσει σκληρή κριτική στον κ. Κασσελάκη για την ομιλία του στον ΣΕΒ.

    Η κ. Αυγέρη είπε: «Θα μπορούσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη φορά που θα κάνει συναντήσεις με θεσμικούς φορείς ο πρόεδρος να τον συνοδεύσει και με τη δική της εμπειρία να συμμετέχει».

    «Είναι εύκολη και ανέξοδη κριτική όταν δεν παρακολουθείς τα πράγματα από κοντά στο πεδίο και δεν έχεις ανταποκριθεί στο κάλεσμα ενός νέου προσώπου και ναι πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε είναι ένας νέος αρχηγός», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στον τηλεοπτικό σταθμό.

    «Θα ήταν παραγωγικό να μην πετάς πυροτεχνήματα και θα μπορούσες να είσαι πολύ αποδοτικός στην καθημερινή πράξη και παραγωγή πολιτικής και η συντρόφισσα Έφη έχει αυτή την εμπειρία», πρόσθεσε η κυρία Αυγέρη.

    Όσον αφορά το κείμενο της «Ομπρέλας» που κατατέθηκε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας η Δώρα Αυγέρη αρχικά σχολίασε ότι «είναι ένας νέος άνθρωπος στην πολιτική και στον χώρο (σ.σ. ο Στέφανος Κασσελάκης) που έρχεται σε ένα όργανο που τον περιμένει και καταφέρνει να διαμορφώσει συσχετισμούς».

    «Δεν είναι δυνατόν να έρχεται ο νέος πρόεδρος και εσύ να έχεις προλάβει να διακινήσεις κείμενο πριν τον ακούσεις. Είναι στοιχειώδες πολιτικό τακτ να τον ακούσεις, να δεις σε τι διαφωνείς και μετά να διατυπώσεις πολιτικές ενστάσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.Αυγέρη κατά Τσακαλώτου-Παπαδημούλη

    Όσον αφορά την τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου η συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη σχολίασε ότι «αυτό δείχνει στα δικά μου μάτια αλλά μεταφέρω και την άποψη πολλών ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την πολιτική τοποθέτηση αλλά με το πρόσωπο. Αν περίμενε κάποιος να ακούσει τι έχει να πει ο πρόεδρος – εγώ δεν είδα και διαφωνίες επί της ουσίας – θα μπορούσε να διακινηθεί ένα κείμενο. Αλλά να έρχεται ένα κείμενο να προγράφει το κλίμα και λίγο πολύ τις διαθέσεις των ανθρώπων που το υπέγραψαν, εντάξει».

    Η Δώρα Αυγέρη επιτέθηκε κατά του Δημήτρη Παπαδημούλη που προέβλεψε ότι στις ευρωεκλογές «θα είμαστε τρίτο κόμμα» με την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να λέει δηκτικά: «Εγώ τον γνώριζα ως ένα ιστορικό στέλεχος που δίνει μάχη στη Ευρωβουλή, δεν τον γνωρίζω ως δημοσκόπο και σχολιαστή των πραγμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

    Διαβάστε επίσης:

    ΣΥΡΙΖΑ… εις τα εξ ων συνετέθη

    Κασσελάκης: Όλα όσα θα κάνει μετά το γάμο σήμερα και αύριο στη Νέα Υόρκη
     



    ΣΧΟΛΙΑ