• Άρθρα

    Σκόπελος


    H οικονομία, αν δεν υπάρξουν καλά νέα από το μέτωπο της καταπολέμησης του κορωναϊού, αναμένεται με βάση το δυσμενές σενάριο του Δημοσιονομικού Συμβουλίου να αναπτυχθεί φέτος κατά 1,8%. Τούτο συμβαίνει σχεδόν δύο χρόνια μετά το πέρας των μνημονίων, που υποτίθεται ότι η Ελλάδα έπρεπε να έχει απογειωθεί. Κι όμως,  18 μήνες μετά, με νέα κυβέρνηση στο τιμόνι της χώρας, την αποκλιμάκωση του 10ετούς ομολόγου, άρα και την βελτίωση των όρων δανεισμού, την βελτίωση του οικονομικού κλίματος σε δείκτες προσδοκίας, στην αγορά δεν υπάρχει κάτι που να θυμίζει ότι η ελληνική κοινωνία πατάει γερά στα πόδια της.

    Σίγουρα, δεν περισσεύουν λεφτά και λίγοι είναι αυτοί που αποταμιεύουν παρά τη μείωση των φόρων. Η μεσαία τάξη, όπως την ορίζει ο καθένας, για τον γράφοντα ΕΙΝΑΙ οι «νοικοκυραίοι», εξακολουθούν να δέχονται τα απόνερα της κρίσης. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, δείχνουν ότι τον Ιανουάριο βγήκαν από τις τράπεζες σχεδόν 970 εκατ. ευρώ. Προφανώς οι αναλήψεις δεν έγιναν γιατί ο κόσμος ανησυχεί μήπως κλείσουν οι τράπεζες. Όχι βέβαια. Τα χρήματα αυτά βγήκαν για να πληρωθούν οι φόροι και οι δόσεις. Οι τρέχουσες υποχρεώσεις ενός σπιτιού. Άρα, με την πρώτη ευκαιρία η κυβέρνηση οφείλει να δει ρεαλιστικά την μείωση των φόρων στη λεγόμενη μεσαία τάξη. H αρχή έγινε με τον ΕΝΦΙΑ, πέρασε στο αφορολόγητο, σειρά έχει η εισφορά αλληλεγγύης και κυρίως η ανοχή σε όσους ρεαλιστικά δεν έχουν την ευχέρεια να πληρώνουν και το ρυθμισμένο χρέος σε 120 δόσεις και το ρυθμισμένο χρέος στις 24.

    Η κυβέρνηση, και μαζί της η κοινωνία, έχει μπροστά της νέους σκοπέλους. Το μεταναστευτικό και η εργαλειοποίηση ψυχών από τον αδίστακτο τούρκο πρόεδρο, με εικόνες δόλιες μπροστά στον φράχτη που χωρίζουν τα ελληνικά από τα σύνορα της γειτονικής χώρας, εγγυμονεί τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. Οι Γαλλικές φρεγάτες δεν έκαναν τη χάρη στα γεωτρύπανα του Σουλτάνου. Το μνημόνιο μεταξύ της Τουρκίας και της αμφιλεγόμενης κυβέρνησης της Τρίπολης στην Λιβύη μεταφράζεται σε μία ακόμα ήττα, όσο η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθεί από τα μέσα κοινωνικά δικτύωσης και σε… real time την επικράτηση του στρατηγού Χαφτάρ και την κατάρριψη του ενός μετά το άλλο τουρκικών drones. Στη Βόρειο Συρία, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για επιστροφή εκατοντάδων φέρετρων και θρήνο που όμοιό της η ελληνική κοινωνία έχει εμπειρία μόνο μέσα από τα τούρκικα σήριαλ. Το θεριό κάπου θα θέλει να ξεσπάσει. Όσο είναι καιρός, γιατί τέλος Μαρτίου ξεκινάει η τουριστική σεζόν…

    Η κυβέρνηση έχει μπροστά της την απρόβλεπτη εξέλιξη του κορωναϊου, αν και βραχυπρόθεσμα θα μπορούσε να ωφεληθεί από τη δημοσιονομική χαλάρωση στην οποία, μάλλον κλίνει το Eurogroup, αλλά και από έναν γύρο μείωσης των αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ.

    Τρομάζει η κοινή γνώμη από το κύμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας που έπονται από την Πρωτομαγιά κι έπειτα, αν και η επικοινωνιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στην «παράταση» και όχι στην επίλυση του προβλήματος. Απαιτείται άμεσα η θεσμοθέτηση του νέου πτωχευτικού νόμου και η πολιτεία να σκύψει πάνω απ’ όσους πρόκειται να χάσουν την περιουσία τους. Δεν είναι κακοπληρωτής ο άνεργος, ο απλήρωτος κι εκείνος που δεν μπορεί να τα φέρει βόλτα.  Αν και η αλήθεια είναι ότι πριν το 2010 η πρώτη κατοικία δεν ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΤΑΝ.

    Περιμένει, η ελληνική κοινωνία μία εμβληματική επένδυση:τΤο κόψιμο μιας κορδέλας ενός εργοστασίου ή ένα εργοτάξιο να δώσει πνοή.

    Μετά τα μνημόνια η Ελλάδα ψάχνει το βήμα της ακόμα. Θέλει κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται και ανοχή…



    ΣΧΟΛΙΑ