• Άρθρα

    Τα εστιατόρια στη Βαρκελώνη πουλάνε voucher για 5 χρόνια. Εμείς;

    Έφη Καραγεώργου


    Η Σαντορίνη είναι μαγική. Η Μύκονος κοσμική. Η Κρήτη εξωτική. Η Χαλκιδική γοητευτική…όπως και όλοι οι ελληνικοί προορισμοί.

    Θα αγοράζατε λοιπόν σήμερα μία βδομάδα διακοπές σε κάποιο αγαπημένο προορισμό στη  μισή τιμή και με δικαίωμα να πάτε τα επόμενα 2, 3 ή 5 χρόνια;

    Θα κλείνατε τραπέζι σήμερα στο αγαπημένο σας εστιατόριο ή μπαρ, με έκπτωση 30% ή 40% και να πάτε  όποτε θελήσετε;

    Θα κλείνατε σήμερα διακοπές ή ένα γεύμα, ή  και ένα αεροπορικό εισιτήριο;

    Πολλοί,  ναι θα το έκαναν.

    «Όταν δεν μπορώ να αντέξω την κατάσταση που ζούμε  κλείνω τα μάτια  ονειρεύομαι  το μέλλον» μου λέει η φίλη μου, που ανακάλυψε μία ανάρτηση ενός εστιατορίου στη Βαρκελώνη, που «κλείνει» σήμερα τραπέζι με έκπτωση και ο πελάτης έχει δικαίωμα να κάνει χρήση όποτε θελήσει μέσα σε πέντε χρόνια….

    Μία έξυπνη ιδέα.

    Που φέρνει άμεσα ρευστότητα στην επιχείρηση. Χρήμα για να διαχειριστεί σήμερα την δύσκολη κατάσταση, που είναι ίδια σε όλες τις χώρες που ζουν από τον τουρισμό….

    Μία έξυπνη ιδέα.

    Διότι ο πελάτης επενδύει στο μέλλον, και η επιχείρηση κερδίζει σήμερα «πολύτιμη» ρευστότητα. Μπορεί να προχωρήσει, να επιβιώσει μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

    Αυτό  πρέπει να σκέφτηκε το εστιατόριο «Elsa and Fred» στη Βαρκελώνη και αποφάσισε να πουλήσει στους πελάτες του  voucher που θα ισχύουν για πέντε χρόνια. Voucher, που οι πελάτες  τα αγοράζουν τώρα και μπορούν να τα εξαργυρώσουν στο μέλλον, όταν η κατάσταση θα έχει επανέλθει στο φυσιολογικό.

    Αναμφίβολα μία έξυπνη ιδέα.

    Και μακάρι να την υιοθετήσει η ελληνική τουριστική βιομηχανία…να δει με απόλυτο ρεαλισμό την κατάσταση. Να τολμήσει να κατεβάσει τον πήχη από τις υψηλές προσδοκίες για το αύριο και να κερδίσει την επιβίωσή της σήμερα.

    Τι προσφέρει στην πράξη αυτή η ιδέα;  Έναν άτοκο δανεισμό, από τα μελλοντικά εν δυνάμει έσοδα της επιχείρησης. Είναι μία γέφυρα να  αντέξει σήμερα και να προχωρήσει στο αύριο.

     Με απλά λόγια «δανείζεται» τον μελλοντικό της τζίρο, αφαιρώντας τον από μια εποχή, που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έχουν επανέλθει οι ρυθμοί εσόδων και επιβιώνει σήμερα.

    Η επιχείρηση απλά «δανείζεται» από τους πελάτες της, επιστρέφοντάς τους σε είδος τη στήριξή τους, προσφέροντας τους  μια έκπτωση από 20 μέχρι 40%, ανάλογα το ύψος του voucher.

    Voucher δίνουν και οι  Έλληνες ξενοδόχοι, σε εκείνους που έχουν κάνει κράτηση στις μονάδες τους αλλά δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν, για λόγους ασφαλείας φέτος. Προσφέρουν voucher με διάρκεια 18 μηνών που συνοδεύονται από «δώρα», όπως είναι δωρεάν χρήση κάποιων υπηρεσιών, ή αναβάθμιση δωματίου κλπ. Αν ο πελάτης δεν το χρησιμοποιήσει τους επόμενους 18 μήνες θα λάβει πίσω την προκαταβολή… Με τον  τρόπο αυτό, δεν χρειάζεται να επιστρέψουν σήμερα τις προκαταβολές.

    Μία έξυπνη ιδέα για πολλούς λόγους.

    Για παράδειγμα η κρίση της πανδημίας έχει πιέσει ένα τμήμα των πολιτών. Όχι όλους. Διότι  συνεχίζουν να υπάρχουν πολλοί, που πληρώνονται κανονικά, γιατί εργάζονται στο Δημόσιο ή σε επιχειρήσεις που δεν έχουν επηρεαστεί. Όμως και αυτοί οι πολίτες  έχουν μειώσει κατά πολύ τα έξοδά τους από τη μεγάλης διάρκειας παραμονή στο σπίτι. Διαθέτουν ρευστότητα,  διαθέσιμο εισόδημα για να το επενδύσουν σε μελλοντικές δραστηριότητες.

    Η ιδέα είναι έξυπνη και για τις αεροπορικές εταιρείες.

    Ειδικά για την Aegean, που σήμερα λειτουργεί με το 0,05% των εσόδων της, τα 5ετή voucher θα μπορούσαν να της εξασφαλίσουν άμεση ρευστότητα. Μάλιστα, αν τα δίνει με έκπτωση και με δυνατότητα εξαργύρωσης από άλλο όνομα, θα ξεπερνιόταν ο οποιοσδήποτε φόβος για αδυναμία ολοκλήρωσης του ταξιδιού, αφού το voucher ο κάθε πελάτης θα μπορούσε να το μεταβιβάσει σε τρίτο.

    Και σίγουρα είμαστε πολλοί που θα θέλαμε να στηρίξουμε τον εθνικό αερομεταφορέα και να αποκτήσουμε  τώρα το δικαίωμα να ονειρευόμαστε ένα μελλοντικό τους ταξίδι.

    Είπαμε, σήμερα το πρόβλημα της ρευστότητας είναι το μεγαλύτερο που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού. Ξενοδοχεία,  εστιατόρια, αεροπορικές εταιρείες. Επιχειρήσεις για τις οποίες  η ανάκαμψη θα απαιτήσει χρόνο.

    Διότι ακόμα και στη  μετά την καραντίνα εποχή θα είναι αναγκασμένες να υπολειτουργούν και θα αργήσουν αρκετά να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

    Το κύριο μέλημά τους αυτή την εποχή είναι να αντέξουν, να μειώσουν τα έξοδά τους για να συνεχίσουν να είναι εκεί την επόμενη μέρα, όταν όλα επανέλθουν στο φυσιολογικό, όποτε και αν είναι αυτό.

    Διαβάστε και το μήνυμα στους πελάτες του εστιατορίου Elsa and Fred στην Βαρκελώνη

    Αγαπητοί φίλοι

    Πρώτα από όλα ελπίζουμε να έχετε την υγεία σας που είναι το πιο σημαντικό από όλα. Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για τα τόσο όμορφα μηνύματα αγάπης και εμψύχωσης που έχουμε λάβει όλο αυτές τις μέρες. Τα μηνύματά σας μας έχουν φέρει τόσο μεγάλη χαρά και έμπνευση.

    Όπως γνωρίζετε ο κλάδος των εστιατορίων όπως και πολλοί άλλοι έχουν επηρεαστεί αυτούς τους μήνες. Για αυτό το λόγο έχουμε δημιουργήσει ένα σύστημα μελλοντικών voucher, με τα οποία θα μπορείτε να δειπνήσετε στο εστιατόριό μας. Μπορείτε να αγοράσετε τώρα αυτά τα voucher και να τα χρησιμοποιήσετε όταν όλα επανέλθουν στο κανονικό στο μέλλον και είναι σε ισχύ για τα επόμενα 5 χρόνια.

    Παράδειγμα: Ένα voucher των 40 ευρώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα γεύμα των 50 ευρώ.

    Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να στηρίξετε το εστιατόριό μας και να συνεχίσετε να ονειρεύεστε τη μαγική μας γωνιά στη Βαρκελώνη.

    Σας  ευχαριστούμε και πάλι για τη συνεχιζόμενη αγάπη και υποστήριξη. Ελπίζουμε όλα να γυρίσουν στο κανονικό πολύ σύντομα και να συναντηθούμε ξανά με γέλια και τάπας.

    Μια μεγάλη αγκαλιά,

    Σόφη και Κάμι Ματαράτσο

    Εστιατόριο Ελσα και Φρεντ



    ΣΧΟΛΙΑ