• Business

    Γιώργος Γεωργακόπουλος (Intrum): Πρέπει να στηρίξουμε την αγορά εργασίας μέχρι τον Μάρτιο του 2021

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γεωργακόπουλος (Intrum): Χρειάζονται διαχειριστές απαιτήσεων με υψηλή εξειδίκευση

    Γ. Γεωργακόπουλος, CEO Intrum


    Οι επόμενοι 9 μήνες θα είναι δύσκολοι λέει στο mononews.gr,  o CEO της   Intrum κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος

    «Το στοίχημα είναι να φτάσουμε συντονισμένα και συντεταγμένα μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2021. Τότε ανοίγει η αγορά εργασίας. Στο 2ο τρίμηνο κάθε έτους γίνονται οι περισσότερες προσλήψεις λόγω τουρισμού. Το κρίσιμο είναι να φτάσουμε μέχρι το Μάρτιο του 2021. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί –η αναστολή στην πληρωμή υποχρεώσεων, δάνεια με επιδοτούμενο επιτόκιο, δάνεια με την  εγγύηση του δημοσίου, η «ομπρέλα» για τα στεγαστικά δάνεια- είναι σωστά », λέει στο mononews.gr  o CEO της   Intrum κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος και υπογραμμίζει: «Τα χρήματα  πρέπει να δοθούν με χειρουργική ακρίβεια εκεί που πρέπει για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας».

    Ο λόγος για τον τουρισμό, κλάδος που είναι από τους δυναμικότερους της ελληνικής οικονομίας προσφέροντας πάνω από το 20% στο ΑΕΠ της χώρας.

    Το πρόβλημα είναι μείζον, διότι ξεφεύγει από το κομμάτι των ξενοδοχείων, αλλά διαχέεται σε μία σειρά από παραγωγικούς κλάδους, που το 30%-40% του τζίρου τους πραγματοποιείται μέσω των HORECA (ξενοδοχεία, ρεστοράν, καφετέριες).

    Τα ξενοδοχεία πόλης θα ξεκινήσουν να ανοίγουν από την 1η Ιουνίου, τα εστιατόρια μέσα στο Μάιο. Όμως με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και κυρίως με πολύ μικρότερη πελατεία.

    Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής προβλέψεις δεν θα λειτουργήσει φέτος το 30% με 40% των ξενοδοχείων. Ο αντίκτυπος θα  είναι άμεσος και στην εφοδιαστική αλυσίδα –πχ αλλαντικά, γαλακτομικά-, σε εταιρείες δηλαδή που πραγματοποιούν με τη σειρά τους ένα μεγάλο μέρος του τζίρου τους μέσω των HORECA.

    Ξενοδόχοι, εστιάτορες, χονδρέμποροι βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με τις τράπεζες και είναι «σαστισμένοι», λένε χαρακτηριστικά τραπεζικά στελέχη, σχεδόν κάθε βδομάδα που περνάει αναθεωρούν επί τα χείρω τις προσδοκίες τους.

    Όμως η ποσοτικοποίηση του προβλήματος, το βάθος του δεν έχει ακόμα μετρηθεί, πόσους κλάδους «κτυπάει» και ποιες θα είναι οι συνέπειες.

    Για τους τραπεζίτες το μείζον είναι τα χρήματα που θα διατεθούν για την στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία να δοθούν «με χειρουργική ακρίβεια» εκεί που πρέπει και όχι σε επιτήδειους, και θα πρέπει  να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης.

    Η διατήρηση των θέσεων εργασίας, σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης, επιχειρήσεων και νοικοκυριών  είναι ένα «ανάχωμα για να αποφύγουμε μία  νέα επιδημία κόκκινων δανείων», λένε χαρακτηριστικά.



    ΣΧΟΛΙΑ