• Άρθρα

    Το τέλος της αθωότητας του καταθέτη…


    Τα μηδενικά επιτόκια, ακόμα και για τις καταθέσεις προθεσμίας, βρίσκονται ante portas και, την ίδια ώρα, με μία νέα πραγματικότητα βρίσκονται αντιμέτωποι οι καταθέτες.

    Μία  νέα πραγματικότητα που σηματοδοτεί το τέλος της… αθωότητας, καθώς η σελίδα κατάθεση-τόκος έχει γυρίσει οριστικά, όπως φαίνεται, εξανεμίζοντας τις σίγουρες και ασφαλείς αποδόσεις τους. Αποδόσεις που ήταν μηδενικού ρίσκου.

    Όμως σήμερα, όποιος θέλει να βγει στο κυνήγι της απόδοσης, θα πρέπει να αναλάβει και το ανάλογο ρίσκο.

    Διότι η εποχή των ραντιέρηδων έχει περάσει προ πολλού. Αποτελεί παρελθόν μαζί με τον υψηλό πληθωρισμό, που «προίκιζε» τις καταθέσεις με ανάλογα του ύψους του επιτόκια, που έφταναν ακόμα και στο 25%.

    Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Σαν να έχουμε μπει στην εποχή των… παγετώνων για τα επιτόκια καταθέσεων. Στασιμοπληθωρισμός, αναιμική ανάπτυξη, καθηλωμένοι μισθοί, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια.

    Το τελευταίο διάστημα όλοι όσοι ένοιωθαν σίγουροι και ασφαλείς επειδή διέθεταν καταθέσεις που «γένναγαν» τόκους, ψάχνονται. Και γνωρίζουν πως για να αυγατίσουν τα ευρώ τους, θα πρέπει να πάρουν ρίσκο.

    Είτε μας αρέσει είτε όχι, αυτή είναι η νέα πραγματικότητα.

    Η απόδοση πλέον και των καταθέσεων θα ενσωματώνει και ποσοστό ρίσκου.

    Μικρό ή μεγάλο εξαρτάται από το ύψος της προσδοκώμενης απόδοσης.

    Για παράδειγμα, προ κρίσης το επιτόκιο σε μία προθεσμιακή κατάθεση ήταν 5%. Στις 100.000 ευρώ ο καταθέτης –και αφού είχε αφαιρεθεί ο φόρος  15% επί του τόκου των καταθέσεων- εισέπραττε  4.250 ευρώ.

    Σήμερα όποιος έχει «κλειδώσει» επιτόκιο 0,5% είναι τυχερός και η απόδοση είναι μόλις 425 ευρώ.

    Βέβαια εναλλακτικές υπάρχουν.

    Και έχουν να κάνουν με το βαθμό του ρίσκου που μπορεί να αναλάβει ο καθένας.

    Κάποιοι για παράδειγμα κλειδώνουν τα ευρώ τους σε θυρίδες. Το ρίσκο είναι σχεδόν μηδενικό, και η απόδοση ανύπαρκτη.

    Άλλοι προτιμούν να επενδύουν σε εταιρικά ομόλογα μεγάλων εταιρειών του ελληνικού χρηματιστηρίου, που προσφέρουν αποδόσεις στην περιοχή του 2,5%. Υπό προϋποθέσεις μιλάμε για επενδύσεις χαμηλού ρίσκου…

    Σύνθετα όμως είναι και οι νέας γενιάς καταθέσεις που προσφέρουν οι τράπεζες, οι οποίες συνδυάζονται με αμοιβαία κεφάλαια, με τραπεζοασφαλιστικά προγράμματα, με προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου, και ενέχουν το μικρότερο δυνατό ρίσκο…



    ΣΧΟΛΙΑ