• Άρθρα

    Πάνος Γερμανός: Ο επιδραστικός dealmaker σε μια ακόμη κίνηση ματ – Άρθρο παρέμβαση

    Πάνος Γερμανός. Επιχειρηματίας Public -Olympia Group

    Πάνος Γερμανός. Επιχειρηματίας Public -Olympia Group


    Αν είναι κάτι για το οποίο μπορεί να πει κανείς με σιγουριά για τον Πάνο Γερμανό είναι ότι ποτέ δεν βαριέσαι επιχειρηματικά μαζί του.

    Και δικαίως έχει χαρακτηριστεί από εχθρούς και φίλους ως ο «Μίδας» των deals ή ο καλύτερος dealmaker των τελευταίων ετών.

    Το φτωχόπαιδο από τις Μηλιές της Ηλείας, γεννημένος το 1950, έχει καταφέρει να είναι στην πρώτη γραμμή των επιχειρηματικών γεγονότων, τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια. Ένα από τα 10 παιδιά της οικογένειας, ο Πάνος Γερμανός έδειξε γρήγορα την κλίση του στα οικονομικά και το επιχειρείν, αλλά ανέπτυξε και πλούσια δράση, συμπαρατασσόμενος με το ΚΚΕ και παίρνοντας δικαιωματικά τον τίτλο «κόκκινος Πάνος».

    Ο οξυδερκής επιχειρηματίας, που ξεκίνησε από ένα μικρό μαγαζάκι στα Εξάρχεια που πουλούσε μπαταρίες, κατόρθωσε να δημιουργήσει έναν διεθνοποιημένο κολοσσό που απασχολεί πάνω από 9.000 άτομα. Κι, όμως, παρά τις τεράστιες επιχειρηματικές επιτυχίες του, όντας ένας από τους πιο επιδραστικούς businessman της γενιάς του, αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι η ταπεινότητα.

    Ζει ήρεμη και λιτή ζωή, μακριά από κοσμικότητες και life style, αθόρυβος στην προσωπική του ζωή, αλλά ιδιαίτερα… θορυβώδης στα επιχειρηματικά του.

    Ετσι, ακόμη και στα 74 του χρόνια παραμένει ένα κοφτερό μυαλό που σκέφτεται συνεχώς νέα deal και νέες δραστηριότητες. Ετσι αποφάσισε να προχωρήσει και στη σημαντική συμφωνία εξαγοράς του 53,73% της εισηγμένης εταιρείας πληροφορικής, Entersoft.

    Ένα ακόμη deal που ήρθε να ταράξει τα νερά του κλάδου. Το γεγονός ότι ο Γερμανός προσφέρει 8 ανά μετοχή, δηλαδή 129 εκατ. ευρώ, με μια αποτίμηση για το 100% της τάξης των 240 εκατ. ευρώ χαρακτηρίστηκε υπερβολικό.

    Είναι άλλωστε ένα τίμημα 18,9 φορές το EBITDA του 2023 ή 27,3 φορές τα κέρδη προ φόρων που ανήλθαν στα 8,8 εκατ. το 2023.

    Όμως, όποιος έχει μελετήσει τις επιχειρηματικές κινήσεις του Πάνου Γερμανού τα τελευταία 30 χρόνια αντιλαμβάνεται ότι «κάτι βλέπει».

    Ο dealmaker προβλέπει μεγάλη ανάπτυξη της Entersoft τα επόμενα χρόνια και γι’ αυτό πιάνει θέση σε μια αγορά που συνεχώς διευρύνεται.

    Αλλωστε, όσο η καθημερινότητά μας ψηφιοποιείται, όσο η πληροφορική και το λογισμικό, τα POS και οι διασυνδεδεμένες ταμειακές μηχανές μπαίνουν στη ζωή μας και στις επαγγελματικές δραστηριότητες, τόσο η «πίτα» θα μεγαλώνει για όλους.

    Ο Πάνος Γερμανός με τον όμιλο Olympia παίρνει από τώρα ηγετική θέση, προλαβαίνοντας τις εξελίξεις. Όπως έκανε άλλωστε σε όλες τις μεγάλες του κινήσεις.

    Από τότε που ίδρυσε τα καταστήματα Γερμανός και χρυσοπούλησε την αλυσίδα στο peak της στην Cosmote αντί 500 εκατ. ευρώ.

    Μέχρι την εξαγορά της Sunlight που τον κατέστησε κυρίαρχο στις μπαταρίες.

    Αλλά και από τα μεγάλα deal που του προσέφεραν τεράστια ρευστότητα, όπως τα Play στην Πολωνία αντί 440 εκατ. ευρώ ή τα ΚΑΕ στην οικογένεια Κουτσολιούτσου αντί 179 εκατ. ευρώ, μέχρι τη δημιουργία των πολυκαταστημάτων Public.

    Ο Πάνος Γερμανός μπορεί να είναι ένας επιχειρηματίας παλαιάς κοπής, όμως, η επιδραστικότητά του ξεπερνάει τα συνηθισμένα. Γιατί ένας καλός επιχειρηματίας μπορεί να ονομαστεί κορυφαίος dealmaker μόνο αν είναι κάποιος που βλέπει μπροστά και ανοίγει δρόμους και στους άλλους.

    Διαβάστε επίσης:

    Πώς αγόρασε ο Πάνος Γερμανός το 53,73% της Entersoft – Το υψηλό τίμημα και η επικείμενη έξοδος από το Χ.Α.

    Entersoft: Εξαγοράζεται το 53,73% από τον Όμιλο Olympia του Πάνου Γερμανού

    Μάχη τεσσάρων στην αγορά οικιακών ηλεκτρικών συσκευών

    Μοντέλο Κωτσόβολου-ΔΕΗ υιοθετεί το Public Group



    ΣΧΟΛΙΑ