• Πολιτική

    Κ. Μητσοτάκης: Τι είπε για πρωτογενή πλεονάσματα, ΕΛΠΕ και Ερντογάν στη συνέντευξη του στο Bloomberg


    “Δίνοντας έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, είναι δυνατό να πετύχουμε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων”, είπε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο Bloomberg. Ειδικότερα, σημείωσε «οι συζητήσεις για την αναθεώρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων έχουν ξεκινήσει και ότι ο στόχος είναι από 3,5% σήμερα να φτάσουν σταδιακά στο 2%. Για το 2020 για το οποίο ο προϋπολογισμός διαμορφώνεται τώρα,  όπως είπε, μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες μας.

    Μιλώντας για το επενδυτικό κλίμα σημείωσε, ότι κάτι αλλάζει στην Ελλάδα,  ότι υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας στις αγορές, οι αποδόσεις των ομολόγων μειώνονται   κι ότι η Ελλάδα θα είναι το success story της  Ευρωζώνης. Αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες από τους οποίους εξαρτάται η ανάπτυξη, την ύπαρξη του δημοσιονομικού χώρου για τη μείωση των φόρων, τις δομικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τη χώρα πιο ελκυστική στους επενδυτές , και την επίλυση του προβλήματος των τραπεζών με τα κόκκινα δάνεια. «Αν αντιμετωπίσουμε αυτά τα τρία ζητήματα ταυτόχρονα, όπως σκοπεύει να κάνει η κυβέρνησή μου, δε βλέπω το λόγο να μην πετύχουμε υγιή ανάπτυξη» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

    Τη μείωση  των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων την τοποθέτησε από το 2021 όταν τόσο η οικονομία όσο και η κυβέρνηση θα έχει κερδίσει “αξιοπιστία” σε διεθνές επίπεδο από την προώθηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις, ανέφερε ότι «ξεκινάμε με τη διάθεση ποσοστού 30% στο αεροδρόμιο Αθηνών και θα ακολουθήσουν οι εταιρείες του χώρου της ενέργειας αλλά και οδικά δίκτυα και λιμάνια». Για τα ΕΛΠΕ, που ερωτήθηκε ξεχωριστά από το δημοσιογράφο του Bloomberg, σημείωσε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο τίμημα. «Εξετάζουμε όλες μας τις επιλογές, είναι θέμα τιμήματος γιατί θέλουμε να είμαστε σίγουροι, ότι αν πουλήσουμε, θα πουλήσουμε σε μια ικανοποιητική τιμή», είπε χαρακτηριστικά.

    Για τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι ήταν μια καλή συνάντηση, αποτελεί μια επανεκκίνηση για να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, ενώ τόνισε ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει περισσότερα για να εφαρμόσει τη συμφωνία που έχει με την Ευρώπη για τις προσφυγικές ροές.

    Η συνέντευξη στο Bloomberg πραγματοποιήθηκε στις 20.00 ώρα Ελλάδος, στο Global Business Forum του Bloomberg μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο περιθώριο του Forum ο κ. Μητσοτάκης θα έχει διμερή συνάντηση με τον Μάικλ Μπλούμπεργκ και μετά θα παραστεί στο  γεύμα που παραθέτει ο Υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών Γουίλμπουρ Ρος παρουσία σημαντικού αριθμού επενδυτών.

    Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται το βράδυ της Τετάρτης με ομιλία σε ομογενειακή εκδήλωση στην Αστόρια.



    ΣΧΟΛΙΑ