• Άρθρα

    Σε εμπόλεμη κατάσταση

    Μία κολοσσιαία θεσμική αποτυχία

    Αντώνης Κεφαλάς


    Οι ειδήσεις ότι η «όμικρον» δεν προξενεί τόσο βαριά νόσηση όσο η «δέλτα» έγινε δεκτή με ανακούφιση από πολλούς, γεγονός που ενέχει τον τεράστιο κίνδυνο του εφησυχασμού.

    Η παγκόσμια κοινωνία των ανθρώπων βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Φύση και αρνείται να το παραδεχτεί.

    Διαβάζω σε σοβαρά ιατρικά περιοδικά, ακούω σοβαρούς επιστήμονες να μιλάνε σε podcasts και συνειδητοποιώ ότι τα πράγματα δεν είναι διόλου καλά.

    Μερικά απλά και αναμφισβήτητα γεγονότα – όπως τα τοποθετεί η επιστήμη:

    • Τα εμβόλια δεν επαρκούν για προφύλαξη—απαιτούνται τα πρόσθετα μέτρα της μάσκας, της καθαριότητας, της απόστασης.
    • Τα εμβόλια για κάποιο χρονικό διάστημα, 3-6 μηνών) προσφέρουν την τεράστια υπηρεσία να εμποδίζουν την βαριά αρρώστια, την είσοδο στο νοσοκομείο και τον θάνατο.
    • Ο εμβολιασμός αυτών που νόσησαν αυξάνει την προστασία – ο λόγος είναι άγνωστος.
    • Εμβόλιο ειδικά κατά της «όμικρον» δεν υπάρχει ακόμη.
    • Η «όμικρον» διαδίδεται με αστραπιαία ταχύτητα.

    Ο μεγαλύτερος φόβος της επιστημονικής κοινότητας είναι σαφής: οι συνεχείς μεταλλάξεις. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά μία κορυφαία ελληνικής καταγωγής επιστήμονας «το ελληνικό αλφάβητο δεν θα επαρκέσει».

    Σε ακολουθία, οι συνεχείς μεταλλάξεις ενδέχεται να φέρουν ιό ακόμη πιο θανατηφόρο, ακόμη πιο δόλιο, ακόμη πιο ικανό να ξεφεύγει από τα ανθρώπινα όπλα.

    Η «όμικρον» εξάλλου το αποδεικνύει.

    Η ιστορική λογική ότι μετά από τρία χρόνια ο ιός θα εξασθενήσει, δεν στέκει. Αυτό συνέβαινε επειδή ο πληθυσμός που μολύνονταν ήταν μικρός και η διάδοση περιορισμένη. Σήμερα, η αερόβια μετάδοση είναι ταχύτατη και ο πληθυσμός που μολύνεται τεράστιος. Όσο υπάρχουν ανεμβολίαστοι ο κίνδυνος θα παραμένει και θα διογκώνεται.

    Η μάχη του Ανθρώπου με την Φύση τώρα ξεκινά. Ο ιός ήρθε μαζί με την κλιματική αλλαγή και με το ανθρώπινο θράσος που δεν σεβάστηκε το «Διαστημόπλοιο Γη» όπως αποκάλεσε τον πλανήτη μας ο Buckminster Fuller.

    Σοφοί και χρήσιμοι θα είναι εκείνοι οι ταγοί θα σταματήσουν να κοιτούν πίσω και θα χαράξουν την στρατηγική για την εμπόλεμη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

    Τα όσα γνωρίζαμε και πράτταμε θα μας χρησιμεύσουν αλλά σχετικά οριακά. Χρειάζεται μία αλλαγή νοοτροπίας και σκέψης (state of mind) για να αρχίσουμε να διακρίνουμε αμυδρά τι μας μέλλεται. Και ανάλογα να αποφασίσουμε.

    Διαβάστε επίσης

    Η Νομισματική Έκθεση αφήνει ερωτηματικά για τον τραπεζικό τομέα



    ΣΧΟΛΙΑ