• Άρθρα

    Συνεχίζεται η αυξημένη ζήτηση για τα νέα προγράμματα επιδότησης της εργασίας του ΟΑΕΔ

    • Άρθρο του Σπύρου Πρωτοψάλτη, Διοικητή ΟΑΕΔ
    Κοινωφελή εργασία 2021: Πότε θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις - Ποιοι δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα

    Σπύρος Πρωτοψάλτης, διοικητής ΟΑΕΔ


    Παρά το γεγονός πως ο Αύγουστος, ως μήνας  των αδειών, θεωρείται παραδοσιακά «δύσκολος» για προσλήψεις, πολλώ δε μάλλον σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία,  τα στοιχεία για τα νέα προγράμματα επιδότησης της εργασίας του ΟΑΕΔ είναι πολύ ενθαρρυντικά.

    Τα αυξημένα ποσοστά επιδότησης, οι απλουστευμένοι όροι και διαδικασίες συμμετοχής, καθώς και η απαλοιφή δεσμεύσεων φαίνεται πως έχουν λειτουργήσει ως ισχυρά κίνητρα για προσλήψεις ανέργων από τους εργοδότες.  Συγκεκριμένα, τα 5 προγράμματα απασχόλησης που ενεργοποιήθηκαν  στο διάστημα 15-22 Ιουλίου έχουν καταγράψει σημαντικό αριθμό αιτήσεων για επιδοτούμενες θέσεις εργασίας σε διάστημα μόλις μερικών εβδομάδων, σηματοδοτώντας την ανταπόκριση των επιχειρήσεων σε μια περίοδο σημαντικών προκλήσεων στην αγορά εργασίας.  Από τις 29.500 νέες θέσεις εργασίας που επιδοτούν τα προγράμματα, έχουν ήδη κατατεθεί αιτήσεις για 13.500 προσλήψεις, δηλαδή ποσοστό 46%.

    Στο πλαίσιο της συνεχούς αξιολόγησης και βελτίωσης των δράσεων του Οργανισμού, τα 5 προγράμματα έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τη μέγιστη απορροφητικότητα και την αποτελεσματικότερη προώθηση των ανέργων στην απασχόληση:

    -Το Πρόγραμμα Απασχόλησης Μακροχρόνια Ανέργων 55-67 ετών διαθέτει 500 θέσεις σε ΝΠΔΔ, δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρήσεις των Δήμων και των Περιφερειών, διάρκειας 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες, με επιδότηση 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και ανώτατο όριο τα 750 € μηνιαία.

    -Το Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων 30 ετών και άνω διαθέτει 8.300 θέσεις σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, διάρκειας 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 9 μήνες ή 12 μήνες για τους μακροχρόνια ανέργους, με επιδότηση 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και ανώτατο όριο τα 750 € μηνιαία.

    -Το Πρόγραμμα Πτυχιούχων Ανέργων 22-29 ετών διαθέτει 3.500 νέες θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, διάρκειας 10 μηνών, με επιδότηση 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και ανώτατο όριο τα 750 € μηνιαία.

    -Το Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων 18-29 ετών, οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας, διαθέτει 8.000 νέες θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, διάρκειας 12 μηνών για κοινούς ανέργους και 15 μηνών για μακροχρόνια ανέργους και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, με επιδότηση 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και ανώτατο όριο τα 750 € μηνιαία.

    -Τέλος, το Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες διαθέτει 1.200 θέσεις σε ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρήσεις των Δήμων και των Περιφερειών, διάρκειας 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες, με επιδότηση 90% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και ανώτατο όριο τα 800€ μηνιαία.

    Βέβαια, ο προγραμματισμός του ΟΑΕΔ για την επιδότηση της εργασίας δεν εξαντλείται με τα παραπάνω προγράμματα.  Μέχρι το τέλος του έτους θα «ανοίξουν» 12 ακόμα προγράμματα με περισσότερες από 60.000 επιπλέον θέσεις πλήρους απασχόλησης με αντίστοιχα αυξημένα κίνητρα, διευκολύνοντας τη επανένταξη και μετάβαση στην εργασία. Επιπρόσθετα, ο ΟΑΕΔ παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα υπηρεσιών συμβουλευτικής και υποστήριξης σε ανέργους και επιχειρήσεις που δρουν συμπληρωματικά και ενισχυτικά στα ανωτέρω προγράμματα απασχόλησης.

    Η στήριξη του ανέργων μέσα από ενεργητικές πολιτικές αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ και το ολοκληρωμένο σχέδιο προγραμμάτων απασχόλησης συνδράμει ουσιαστικά στην καταπολέμηση της ανεργίας, δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες ανέργους να εργαστούν και σε χιλιάδες επιχειρήσεις να προσλάβουν προσωπικό.  Για αυτό καλούμε τον κόσμο του επιχειρείν και όλους τους εργοδότες να αξιοποιήσουν τα ενισχυμένα κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που προσφέρει ο ΟΑΕΔ και να επενδύσουν στην ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού.

    Σπύρος Πρωτοψάλτης

    Διοικητής ΟΑΕΔ



    ΣΧΟΛΙΑ