• Top Stories

    Το νέο Σοβιέτ του Δ.Τσακνή στην Eurovision


    ** Οι καλοί Γερμανοί έχοντας κλείσει τα σύνορα, αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν το κύμα της μετανάστευσης, κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση ότι αποτυγχάνει «παταγωδώς» στο πεδίο της προσφυγικής κρίσης. Το περιοδικό der Spiegel επικαλείται εμπιστευτική έκθεση του Κέντρου Κοινών Αναλύσεων και Στρατηγικής για την Παράνομη Μετανάστευση (Gasim), σύμφωνα με την οποία πολλοί αιτούντες άσυλο, ανάμεσα τους και παιδιά, ζουν στην Ελλάδα άστεγοι και υπό αντίξοες συνθήκες.

    Αυτό που δεν λέει η έκθεση είναι ότι η Ελλάδα υποδέχεται δεκαπλάσιους πρόσφυγες σε σύγκριση με τη Γερμανία, δηλαδή τη χώρα που έχει σχεδόν δεκαπλάσιο πληθυσμό σε σχέση με την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι αν φτιάχναμε μια κλίμακα δυσκολίας στην απορρόφηση των Σύρων, η δυσκολία της Γερμανίας θα ήταν στο ένα και η δυσκολία της Ελλάδας στο εκατό. Αυτή είναι η διαφορά, τόσο μεγάλη.

    *Θα ήθελα να στείλω ένα γράμμα εκεί, στο Κέντρο Κοινών Αναλύσεων Gasim και να ζητήσω μια κοινή ανάλυση, να μας πουν ποια είναι η αναλογία προσφύγων που δέχονται οι χώρες με πολεμική βιομηχανία. Δεν πολεμούν με σφεντόνες στη Συρία άρα μερικοί- μερικοί έχουν πλουτίσει. Θα ήθελα επίσης μια κοινή ανάλυση για τους επενδυτές στον τομέα των κατασκευών. Να μου πουν από ποιες χώρες θα βγάλουν βουνά από λεφτά χτίζοντας τις κατεστραμμένες πόλεις.

    ** Είχατε άραγε κάποιο κενό στην ενημέρωση λόγω της απεργίας των δημοσιογράφων;  Το μόνο που σας έλειψε, τουλάχιστον από τα τηλεοπτικά δελτία, είναι εικόνες τσίκνας και παρακμής από τα μπλόκα των αγροτών. Δεν μαθαίνουμε τίποτα από τα δελτία παρά μόνον τα επουσιώδη και όσα βρίσκονται στην επιφάνεια. Μια ξανθιά αγρότισσα πάνω στο τρακτέρ έγινε επί μακρόν το επίκεντρο της ειδησεογραφίας αλλά δεν μαθαίνουμε τι είναι αυτό που αλλάζει πραγματικά στην ασφάλιση και φορολόγηση του κλάδου. Στις εφημερίδες σπανίως δημοσιεύονται χρήσιμα στοιχεία για να κατανοήσουμε το πρόβλημα. Μαθαίνουμε όμως για τα πάντα πέριξ του προβλήματος.

    ** Εδώ στο Σοβιέτ όπου ζούμε, η Eurovision η τέχνη οφείλει να είναι στρατευμένη. Φάτε Ρίτσο δηλαδή, τον Ρίτσο που διέδωσε το Κόμμα αποκρύπτοντας την λυρική πλευρά του ποιητή, μια πλευρά που αποκαταστάθηκε πολλά χρόνια μετά τον θάνατό του. Η τέχνη κατά τους κομμουνιστάς και κατά τον Διονύσιο Τσακνή, οφείλει να είναι στρατευμένη. Το Λαϊκό Επιτροπάτο της ΕΡΤ αποφάσισε ότι το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει τη χώρα θα έχει θέμα το προσφυγικό και την οικονομική κρίση. Φυσικά χωρίς διαγωνισμό και αστικές διαδικασίες. Η ΕΡΤ θα αναθέσει απευθείας την εκπροσώπηση της χώρας για τον διαγωνισμό που εφέτος διεξάγεται στη Σουηδία.



    ΣΧΟΛΙΑ