• Άρθρα

    Τουρισμός: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…

    Έφη Καραγεώργου


    Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα… Τα πραγματικά δύσκολα για τον τουρισμό.

    Η Ελλάδα «ανοίγει» από αύριο Δευτέρα 1η Ιουνίου τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία της και από 15 Ιουνίου τα εποχικά όμως….

    Το ζητούμενο είναι οι τουρίστες. Πόσοι θα θελήσουν να ταξιδέψουν, πόσοι θα επιλέξουν Ελλάδα;

    Οι άνθρωποι του τουρισμού, δεν κάνουν προβλέψεις για τη σεζόν, εξάλλου θεωρούν ότι σε επίπεδο τζίρου η χρονιά έχει χαθεί. Ρίχνονται όμως στη «μάχη» για να κερδίσουν το μεγάλο στοίχημα. Ότι η χώρα είναι ασφαλής. Οι διακοπές στην Ελλάδα είναι ασφαλείς. Και κυρίως για να κτίσουν θέσεις για το 2021…

    Δόθηκε στη δημοσιότητα προχθές η λίστα με τις 29 χώρες από τις οποίες η Ελλάδα θα δεχθεί τουρίστες σε πρώτη φάση. Και αυτές είναι: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία.

    Από την 1η Ιουλίου η λίστα –αν το επιτρέψουν οι συνθήκες- θα διευρυνθεί….

    Όμως με εξαίρεση τη Γερμανία, χώρα από την οποία ήρθαν στην Ελλάδα πέρυσι 4 εκατομμύρια τουρίστες, λείπει το Ηνωμένο Βασίλειο με 3,5 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019, λείπει η Γαλλία απ΄όπου είχαμε 1,53 εκατ αφίξεις το 2019, λείπουν οι ΗΠΑ με 1,15 εκατομμύρια τουρίστες. Και λείπει η Ρωσία –που «ψηφίζει» διακοπές στα resort της Κρήτης με 570.000 τουρίστες….

    Το θετικό είναι ότι στη λίστα παραμένει η Γερμανία.

    Όπως επίσης η Βουλγαρία, από την οποία οι οδικές αφίξεις ήταν πέρυσι 6 εκατομμύρια κι άλλα 3,3 εκατομμύρια από τη Βόρεια Μακεδονία και 1,9 εκατομμύρια από την Αλβανία….

    Η Ελλάδα ξεκλειδώνει λοιπόν από τις 15 Ιουνίου τα σύνορα της για επισκέπτες από τις 29 αυτές χώρες, που βρίσκονται σε καλή επιδημιολογική κατάσταση.

    Όμως ακόμα η κρουαζιέρα με τα 5,5 εκατομμύρια επιβάτες πέρυσι, παραμένει σε lockdown…..

    Η χώρα βάζει μπροστά το σχέδιο Restart Tourism, με τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και τον υφυπουργό κ. Μ. Κόνσολα να δηλώνουν πως ο ελληνικός τουρισμός «ξανά-ανοίγει» τις πύλες του, σταδιακά, με υγειονομική ασφάλεια και προσοχή, για να υποδεχθεί τους επισκέπτες στη χώρα μας.

    Το εγχείρημα είναι δύσκολο.

    Από το πιο μικρό κατάλυμα, μέχρι τα μεγάλα resort , το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι ένα. Η ασφάλεια….Διότι είναι απίθανο να μην υπάρξουν κρούσματα….

    Τι θα γίνει σ αυτήν την περίπτωση;

    Στην πράξη θα το δούμε. Διότι είναι διαφορετική η αντιμετώπιση αν νοσήσει κάποιος τουρίστας που διαμένει πχ σε resort της Αττικής ή της Χαλκιδικής, ή της Κρήτης και διαφορετική αν υπάρξει κρούσμα σε κάποιο μικρό νησί του Αιγαίου, που δεν έχει καν Κέντρο Υγείας…..

    Προς το παρόν οι ξενοδόχοι ετοιμάζονται να επανεκκινήσουν. Και προσδοκούν ότι τα 6 εκατομμύρια κρατήσεις που υπάρχουν στα βιβλία τους για τον Ιούλιο και Αύγουστο θα διπλασιαστούν….

    Γνωρίζουν όμως ότι η χρονιά έχει χαθεί σε επίπεδο εσόδων…..



    ΣΧΟΛΙΑ