• Business

    Υπό έρευνα στις ΗΠΑ ο ιδιοκτήτης της JetOil Ελλάδος για εμπόριο ρωσικού πετρελαίου και παραβίαση των κυρώσεων

    • NewsRoom
    Ο Murtaza Lakhani στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, τον Ιούνιο πηγη: ST. PETERSBURG INTERNATIONAL ECONOMIC FORUM

    Ο Murtaza Lakhani στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, τον Ιούνιο πηγη: ST. PETERSBURG INTERNATIONAL ECONOMIC FORUM


    Στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ βρίσκεται ο Murtaza Lakhani, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Mercantile & Maritime Group (εταιρεία που συνδέεται μετοχικά με την JetOil Ελλάδος), σύμφωνα με δημοσίευμα της η Wall Street Journal

    Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγουν οι αμερικανικές αρχές, εξετάζουν κατά πόσο ο επιχειρηματίας έκανε εμπόριο ρωσικού πετρελαίου κατά παράβαση του ανώτατου ορίου τιμών που έχουν θέσει η G7 και οι δυτικές χώρες, στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

    Η Mercantile & Maritime Group είναι μία μεγάλη εταιρεία εμπορίας πετρελαίου και ναυτιλιακή, με κεντρικά γραφεία στο Μπαχρέιν και τη Σιγκαπούρη.

    Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν μπορεί να προσδιοριστεί αν θα προκύψουν κατηγορίες για τον Lakhani, αναφέρει το δημοσίευμα.

    Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δημιούργησε πέρυσι τη μονάδα Task Force KleptoCapture για να επιβάλει πολιτικές που αποσκοπούν στην απομόνωση της ρωσικής οικονομίας και στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων των παραβατών των κυρώσεων.

    Αύξηση της τιμής του ρωσικού πετρελαίου

    Οι τιμές του ρωσικού πετρελαίου έχουν αυξηθεί πολύ πάνω από το ανώτατο όριο τιμών που επιβλήθηκε από τη Δύση τους τελευταίους μήνες, τα 60 δολάρια ανά βαρέλι, υποδεικνύοντας ότι η Ρωσία έχει βρει νέους τρόπους για να επωφεληθεί από τις πωλήσεις του πετρελαίου της.

    Οι χώρες της Δύσης με την επιβολή των κυρώσεων στόχευαν στην μείωση των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου, καθώς αυτές συνεισφέρουν το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του Κρεμλίνου.

    Νωρίτερα φέτος, το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εμπορίου σχεδίασαν μια εκστρατεία, που επικεντρώθηκε στην άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον των εταιρειών που λειτουργούσαν ως μεσάζοντες ή χρησιμοποιούσαν την τακτική της μεταφόρτωσης από πλοίο σε πλοίο προκειμένου να αποφύγουν την εφαρμογή των ρωσικών κυρώσεων.

    Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι πιθανό να λάβει μέτρα για να επιβάλει το ανώτατο όριο τιμών, ως ένδειξη ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν μια ευρύτερη προσπάθεια για να καταπολεμήσουν την υποψία διαφυγής των κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο.

    Πρόσωπο κοντά στη Rosneft Oil, τον κρατικό ρωσικό ενεργειακό γίγαντα, είπε ότι η εταιρεία γνωρίζει για την ευρεία έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τις ρωσικές αποστολές πετρελαίου, αναφέρει η Wall Street Journal.

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει εάν ο Lakhani έχει επιχειρηματική σχέση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Rosneft, Igor Sechin, σύμμαχο του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

    Σημειώνεται ότι ο Sechin περιλαμβάνεται στη λίστα των κυρώσεων των ΗΠΑ.

    Συνεργασία με την Rosneft

    Γεννημένος στο Πακιστάν και πολίτης του Καναδά και του Βανουάτου, ο Lakhani είναι γνωστός στον κόσμο του πετρελαίου για τη δράση του σε “περίπλοκα” μέρη.

    Για παράδειγμα, διευκόλυνε το εμπόριο πετρελαίου που παράγονταν στο Ιράκ της εποχής του Σαντάμ Χουσεΐν, στο Ιρακινό Κουρδιστάν και στη Βενεζουέλα.

    Πριν ο Πούτιν διατάξει την εισβολή στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, ο επιχειρηματίας συνεργάζονταν για καιρό με την Rosneft, τόσο εντός όσο και εκτός Ρωσίας.

    Ένας εκπρόσωπος της Rosneft είπε τον Ιούλιο ότι ο επιχειρηματίας και κάθε εταιρεία στην οποία έχει συμφέρον δεν εμπλέκονται πλέον στο ρωσικό εμπόριο πετρελαίου, προκειμένου να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιβλήθηκαν από την G7.

    Σύμφωνα πάντως με το δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο Lakhani εμφανίστηκε στην κάμερα τον Ιούνιο, στο διεθνές οικονομικό φόρουμ του Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη.

    Καθόταν στην πρώτη σειρά του κοινού, παρακολούθησε την ομιλία του Sechin της Rosneft στην οποία περιέγραφε τη δημιουργία «νέων, ασφαλών υλικοτεχνικών αλυσίδων που παρέχουν πρόσβαση σε νέες αγορές» και χειροκρότησε.

    Ο εκπρόσωπος του, ωστόσο, υποστήριξε ότι ο Lachani παρακολουθεί το οικονομικό φόρουμ στη Ρωσία κάθε χρόνο από το 2017.

    Το πλαφόν των 60 δολαρίων

    Σημειώνεται ότι είναι νόμιμο για τις δυτικές εταιρείες να εμπορεύονται και να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο εάν η τιμή του διαμορφώνεται στο ή κάτω από το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων, του πλαφόν που επέβαλαν οι χώρες του G7 τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Στόχος του πλαφόν είναι να διατηρηθεί η ροή των προμηθειών από τη Ρωσία και η σταθερότητα της αγοράς, αλλά παράλληλα να μειωθεί το εισόδημα του Κρεμλίνου. Οι κυρώσεις απαγορεύουν επίσης τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά επιτρέπουν την πώληση του σε μέρη όπως η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία.

    Το εμπόριο έγινε πιο περίπλοκο για τις δυτικές εταιρείες μετά τις πρόσφατες αυξήσεις των τιμών στις αγορές πετρελαίου και την εκτίναξη του ρωσικού αργού πάνω από τα 60 δολάρια.

    Μερικοί από τους μεγαλύτερους έμπορους πετρελαίου υποστηρίζουν ότι αποσύρθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία μετά την εισβολή.

    Η Rosneft και άλλοι Ρώσοι παραγωγοί άρχισαν να βασίζονται σε μία νέα ομάδα εταιρειών για να μεταφέρουν το πετρέλαιο τους στην αγορά.

    Πολλοί από αυτούς τους εμπόρους και πλοιοκτήτες —όπως οι Tejarinaft, Amur και Bellatrix Energy— είναι εγγεγραμμένοι στο Ντουμπάι ή στο Χονγκ Κονγκ και το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς είναι αδιαφανές.

    Τα πλοία που ανήκουν ή χρησιμοποιούνται από αυτές τις εταιρείες είναι γνωστά ως σκιώδης στόλος επειδή λειτουργούν χωρίς χρηματοδότηση και ασφάλιση από την Δύση.

    Ποιος είναι ο Lakhani

    Ξεκίνησε ως έμπορος πετρελαίου τη δεκαετία του 1980.

    Ήταν ο εκπρόσωπος της Glencore στη Βαγδάτη στις αρχές της δεκαετίας του 2000, κάνοντας πληρωμές στην ιρακινή κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του προγράμματος «πετρέλαιο αντί τροφής», μια αποτυχημένη προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών να περιορίσουν το εισόδημα του Σαντάμ Χουσεΐν από το πετρέλαιο χωρίς να προκαλέσουν ανθρωπιστική κρίση.

    Αργότερα βοήθησε στην οργάνωση πωλήσεων πετρελαίου από το Ιρακινό Κουρδιστάν, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών με τη Rosneft.

    Τα τελευταία χρόνια ζει στο Μονακό και το Λονδίνο και έχει δημιουργήσει διασυνδέσεις με τα ανώτερα κλιμάκια εξουσίας της Βρετανίας.

    Η Mercantile & Maritime έδωσε 500.000 λίρες, που ισοδυναμούν με περίπου 610.000 δολάρια, στο Συντηρητικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου το 2019, μία από τις μεγαλύτερες δωρεές της τελευταίας δεκαετίας στο κυβερνών κόμμα.

    Η σχέση του με τη Rosneft ισχυροποιήθηκε το 2019 όταν η ρωσική εταιρεία προσπάθησε να εξάγει πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, της οποίας η πετρελαϊκή βιομηχανία βρισκόταν υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Ο Lakhani βρήκε αγοραστές και βοήθησε στη μεταφορά του πετρελαίου.

    Ο εκπρόσωπος του ισχυρού επιχειρηματία είπε ότι, από το 2019, οι κυρώσεις επέτρεπαν αυτές τις επιχειρήσεις.

    Από την στιγμή που οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον εμπορικό κλάδο της Rosneft στη Γενεύη το 2020, η Mercantile & Maritime δήλωσε ότι σταμάτησε αυτές τις επιχειρήσεις και συμμορφώθηκε με τις κυρώσεις.

    Η εξαγορά της Cetracore Energy

    Περίπου την ίδια περίοδο, ο Lakhani αγόρασε το πλειοψηφικό μερίδιο της αυστριακής εμπορικής εταιρείας που Cetracore Energy, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του 2020. Μια θυγατρική της Rosneft κατείχε μειοψηφική συμμετοχή σε αυτήν.

    Όταν η Rosneft αναζητούσε επενδυτές για ένα γιγάντιο έργο πετρελαίου στην Αρκτική, αξιοποίησε τον Lakhani. Το 2021, η Mercantile & Maritime συνεργάστηκε με την εμπορική εταιρεία Vitol για να αγοράσει μερίδιο 5% στο project.

    Η κοινή εμπορική επιχείρηση του Lakhani με τη Rosneft, η Cetracore, ενίσχυσε τη δραστηριότητά της στο ρωσικό πετρέλαιο αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία από την εταιρεία ναυτιλιακών αναλύσεων Petro-Logistics.

    Ο εκπρόσωπος του επιχειρηματία είπε τον Ιούλιο ότι η Cetracore και όλες οι άλλες εταιρείες στις οποίες συμμετέχει σταμάτησαν να εμπορεύονται ρωσικό πετρέλαιο.

    Τον Δεκέμβριο, η Vitol και η Mercantile & Maritime δήλωσαν ότι πούλησαν το μερίδιό τους στο πετρελαϊκό έργο Vostok της Rosneft.

    Επίσης, η Rosneft αποχώρησε από την Cetracore τον Μάιο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας.

    Η συμμετοχή στην JetOil

    Το 2017 η ρωσικών συμφερόντων – αλλά με έδρα στην Αυστρία- Cetracore Energy ανέλαβε τη διάσωση του άλλοτε κραταιού ομίλου της οικογένειας Μαμιδάκη JetOil, που είχε οδηγηθεί σε πτώχευση, εξαγοράζοντας την.

    Τρία χρόνια αργότερα, το 2020, όταν ο Lakhani αγόρασε το πλειοψηφικό μερίδιο της Cetracore Energy ανέλαβε και τα ηνία της  Cetracore-JetOil, προχωρώντας σε ριζικό ανασχηματισμό του ΔΣ της εταιρείας.

    Στο νέο ΔΣ συμμετείχαν πρόσωπα που συνδέονται με την Mercantile & Maritime Group, τον ισχυρό όμιλο εμπορίας πετρελαίου του επιχειρηματία.

    Διαβάστε ακόμη:

    Exxon: Έκλεισε το mega deal των 60 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Pioneer

    Citi για Mytilineos: Μεγάλα τα περιθώρια για θετικές εκπλήξεις στο τρίτο τρίμηνο

    Sunlight Group: Εξαγόρασε το 100% της Triathlon Battery Solutions

    ________________­_______

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Δείτε πώς διαμορφώνονται οι χάρτες των αποτελεσμάτων για δήμους και περιφέρειες



    ΣΧΟΛΙΑ