• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Διαμάχη Αλεξιάδη-Πιτσιλή για τη μετεγκατάσταση του Υπουργείου Οικονομικών

    Γιώργος Πιτσιλής ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής. Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων


    Σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες μεταξύ του υφυπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εξόδων Γιώργου Πιτσιλή με θέμα τη μετεγκατάσταση του Υπουργείου Οικονομικών. Στο πλευρό του ΓΓ βρίσκονται και οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τον κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες πρόκειται να ξεκινήσει η σταδιακή μετακόμιση υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και άλλων υπουργείων στο ανακαινισμένο κτήριο Κεράνης που στο παρελθόν αποτελούσε εργοστάσιο της ομώνυμης καπνοβιομηχανίας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο κ. Αλεξιάδης, επικρίνοντας τους προκατόχους του που δεν προχώρησαν στην μετεγκατάσταση υπηρεσιών των υπουργείων στο συγκεκριμένο κτήριο -για να μειωθεί η μηνιαία δαπάνη του δημοσίου για ενοίκια – είπε ότι το κτήριο έχει επιφάνεια 42.300 τ.μ., μπορεί να εξυπηρετήσει 2.300 θέσεις εργασίας, έχει 506 θέσεις στάθμισης και για την διαμόρφωσή του έχουν ικανοποιηθεί όλες οι αναγκαίες περιβαλλοντικές απαιτήσεις και τεχνικές προδιαγραφές της νομοθεσίας.

    Για το κτήριο, το δημόσιο καταβάλλει στην ιδιοκτήτρια εταιρεία το μηνιαίο μίσθωμα των 221.000 ευρώ

    Την ίδια ώρα, όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης, σε 7 κτήρια βρίσκονται διάσπαρτες υπηρεσίες του υπουργείου. Σε αυτές τις υπηρεσίες απασχολούνται 1.027 εργαζόμενοι σε πολύ μικρότεροι επιφάνεια εργασίας και το δημόσιο καταβάλλει μηνιαία μισθώματα για αυτά τα κτήρια 232.000 ευρώ.

    Από όσα είπε ο κ. Αλεξιάδης φωτογραφίζεται η μετακόμιση στο νέο κτήριο, μεταξύ άλλων, του ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου) και KEΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων).

    Να σημειωθεί ότι ενστάσεις στη μεταφορά υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών στο κτίριο Κεράνη εμφανίζεται να έχει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, που φέρεται να έχει δηλώσει ότι “οι εργαζόμενοι δεν είναι εμπορεύματα να μεταφέρονται”.

    Επίσης, ο ίδιος έχει υποστηρίξει ότι έχει ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στοιχεία για τη σκοπιμότητα της μετακίνησης τα οποία δεν του έχουν ακόμη δοθεί.

    Το κτήριο ανήκε στο ελληνικό δημόσιο μέχρι και το 2014, όταν πουλήθηκε σε θυγατρική εταιρεία μεγάλης τράπεζας με την υποχρέωση της επαναμίσθωσής του από το Δημόσιο για 20 έτη, με το μηνιαίο μίσθωμα των 221.000 ευρώ, που πρακτικά σημαίνει ότι το δημόσιο καταβάλλει ένα πολύ υψηλό μίσθωμα για ένα υπερσύγχρονο κτήριο το οποίο δεν αξιοποιεί.

    Ο Τρύφων Αλεξιάδης, υφυπουργός Οικονομικών
    Ο Τρύφων Αλεξιάδης, υφυπουργός Οικονομικών

    Να σημειωθεί πάντως ότι και τώρα οι εργαζόμενοι του ΥΠΟΙΚ αντιδρούν στην μετακόμιση στο νέο κτήριο.

    Μάλιστα, σε σημερινή ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων στις ΔΥΟ Νομών Αττικής και Κυκλάδων, καθώς και η Ένωση Τελωνειακών Υπαλλήλων αναφέρει:

    Πολλά ερωτηματικά δημιουργεί η επιμονή και οι μεθοδεύσεις στις οποίες καταφεύγει η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, προκειμένου να νομιμοποιήσει ένα απ’ τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών, που αφορά την εκποίηση της δημόσια περιουσίας και τη συντήρηση, με σκανδαλώδεις όρους, ιδιωτικών συμφερόντων απ’ τα ταμεία του δημοσίου.

    Η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας να μας πείσει ότι όλα αυτά γίνονται με στόχο τη μείωση των δαπανών του δημοσίου, φαντάζει τουλάχιστον αστεία, για όσους έχουν στοιχειώδη εικόνα των όρων της σύμβασης, αλλά και όσων λαμβάνουν χώρα συνολικότερα στο Υπουργείου Οικονομικών.

    Η κυβέρνηση παρευρίσκεται και πρωταγωνιστεί σε μια φιέστα που προετοιμάζει ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, αποκλείοντας τους εργαζόμενους και όλους όσους υπήρχε κίνδυνος να ‘’χαλάσουν’’ τη φιέστα της συγκάλυψης και φυσικά ξεχνώντας όλα όσα έλεγε μερικούς μήνες πριν, καταγγέλλοντας με δριμύτητα τη διαδικασία και τους όρους πώλησης των 28 ακινήτων του Δημοσίου, ένα εκ των οποίων είναι και το κτίριο ‘’Κεράνης’’.

    Η στοχοποίηση και η λάσπη εναντίων των εργαζομένων και όλων όσων τολμάνε να αναφερθούν στην ουσία της υπόθεσης δεν μας ξαφνιάζει. Είναι κάτι που έχει επαναληφθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια των μνημονίων και η νέα ηγεσία του ΥΠΟΙΚ ακολουθεί, με μεγάλη μάλιστα ευκολία, την πεπατημένη.

    Η ηγεσία όμως του ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να ξέρει ότι δεν πρόκειται, ό,τι και αν σχεδιάζει, να αποφύγει τα καίρια ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις.

    • Γιατί σπεύδει να προκαταλάβει την έρευνα των εισαγγελικών αρχών η οποία ελέγχει τη νομιμότητα της σύμβασης και έχει ασκήσει ήδη ποινικές διώξεις;
    • Γιατί απαγορεύει στους εργαζόμενους την πρόσβαση σε στοιχεία που αφορούν το κτίριο, δεδομένου ότι λόγω του ιστορικού του τίθενται ερωτήματα για την ασφάλεια και την καταλληλότητά του κτιρίου να φιλοξενήσει χιλιάδες εργαζόμενους και επισκέπτες;
    • Γιατί η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ σπεύδει να ανακοινώσει τη μεταφορά υπηρεσιών του, όταν η επιτροπή που η ίδια συνέστησε, με τη συμμετοχή στελεχών των τεχνικών υπηρεσιών, έχει απορρίψει εξ αρχής την επιλογή του κτιρίου ‘’Κεράνης’’;

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/pappas-pantou/45635

     



    ΣΧΟΛΙΑ