• Άρθρα

    Προσφυγικό, το τέλειο αδιέξοδο των κυβερνήσεων

    • Στέφανος Τζανάκης

    Στέφανος Τζανάκης. Αρθρογράφος


    Ο Πάνος Καμμένος είναι ο μοναδικός Έλληνας πολιτικός, ο οποίος μπορεί να υπερηφανευτεί ότι ο ίδιος ο πλανητάρχης χρησιμοποίησε ένα δικό του τσιτάτο: ήταν Απρίλιος του ’15, όταν ο τότε υπουργός Άμυνας εξαπέλυε μέσω των Times την απειλή ότι αν η Ελλάδα διωχνόταν από την Ευρωζώνη, η Ευρώπη θα γέμιζε τζιχαντιστές.

    Ουδείς γνωρίζει τι θα γινόταν αν μας έδιωχναν από το ευρώ. Το μόνο που συνέβη τελικά ήταν να «σφραγίσουν» τα σύνορά τους οι γείτονές μας, με τα γνωστά επακόλουθα. Την ίδια απειλή απέναντι στους Ευρωπαίους χρησιμοποίησε πρόσφατα ο Ντόναλντ Τραμπ. Και μάλλον θα έχει την ίδια τύχη…

    Με τούτα και μ’ εκείνα, το προσφυγικό μας έμεινε ως πρόβλημα, ακριβέστερα, ως αδιέξοδο: σε αυτή την συγκυρία, είναι το μοναδικό θέμα που απειλεί την εικόνα της κυβέρνησης, η οποία κατά τα άλλα έχει βρει ισχυρά σημεία επαφής με τους δανειστές και δεν ανησυχεί για την οικονομία.

    Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: Το μεγαλύτερο κέντρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, στη Μόρια της Λέσβου, έχει γεμίσει ασφυκτικά. Πολύ παραστατικά οι αρμόδιοι δηλώνουν ότι δεν χωρά πια εκεί ούτε μία νέα σκηνή, ούτε ένας άνθρωπος όρθιος. Και ο χειμώνας, με τα προβλήματα ανθρωπιστικής φύσης που φέρνει, δεν είναι μακριά, ενώ οι αφίξεις συνεχίζονται αδιάλειπτα.

    Η κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά σε ένα «τέλος χρόνου» στο προσφυγικό, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας. Η αρμοδιότητα πέρασε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δηλαδή στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με την ενίσχυση του Γιώργου Κουμουτσάκου, προκειμένου να διαπραγματευτεί την αύξηση της αλληλεγγύης των Ευρωπαίων, που έχουν κλείσει πόρτες και παράθυρα για τους πρόσφυγες.

    Εν ολίγοις, η Ελλάδα ετοιμάζεται να σκληρύνει την στάση της με μία επιχείρηση «σφραγίσματος» των συνόρων, η οποία όμως μπορεί να λειτουργήσει μόνον στον Έβρο και όχι στο Αιγαίο: στην θάλασσα, μόνον διάσωση μπορούν να κάνουν οι ελληνικές Αρχές, όπως και οι δυνάμεις της Frontex.

    Η Τουρκία, από την πλευρά της, παριστάνει ότι δεν βλέπει τις βάρκες να φεύγουν προς τα ελληνικά νησιά, κάτι μάλλον αναμενόμενο, από τη στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν διεκδικεί όλο και περισσότερα χρήματα από την Ευρώπη για να κρατήσει πρόσφυγες και μετανάστες στο τουρκικό έδαφος…

    Τι απομένει; Η δημιουργία νέων κέντρων υποδοχής σε διάφορα σημεία της χώρας, για την εγκατάσταση των οποίων, ωστόσο, δεν υπάρχει σχεδόν πουθενά εξασφαλισμένη η τοπική συναίνεση. Το γεγονός, μάλιστα, ότι πρόσφυγες και μετανάστες δεν έχουν δικαίωμα να εργαστούν σε οποιαδήποτε δουλειά, μεγαλώνει το χάσμα με τις μικρές κοινωνίες της ελληνικής περιφέρειας.

    Το κοκτέιλ μοιάζει εκρηκτικό και είναι βέβαιο ότι σύντομα θα ξεκινήσει νέος κύκλος διεθνών δημοσιευμάτων για τις Μόριες όλης της χώρας, όπου οι συνθήκες επιβίωσης γίνονται καθημερινά χειρότερες.

    Ο Πάνος Καμμένος δεν έχει πλέον ανάλογα προβλήματα που να ζητούν την προσοχή του: έχασε πάρα πολλά κιλά, άλλαξε look -σε βαθμό που κάποιοι παραπονούνται ότι δεν τον αναγνωρίζουν πια στις φωτογραφίες. Και με την εμπειρία 4,5 χρόνων δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επανέφερε το τσιτάτο του, αν κάποιος παλιός συναγωνιστής από την ΟΝΝΕΔ ζητούσε τη συμβουλή του: άλλωστε, στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αλλά στο προσφυγικό υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν…



    ΣΧΟΛΙΑ