• Άρθρα

    The Wise Man: Οι νέες δουλειές του Μιχάλη Σάλλα και γιατί οι τραπεζίτες εμπιστεύονται τον Νίκο Πεφάνη

    • The Wiseman
    Ο κ. Μιχάλης Σάλλας, πρόεδρος της Lyktos Participations, και στρατηγικός μέτοχος της Παγκρήτιας

    Ο κ. Μιχάλης Σάλλας, πρόεδρος της Lyktos Participations, και στρατηγικός μέτοχος της Παγκρήτιας


    Οι νέες δουλειές του Μιχάλη Σάλλα. Στα νέα του γραφεία στο Σύνταγμα βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες ο Μιχάλης Σάλλας. Τι επιτελείο του αποτελείται από 20 ανθρώπους οι οποίοι αναζητούν επενδυτικές  ευκαιρίες. Εκτός της Παγκρητιας Τράπεζας ο πολύπειρος τραπεζίτης θα εστιάσει το ενδιαφέρον του στην ενέργεια , στα τρόφιμα και στο real estate. Λέγεται μάλιστα ότι ήδη έχει προχωρήσει σε αγορές ακινήτων στα Βόρεια Προάστια.

    Ο Νίκος Πεφάνης στον Πήγασο: 

    Νίκος Πεφάνης.
    Νίκος Πεφάνης.

    Στα γραφεία της εφημερίδας «Έθνος» -στον Πήγασο- εγκαταστάθηκε, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του MEGA και παλαιότερα οικονομικός διευθυντής του ΔΟΛ, κ. Νίκος Πεφάνης. Ο δραστήριος manager είναι βέβαιο ότι θα κάνει (εάν φυσικά του το επιτρέψουν οι συνθήκες ) καλή δουλειά καθώς από την μια έχει την εμπιστοσύνη των τραπεζιτών και από την άλλη είναι άριστος γνώστης των αναδιαρθρώσεων. Είναι βέβαιο το αφεντικό του Πηγάσου Φώτης Μπόμπολας χρειάζονταν ένα τέτοιο άνθρωπο καθώς ο ίδιος έχει απολέσει εδώ και καιρό την εμπιστοσύνη των επικεφαλής των τραπεζών.

    Deal 70 εκατ. ευρώ με τη Σαουδική Αραβία

    Να πούμε και κάτι ευχάριστο. Την πώληση 300.000 βλημάτων πυροβολικού των 105 χιλιοστών στη Σαουδική Αραβία προωθεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπως πληροφορείται η στήλη. Πρόκειται για βλήματα τα οποία για τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατεύματος θεωρούνται ξεπερασμένα όχι όμως για τις ανάγκες του στρατού της Σαουδικής Αραβίας. Το όφελος για το ελληνικό Δημόσιο από την πώληση εκτιμάται σε 70 εκατ. ευρώ. Μοναδικό ερώτημα που δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί είναι το κατά πόσο η πώληση θα γίνει απευθείας ή με τη μεσολάβηση κάποιου τρίτου…

    Συμφωνία Intracom Defense με την KMW

    Συμβόλαιο με την γερμανική Krauss-Maffei Wegmann (KMW) υπέγραψε η Intracom Defense Electronics αναφορικά με την προμήθεια συστημάτων ενδοεπικοινωνίας WiSPR, τα οποία θα εξοπλίσουν Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) BOXER. Το κόστος της συμφωνίας ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ και η παράδοση των συστημάτων αναμένεται να γίνει μέσα σε 24 μήνες.

    Η γερμανική εταιρεία δεν είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει δουλειές με την Ελλάδα. Με αντιπρόσωπο το Θωμά Λιακουνάκο (τον επιχειρηματία που προφυλακίστηκε στη συνέχεια για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών), κατάφερε να προμηθεύσει το ελληνικό δημόσιο το 2003 με 170 άρματα μάχης τύπου Leopard 2, η συνολική αξία των οποίων έφτασε το 1,7 δισ. ευρώ.

    Η ίδια η εταιρεία μάλιστα είχε πραγματοποιήσει εσωτερική έρευνα το 2014 προκειμένου να διαπιστωθεί εάν διοχετεύτηκαν μίζες σε πρόσωπα στη χώρα μας που ενεπλάκησαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης. Η γερμανική εταιρεία πάντως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι η διαδικασία πώλησης των Leopard 2 έγινε μέσω «διαφανούς διαδικασίας ανάθεσης»

    Και μετά ζητάμε να έρθουν επενδυτές

    Ωραίο το αφήγημα με την προσέλκυση διεθνών επενδυτών αλλά στη χώρα μας ανέκαθεν είχε δράκο και από ότι φαίνεται έχει ακόμη. Ο αναπληρωτής υπουργός, Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε χθες ότι δεν έχει έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει υποβληθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ελληνικού. Παρόλο που η επένδυση έχει κλείσει έχουν συμφωνηθεί τα τιμήματα κτλ. εντούτοις ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η μελέτη με αποτέλεσμα να προχωρά πολύ αργά ή όλη επένδυση. Όχι τίποτε άλλο αλλά ας μην ξεχνάμε ότι χρειαζόμαστε νέες θέσεις εργασίας για να μειωθεί η ανεργία. Αλλά με τη γραφειοκρατία που υπάρχει που να δούμε άσπρη μέρα.

    Ικανοποίηση στην Play Venture AE για τη συμμετοχή στην έκθεση του Λονδίνου

    Στην μεγαλύτερη έκθεση που έχει να κάνει με τυχερά παιχνίδια στον κόσμο, την ICE Excel London, συμμετείχε για 4η φορά η εταιρεία Play Venture AE. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Λονδίνο στην οποία συμμετείχαν 400 εκθέτες από όλο τον κόσμο, ενώ την επισκέφτηκαν πάνω από 100.000 άνθρωποι. H Play Venture AE συγκέντρωσε το ενδιαφέρον εταιρειών που δραστηριοποιούνται διεθνώς στον συγκεκριμένο κλάδο. Να σημειωθεί ότι η Play Venture AE είναι μια ελληνική εταιρεία που δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση το 2014 στον τομέα της τεχνολογίας και ανάπτυξης καινοτόμων λογισμικών και έκτοτε έχει μία σταθερή και ανοδική πορεία.

    Τα Public πωλούν ηλεκτρικό ρεύμα της Elpedison

    Elpedison
    (Από αριστερά) Ο κ. Στάθης Βωβός Εμπορικός Διευθυντής της Elpedison και
    ο κ. Γιάννης Σίμος, Εμπορικός Διευθυντής προϊόντων τεχνολογίας και υπηρεσιών των Public

    Τη μεταξύ τους συνεργασία ανακοίνωσαν κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου Public και Elpedison. Με κεντρικό μήνυμα «Ενέργεια για να κερδίζεις διπλά» τα καταστήματα Public θα προσφέρουν από εδώ και στο εξής προϊόντα ηλεκτρικού ρεύματος Elpedison τα οποία θα συνοδεύονται από ειδικές προσφορές από τα Public. Για το λόγο αυτό 200 πωλητές των Public σε 47 καταστήματα της αλυσίδας έχουν ήδη εκπαιδευτεί από το training team της Elpedison. Μοναδική εξαίρεση προς το παρόν η Μυτιλήνη, καθώς δεν περιλαμβάνεται κανένα κατάστημα των  Public. Ο Εμπορικός Διευθυντής της Elpedison, Στάθης Βωβός και ο Εμπορικός Διευθυντής προϊόντων και τεχνολογίας και υπηρεσιών των Public Γιάννης Σίμος ανέλυσαν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας

    Τα δέλεαρ της συνεργασίας

    Η συνεργασία προσφέρει και ορισμένα δέλεαρ για τους ενδιαφερόμενους ώστε να επιλέξουν τα προϊόντα της Elpedison μέσω των Public. Τι προσφέρουν;

    –      Μία μείωση στο ηλεκτρικό ρεύμα που φτάνει μέχρι και το 31% ανάλογα την περίπτωση.

    –      Μία δωροεπιταγή των Public για αγορές 31 ευρώ από τα καταστήματα και φυσικά έκπτωση σε σχέση με τον τιμοκατάλογο του βασικού προμηθευτή.

    –      Συνδυαστικές προσφορές που περιλαμβάνουν ηλεκτρική ενέργεια και προϊόντα των Public.

    Ωραία όλα αυτά. Σίγουρα για τα Elpedison είναι μια καλή κίνηση καθώς τα καταστήματα των Public έχουν 25 εκατ. επισκέπτες κάθε χρόνο και 37 εκατ. επισκέπτες διαδικτυακά και δίνουν τη δυνατότητα στην Elpedison να αποκτήσει διείσδυση ή και πρόσβαση αν θέλετε σε ένα μεγάλο κοινό. Τα Public όμως τι κερδίζουν; Μα φυσικά κάποια προμήθεια η οποία όμως χθες παρότι ετέθη ως ερώτημα στον κ. Σίμο, ο ίδιος απάντησε πως αυτό δεν είναι ανακοινώσιμο.

     elpedison public

    Οι φόροι μείωσαν 20% τα κέρδη του ΟΛΠ

    Ο ΟΛΠ δημοσίευσε οικονομικά αποτελέσματα 2016. Ο τζίρος πάνω μόλις 3,6% αλλά το μεικτό κέρδος εκτοξεύτηκε στο +23,66% και έφθασε στα 32,338 εκατ. ευρώ (από 26,150 εκατ. ευρώ το 2015).  Μεγάλη μείωση 20% είχαν τα έξοδα διοικητής λειτουργίας (στα 21,669 εκατ. ευρώ). Ετσι, τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν σημαντικά στα 11,039 εκατ. ευρώ από 9,772 εκατ. ευρώ το 2015. Ομως τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν 20% στα 6,698 εκατ. ευρώ από 8,375 εκατ. ευρώ το 2015 λόγω αυξημένων φόρων 4,34 εκατ. ευρώ από 1,396 εκατ. ευρώ το 2015.

    ΤΟΞΟΤΗΣ: Έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, κατά τρία εκατ. ευρώ, «εν μέρει με καταβολή μετρητών και εν μέρει με κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων της εταιρίας και με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων», έχει προγραμματίσει για την επόμενη Τρίτη η τεχνική εταιρεία Τοξότης του ομίλου Καλογρίτσα.

    Στην αγορά πάντως, προσπαθούν να καταλάβουν αν θα κεφαλαιοποιηθούν υποχρεώσεις προς άλλες εταιρείες του ομίλου ή τμήμα των δανείων με συμμετοχή τράπεζας στο μετοχικό της κεφάλαιο.



    ΣΧΟΛΙΑ