• Πολιτική

    Έκτακτη σύσκεψη Σκέρτσου – Γεραπετρίτη με τους περιφερειάρχες για την Θεσσαλονίκη

    • NewsRoom
    Θεσσαλονίκη


    Έκτακτη σύσκεψη υπό τους υπουργούς Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο και Γιώργο Γεραπετρίτη, πραγματοποιείται για τα επιδημιολογικά δεδομένα της Βορείου Ελλάδος και κυρίως της Θεσσαλονίκης.

    Στη σύσκεψη για την αξιολόγηση των στοιχείων και την πιθανή λήψη μέτρων, συμμετέχουν οι περιφερειάρχες και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

    Χαρακτηριστικές της δραματικής κατάστασης στη Θεσσαλονίκη, οι δηλώσεις του καθηγητή Σαρηγιάννη, που υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή καταγράφεται «ρεκόρ πανδημίας» σε επίπεδο διασποράς του κορονοϊού. «Μέσα στον Νοέμβριο περιμένουμε να συνεχιστεί αυτή η αυξητική πορεία και να φτάσουμε σίγουρα στα 5.000 κρούσματα μέχρι τα μέσα του μήνα. Αυτή τη στιγμή ο εβδομαδιαίος μέσος όρος είναι 3.600. Αν δεν πάρουμε μέτρα αναχαίτισης της διασποράς αυτή τη στιγμή, η τάση του αριθμού των θανάτων θα είναι αυξητική» προειδοποίησε ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

    Ειδικά η Θεσσαλονίκη –τόνισε– από τα μέσα του μήνα μπορεί να μην έχει καν ελεύθερη ΜΕΘ. «Πανελλαδικά θα έχουμε πρόβλημα, όχι πριν από τις 10 Δεκεμβρίου.

    Όμως, μέχρι τέλος Νοεμβρίου μπορεί να φτάσουμε σε επίπεδα που η Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, δεν θα μπορεί να καλύψει το συνολικό της δυναμικό ΜΕΘ. Με το να μην υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ για Covid, οι γιατροί θα πρέπει να πάρουν από γενικές κλινικές ΜΕΘ».

    Ο καθηγητής χαρακτήρισε το μέτρο των SMS σε ανεμβολίαστους «αδύναμο», επισημαίνοντας ότι πλέον πρέπει να γίνουν δύο πράγματα:

    Να πάει το εμβολιαστικό κέντρο στον κόσμο. «Αυτό που έχει γίνει με τις κινητές ομάδες είναι σημαντικό, ειδικά σε πιο μικρές περιοχές, όπως χωριά, όπου υπάρχει μεγάλο έλλειμμα εμβολιασμού», σημείωσε.

    Συμβολή προσωπικών γιατρών. Σε συντονισμό με τον Ιατρικό Σύλλογο, ο προσωπικός γιατρός πρέπει να έρθει σε επαφή ενεργά με τον ασθενή του και να του εξηγήσει τα θετικά το εμβολιασμού.

    Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, τα ποσοστά κάλυψης κλινών στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας φτάνουν έως 97%, ενώ υπάρχουν και κλινικές με κάλυψη έως 100%. Οπως εξάλλου έκανε γνωστό, έγιναν επίσης πέντε μετακινήσεις ασθενών στην Αθήνα σε νοσοκομεία της πρώτης ΥΠΕ. Οι δύο ασθενείς μεταφέρθηκαν από την Αλεξανδρούπολη, οι δύο από τη Λάρισα και ένας από τη Χαλκίδα.

    Διαβάστε επίσης:

    Γεωργαντάς: Με τη συνδρομή της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων τα SMS στους ανεμβολίαστους

    Σαρηγιάννης: Self test και στους εμβολιασμένους – Πρόβλεψη για 5.000 κρούσματα

    Πανδημία: Επισήμως 5 εκατομμύρια νεκροί παγκοσμίως – Ποια η συνέχεια



    ΣΧΟΛΙΑ