• Πολιτική

    Μητσοτάκης – Ερντογάν: Τα σημεία συμφωνίας και το κλίμα της συνάντησης

    • Νένα Σώκου
    Εικόνα από συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Από παλαιότερη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Θετικά αποτιμούν κυβερνητικές πηγές την συνάντηση Κυριάκου ΜητσοτάκηΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνάντηση -που διήρκεσε περίπου μία ώρα- έγινε σε καλό κλίμα, με πολλές προσωπικές αναφορές των δύο ηγετών.

    Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν χειραψία στον προθάλαμο, μακριά από τις κάμερες, με τον κ. Μητσοτάκη να λέει στον Τούρκο πρόεδρο «χαίρομαι που σας συναντώ και με την καινούρια μου ιδιότητα», όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

    Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι κατά την συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα, από το προσφυγικό-μεταναστευτικό, μέχρι το Κυπριακό, αλλά και τα αμιγώς διμερή ζητήματα, με έμφαση στην ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας.

    Κατά πληροφορίες, η ελληνική πλευρά προσήλθε στη συνάντηση, για να επαναλάβει την πρόταση Μητσοτάκη για «επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών χωρίς απειλές και τσαμπουκάδες». Δεν πέρασε απαρατήρητο, πάντως, ότι ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει απειλές, τις οποίες κατηύθυνε αυτή τη φορά προς τη Συρία και τους Κούρδους.

    Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να προχωρήσει σύντομα η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και επιφορτίστηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου να κάνουν την απαραίτητη προετοιμασία.

    Η Ελλάδα εξέφρασε τη στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία στο Κυπριακό, καθώς και στην πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη για εξασφάλιση δίκαιου μέρους και για τις δύο κοινότητες του νησιού, από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου.

    Αναφορικά με το προσφυγικό, συμφωνήθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να περιοριστούν οι ροές τόσο στις ακτές της Τουρκίας, όσο και στη θάλασσα.

    Ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θέμα που εξετάζεται από την τουρκική πλευρά.

    Η πλευρά της Τουρκίας έθεσε τα γνωστά ζητήματα που την απασχολούν αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και αναφέρθηκε στα δύο μνημεία οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς (Αθήνα – Θεσσαλονίκη).

    Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία για στενή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων για την οικοδόμηση καλύτερου κλίματος προς όφελος των λαών των δύο χωρών και της σταθερότητας στην περιοχή.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο προϊστάμενος γραφείου θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρης Μητρόπουλος και η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη Μαρία Θεοφίλη.



    ΣΧΟΛΙΑ