• Άρθρα

    Παρασκήνιο: Ποιος ορίζει τα νέα αφεντικά της AVIS και ποιος έχει το προβάδισμα για την CYTA

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Όλα έτοιμα για AVIS

    Οι νέοι επενδυτές της AVIS (Πάνος Γερμανός και Λάμπρος Παπακωνσταντινου) θα αναλάβουν τα ηνία της εταιρίας σε λίγες εβδομάδες. Πηγές αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της εταιρίας θα διοριστεί από την πλευρά της Olympia του Πάνου Γερμανού και  ο CFO θα είναι πρόσωπο που θα οριστεί από την πλευρά του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου. Ο νυν CEO της AVIS ο Ανδρεας Ταπραντζής παραμένει στην θέση του.

    Ο Μίλτος (Καμπουρίδης) και οι Κινέζοι που δεν ήρθαν

    Πολύ μελάνι είχε χυθεί για τη δήθεν επένδυση που θα έκανε ο κολοσσιαίος κινεζικός όμιλος Wanda στην Κρήτη. σε ακίνητο που θα αγόραζε από την Dolphin Capital. Η τελευταία, που δημιουργήθηκε από τον Μίλτο Καμπουρίδη αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα. Με παρέμβαση των ισχυρών μεγαλομετόχων της εταιρείας, έχουν βγει στο σφυρί όλα τα ακίνητα και ένα από αυτά (στη Σητεία) θα αποκτούσε, σύμφωνα με διαρροές που δεν διαψεύστηκαν, η Wanda. Το χαρτί της Wanda έπαιζε και ο κινεζολόγος της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας ο οποίος λέγεται πως είχε πάρει τους εκπροσώπους του κινεζικού ομίλου αγκαζέ και τους είχε γυρίσει ανά την Ελλάδα.

    Οι διαπραγματεύσεις με τους Κινέζους κρατούν πολλούς μήνες με αποτέλεσμα αρκετοί να υποστηρίζουν πως η συμφωνία ναυάγησε. Είναι η δεύτερη φορά που δεν τα βρίσκει ο Μ. Καμπουρίδης με επενδυτές από το Πεκίνο. Η πρώτη, που του στοίχισε επίσης ακριβά, αφορούσε την πώληση ακινήτου στην Κύπρο προκειμένου να κατασκευαστεί τουριστικό συγκρότημα. Η συμφωνία ήταν σε προχωρημένο επίπεδο, αλλά ξαφνικά οι Κινέζοι έγιναν …Λούηδες!

    “Βιαστείτε” λέει η αγορά στις τράπεζες για Notos Com

    Δεν κρύβουν την ανησυχία τους οι διαχειριστές των μεγάλων εμπορικών κέντρων της Αθήνας για την ανάγκη άμεσων πρωτοβουλιών ώστε να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα της Notos Com. Εδώ και μήνες “σέρνεται” η υπόθεση “αιμοδοσίας” του μεγάλου εμπορικού ομίλου που απασχολεί περί τους 1.200 εργαζόμενους. Υποτίθεται πως μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα εγκριθεί από τα Δ.Σ. των τραπεζών η συμφωνία για εμπλοκή της Pillarstone που χρηματοδοτείται από την KKR.

    Στην αγορά ξεκαθαρίζουν πως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν απελπιστικά. Στα τέλη του 2015 η Notos Com είχε δάνεια 145 εκατ. ευρώ και πέρυσι είχε συμφωνήσει (σχέδιο που δεν προχώρησε) αναδιάρθρωση δανεισμού με έκδοση πενταετούς ομολογιακού δανείου, κλπ. “Τα λεφτά είναι πολλά” επισημαίνουν όσοι ζητούν την επιτάχυνση της διαδικασίας εξυγίανσης.

    Γιατί η Wind έχει προβάδισμα για Cyta Hellas

    Η Vodafone, στρατηγικός εταίρος της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ ή Cyta), έχει και τα λεφτά και τις άκρες για να επικρατήσει κατά κράτος στο διαγωνισμό για την πώληση της Cyta Hellas. Από την άλλη πλευρά, όπως λένε και στην αγορά τηλεπικοιωνιών, οι Κύπριοι θα βολεύονταν πολιτικά όχι με μια πώληση, αλλά με μια ανταλλαγή μετοχών.

    Έτσι θα εμφανιστούν να μην αποχωρούν από την Ελλάδα, αλλά να χρησιμοποιούν την ζημιογόνα Cyta Hellas ως “όχημα” για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο μιας άλλης εταιρείες, εν προκειμένω της Wind Hellas και του επικεφαλής τής Νάσου Ζαρκαλή. Οσοι διάβασαν την προκήρυξη πώλησης της Cyta Hellas τονίζουν τα σημεία που αναφέρονται σε “ανταλλαγή μετοχών”.

    Και θεωρούν πως αν η Vodafone περιμένει για να μπει (όταν προχωρήσει η ημί-ιδιωτικοποίηση) στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΤΗΚ, τότε η Wind Hellas έχει προβάδισμα για την θυγατρική των Κυπρίων στην Ελλάδα.

    Εξαρτάται, βέβαια, από τους σκελετούς που θα βρουν στα ντουλάπια!

    Διχασμένοι κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για το Ελληνικό

    Μια ματιά στα δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου πείθει και τον πλέον καλόπιστο πως στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ σφάζονται για το Ελληνικό. Στην κυβέρνηση έχουν πολλές λύσεις για να ξεπεράσουν τον σκόπελο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), που συνεδριάζει για τέταρτη φορά, αύριο.

    Ανησυχούν, όμως, για το πως θα αντιδράσει το κόμμα αν, για παράδειγμα, η υπουργός Πολιτισμού γράψει στα παλιά της τα παπούτσια τη “γνωμοδότηση” του ΚΑΣ και προχωρήσει στην έγκριση του σχεδίου ανάπτυξης του Ελληνικού, όπως το έχει καταθέσει η Lamda Development.

    Υπάρχουν και δημοσιεύματα φιλικών εφημερίδων που προειδοποιούν την κυβέρνηση να μην εφαρμόσει όσα διαρρέονται (και από το Μαξίμου). Σήμερα, όμως, θα ξέρουμε τι θα γίνει και με τη δασική έκταση καθώς αναμένεται σχετική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

    To ΠΑΣΟΚ είναι εδώ με Λούκα και Παναγιώτη 

    Η Λούκα Κατσέλη με την βοήθεια του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη της Εθνικής Τράπεζας και του ανθρώπου-κλειδί, Παναγιώτη Ρουμελιώτη της Attica Bank προσπαθεί να παίξει ρόλο στις εξελίξεις.

    Πρώτον. Ο Λ. Φραγκιαδάκης έκανε την κυρία Κατσέλη πρόεδρο στην Εθνική Τράπεζα Κύπρου.

    Δεύτερον: μαζί με άλλους πασόκους κάνουν εκδηλώσεις μέσω της ΜΚΟ ΙΝΤΕΡΠΟΣΤ (Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση).

    Στη ΜΚΟ είναι και ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές, Παναγιώτης Ρουμελιώτης. Χορηγοί η Attica Bank, η Εθνική Τράπεζα, ο Μυτιληναίος και κανά δυό άλλοι…



    ΣΧΟΛΙΑ