• First Top Stories

    Θρίλερ με την Jet Oil

    the wise man

    the wise man


    Jet Oil: Ενα ακόμα σήριαλ χωρίς τέλος: Από το καλοκαίρι έχει υπογραφεί η συμφωνία διάσωσης της Jet Oil του ομίλου Μαμιδάκη, χωρίς να υπάρχουν νεότερα για την τύχη της. Προ μηνών είχαν μάλιστα κυκλοφορήσει και φήμες σύμφωνα με τις οποίες, πριν καν πέσουν οι τελικές υπογραφές, οι Αυστριακοί της Centracore (βλέπε Ρώσοι της Rosneft και άλλοι) θα μοίραζαν μισθούς στο προσωπικό και άλλα τέτοια. Οι εβδομάδες περνούν, οι Αυστριακοί πιέζουν χωρίς να υπάρχει τελική λύση. Λέγεται πως δύο ισχυροί ανταγωνιστές της Jet Oil δεν βλέπουν με καλό μάτι την είσοδο νέου παίκτη στην ελληνική αγορά λιανικής πώλησης καυσίμων.

    Μάλιστα ένας από τους δύο είχε διεκδικήσει τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, τους μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους καυσίμων στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής, χωρίς αποτέλεσμα.

    Στην Centracore εμφανίζονται, πάντως, σίγουροι πως η δουλειά θα κλείσει και γι’ αυτό προσέλαβαν και ισχυρή εταιρεία δημοσίων σχέσεων!

    Στην ουσία πληρώνουν περί τα 111,5 εκατ. ευρώ για την Jet Oil, δηλαδή όσο περίπου αποτιμήθηκαν οι εγκαταστάσεις στο Καλοχώρι.

    Και αυτό ακριβώς είναι που φοβούνται οι ανταγωνιστές τους: Το μεγάλο πλήγμα που θα τους καταφέρουν οι Αυστριακοί / Ρώσοι στις εξαγωγές προς τα Βαλκάνια.

    Στο σφυρί η πολυκατοικία Καρούζου στην Κανάρη

    Σχεδόν ολόκληρη πολυκατοικία στη διασταύρωση των οδών Σέκερη αριθμό 8 και Κανάρη 12 στο Κολωνάκι, που κατείχε η οικογένεια Καρούζου της πάλαι ποτέ ισχυρής αλυσίδας καταστημάτων ένδυσης βγάζει στο σφυρί η Alpha Bank.

    Ο πλειστηριασμός που έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου 2018, δεν περιορίζεται στο κατάστημα που λειτουργούσε η αλυσίδα «Καρούζος» στο ισόγειο του ακινήτου, αλλά και σε πολλά διαμερίσματα της ίδιας πολυκατοικίας.

    Ο προηγούμενος πλειστηριασμός είχε αναβληθεί με την τράπεζα να επανέρχεται.

    Οι βαλκανικές περιπέτειες μιας προβληματικής

    Την πώληση μιας θυγατρικής στη Βουλγαρία σε… βρετανική εταιρεία παρέλειψε να ανακοινώσει στο χρηματιστήριο η διοίκηση μιας εισηγμένης επιχείρησης που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

    Προ ημερών, μάλιστα, είχε προγραμματιστεί η συζήτηση αίτησης πτώχευσης χωρίς, επίσης, να ανακοινωθεί κάτι νεότερο στους μικρομετόχους.

    Η συγκεκριμένη (πρώην πλέον) θυγατρική στη Βουλγαρία δεν είναι κάποια τυχαία επιχείρηση καθώς έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο τμήμα της δραστηριότητας της εισηγμένης μαζί με σημαντικότατο μερίδιο του πελατολογίου.

    Και τώρα βρίσκεται σε βρετανικά χέρια. Το γνωρίζουν άραγε οι πιστωτές; Γνωρίζουν πως πωλήθηκε έναντι μόλις 5.000 ευρώ, όπως λένε πρόσωπα που ασχολήθηκαν με την υπόθεση;

    Έχουμε συμφωνία ή “σύγκλιση” για τις λιγνιτικές μονάδες;

    Από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαρρέουν εδώ και εβδομάδες πως έχει υπάρξει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που θα πωληθούν σε ιδιώτες. Άλλη άποψη έχει η διοίκηση της ΔΕΗ η οποία κλήθηκε χθες να απατήσει σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιγοράς και απάντησε πως “μεταξύ των Ελληνικών Αρχών και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει σύγκλιση ως προς το υπό αποεπένδυση λιγνιτικό δυναμικό (δηλ. Μονάδα Μελίτης I και άδεια για την κατασκευή της μονάδας Μελίτης II και Μεγαλόπολη III και IV) αλλά δεν υπάρχει ακόμα οριστική συμφωνία”.

    Αφού τα ονόματα των λιγνιτικών μονάδων που θα πωληθούν κυκλοφορούν επί εβδομάδες που ακριβώς εντοπίζεται η διαφωνία; Στις αντιπαροχές που θα έχει η ΔΕΗ μάλλον και στο αν θα έχει ελεύθερο πεδίο επενδύσεων και στρατηγικών συνεργασιών στο λιγνίτη κυρίως μέσω της αναβάθμισης υφιστάμενων μονάδων όπως το Αμύνταιο.

    Ποιος θα στηρίξει επενδύσεις δύο δισ. ευρώ στα telecoms;

    Τρέχουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών και – με φόντα τις γιορτές – ανακοίνωσαν νέες υπηρεσίες πιο γρήγορου Internet με βάση τα δίκτυα νέας γενιάς στα οποία αναμένεται να επενδυθούν περί τα δύο δισ. ευρώ (το ενάμισι δισ. από τον ΟΤΕ) μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου.

    Οι διοικήσεις των εταιρειών υποστηρίζουν πως με τις νέες υπηρεσίες το κόστος για τα νοικοκυριά αυξάνει ελαφρώς, αλλά μειώνεται το κόστος ανά Mbps.

    Δηλαδή οι πελάτες έχουν πολλαπλάσιες ταχύτητες, με υψηλότερη ποιότητα, σε μικρότερη τιμή.

    Αν δεν προχωρήσει το πρόγραμμα με τα vouchers που προωθεί το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, για την επιδότηση των φτωχότερων νοικοκυριών ώστε να αναβαθμίσουν τα πακέτα σύνδεσης, οι επενδύσεις κινδυνεύουν να μείνουν στα αζήτητα λένε, πάντως, οι γνωρίζοντες.



    ΣΧΟΛΙΑ