• Άρθρα

    Ταμείο Ανάκαμψης: Να μην γίνουν καφέδες και σεζλόνγκ τα ευρωπαϊκά χρήματα…


    Η Ελλάδα μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένη από την ιστορική απόφαση των Eυρωπαίων ηγετών για το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι ευρωπαϊκοί πόροι που αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα τα επόμενα χρόνια είναι ικανοί να κάνουν τη διαφορά και να αλλάξουν για πάντα τον ρουν της ελληνικής οικονομίας.

    Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για ένα γενναίο πακέτο χρηματοδότησης ικανό να επουλώσει τις πληγές που άνοιξε η πανδημία και παράλληλα να δώσει τεράστια ώθηση στις ελληνικές επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα όμως προσφέρει και κάτι εξαιρετικά πολύτιμο τη δεδομένη στιγμή: αίσθημα ασφάλειας για τις προοπτικές του τόπου. Την ώρα που η ανασφάλεια και η αγωνία για το μέλλον κυριεύει ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ειδικά στις τουριστικές περιοχές που ταλανίζονται από την καθίζηση του τουρισμού, έρχεται να μετριάσει τις ανησυχίες για το μέλλον.

    Φαντάζεστε να μην υπήρχαν στο τραπέζι τα ευρωπαϊκά κονδύλια; Ποια θα ήταν η ψυχολογία και το κλίμα στην αγορά σήμερα; Πόσο δύσκολο θα ήταν για την Ελλάδα να αντιμετωπίσει με ιδίες δυνάμεις την βαθιά ύφεση που αναμένεται τους επόμενους μήνες;

    Τα ευρωπαϊκά κονδύλια έρχονται την κατάλληλη στιγμή. Παρ’ ότι η εκταμίευση υπολογίζεται να αρχίσει από το καλοκαίρι του 2021, μπορούν να αλλάξουν επίπεδο την χώρα και να την οδηγήσουν πολύ ψηλά. Μπορούν με άλλα λόγια να αποτελέσουν «game changer» για την ελληνική οικονομία, πυροδοτώντας ευρύ κύμα αλλαγών και δομικών μεταρρυθμίσεων.

    Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι τα χρήματα που θα εισρεύσουν να αξιοποιηθούν σωστά. Και ότι δεν θα επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος που στοίχησαν ακριβά στην χώρα. Είναι ανάγκη οι κυβερνώντες να δείξουν μέγιστη υπευθυνότητα και να ανταποκριθούν στην ιστορική ευθύνη που αναλαμβάνουν. Είναι επιτακτική ανάγκη να αφήσουμε στην άκρη τον κακό μας εαυτό.

    Πρέπει το πάθημα από τη διαχείριση προηγούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων να γίνει μάθημα. Για να μην χαθεί αυτή η «χρυσή ευκαιρία» που παρουσιάζεται. Πρέπει οι πόροι να κατευθυνθούν εκεί που πρέπει, μέσα από διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες, ώστε να παραχθεί νέος πλούτος προς όφελος όλων. Και όχι με βάση κομματικά ή προσωπικά συμφέροντα. Μια πρακτική που στο τέλος της μέρας θα γυρίσει «μπούμερανγκ» για την χώρα.

    Όπως χαρακτηριστικά λέει έμπειρος παράγοντας της αγοράς, εκφράζοντας σε μεγάλο βαθμό το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου, δεν πρέπει επουδενί αυτή την φορά τα ευρωπαϊκά κονδύλια να γίνουν καφέδες, σεζλόνγκ και υπηρεσίες χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, αλλά να επενδυθούν στην ανασυγκρότηση της εγχώριας παραγωγής και στην «αναγέννηση» της μεταποιητικής βιομηχανίας.

    Είναι ώρα για ανάληψη δράσης, χωρίς καμία καθυστέρηση, προκειμένου να μην χαθεί άλλη μια ευκαιρία.

    Εξάλλου, οι καιροί ου μενετοί…



    ΣΧΟΛΙΑ