• Business

    Πάνος Γερμανός: Η δύναμη πυρός των 1,3 δισ. ευρώ και οι βλέψεις για την κορυφή

    Πάνος Γερμανός. Βασικός Μέτοχος Public, Sunlight


    Αίσθηση συνεχίζει να προκαλεί η απόφαση της Play να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας, διεκδικώντας κεφάλαια ύψους 1,3 δισ. ευρώ από την αγορά.

    Δυο 24ώρα μετά την κίνηση της εταιρείας του Πάνου Γερμανού, τα βλέμματα του επενδυτικού κοινού παραμένουν στραμμένα πάνω της και όλοι περιμένουν την εξέλιξη της μεγαλύτερης μετοχικής έκδοσης της τελευταίας 6ετίας στον ευρωπαϊκό κλάδο τηλεπικοινωνιών!

    Οικονομικοί αναλυτές και χρηματιστές μιλούν για μια έξυπνη πρωτοβουλία που ήρθε την κατάλληλη και θεωρούν βέβαιο ότι επενδυτική κοινότητα θα επιβραβεύσει την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Πολωνία…

    Τα θεμελιώδη και οι επιδόσεις που εμφανίζει η θυγατρική του ομίλου Olympia θεωρούνται ικανές να πείσουν και τον πιο δύσκολο επενδυτή

    Μπορεί στην Ελλάδα να μην είναι ευρέως γνωστή, αλλά η Play είναι ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας της Πολωνίας.

    Με πολύ μικρή παρουσία στην αρχή, κατάφερε σε σύντομο σχετικά διάστημα να φθάσει στις κορυφαίες θέσεις και σήμερα φλερτάρει με την κατάκτηση της πρωτιάς.

    Ξεκίνησε το 2008 από την τέταρτη θέση και ένα μερίδιο 4,5%, για να φθάσει μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια στην δεύτερη θέση και μερίδιο της τάξης του 27,6%.

    Παράλληλα, αύξησε την πελατειακή της βάση σε 14,3 εκατομμύρια συνδρομητές και έστησε δίκτυο 850 καταστημάτων σε ολόκληρη την Πολωνία.

    Το 2016 ήταν από τις καλύτερες χρονιές στην ιστορία της, με τους βασικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες να καταγράφουν διψήφια αύξηση. Οι πωλήσεις της ανήλθαν στα 6,1 δισ. ζλοτι (περίπου 1,4 δισ. ευρώ) και τα προσαρμοσμένα EBITDA σε 2 δισ. ζλοτι. (περίπου 473,7 εκατ. ευρώ).

    Επιπλέον, απέκτησε παρουσία στην συνδρομητική τηλεόραση με την υπηρεσία Play Now και ανανέωσε την στρατηγική συνεργασία με την Hauwei.

    Έτοιμη για το επόμενο μεγάλο βήμα

    Δεν είναι λίγοι εκείνοι που περίμεναν κάτι εντυπωσιακό από τον δαιμόνιο Έλληνα επιχειρηματία, μετά την απόρριψη των προσφορών για τη διάθεση στρατηγικού πακέτου της εταιρείας τον περασμένο Οκτώβριο καθώς κρίθηκε χαμηλή η αποτίμηση των 3,5 δισ. ευρώ για το 100%.

    Αυτό ήρθε λίγους μήνες αργότερα με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο: την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της Πολωνίας. Κάποιοι κάνουν λόγο για φυσική εξέλιξη, και επιστέγασμα της ραγδαίας ανάπτυξης που παρουσίασε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

    «Έπειτα από 10 συναπτά έτη επενδύσεων και υποστήριξης της εταιρίας, οι μέτοχοι εκτιμούν ότι ήρθε η κατάλληλη στιγμή για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας…», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

    Με τα κεφάλαια που θα αντλήσει, η εταιρεία θωρακίζει τον ισολογισμό της και αποκτά την «δύναμη πυρός» που απαιτείται για να κάνει το επόμενο βήμα.

    Ένα μεγάλο μέρος σχεδιάζεται να διατεθεί για την αποπληρωμή του υφιστάμενου δανεισμού της επιχείρησης (περιλαμβάνεται δάνειο ύψους 500 εκατ. ευρώ που είχαν εισφέρει οι μέτοχοι στην επιχείρηση και το οποίο λήγει το 2022) και ένα άλλο για την χρηματοδότηση των επενδυτικών της πλάνων.

    Οι επενδύσεις στις υποδομές ήταν από την πρώτη στιγμή στο επίκεντρο της στρατηγικής της. Δεν υπήρξε ούτε μια χρονιά που δεν υλοποίησε επενδυτικά προγράμματα. Ήθελε πάντοτε να είναι στην πρωτοπορία και να παρέχει στους πελάτες της, καινοτόμες λύσεις…

    Οι νέες προκλήσεις

    Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως η επόμενη μέρα θα είναι ακόμη καλύτερη, ωστόσο τονίζουν πως οι προκλήσεις θα είναι και μεγαλύτερες. Με δεδομένη βέβαια την φιλοδοξία της εταιρείας να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια ιδιαίτερη ανταγωνιστική αγορά όπως η πολωνική…

    Κάνεις από τους ανταγωνιστές, όπως λένε οι ίδιοι, δεν πρόκειται να αφήσει έστω και ελάχιστο χώρο χωρίς μάχη, αντίθετα όλοι θα προσπαθήσουν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση να της κόψουν την φόρα και την ώθηση που αποκτά με την είσοδό της στο Χρηματιστήριο.

    Η πολωνική αγορά τηλεπικοινωνιών είναι από τις πιο ελκυστικές στην Ευρώπη, και κανείς δεν είναι διατεθειμένος να παραδώσει τα όπλα εύκολα…

    Το ΙΡΟ ξεκίνησε προχθές και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 20 Ιουλίου. Η έναρξη διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας τοποθετείται στις 27 Ιουλίου.

    Η κίνηση της Play, έρχεται λίγες μέρες μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε η έκδοση του ομολόγου της Sunlight, εταιρείας του Πάνου Γερμανού και μια από τις δυναμικότερες και πιο εξωστρεφείς ελληνικές βιομηχανίες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σάλλας, Γερμανός, Μηνά, Κόουπ: Τέσσερις επιχειρηματίες κόντρα στη μιζέρια της ελληνικής πραγματικότητας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάνος Γερμανός: Ο επιχειρηματίας που μπορεί να υπερηφανεύεται για το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό IPO της 5ετίας στις τηλεπικοινωνίες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί ο Πάνος Γερμανός δεν πούλησε την Play στην Πολωνία



    ΣΧΟΛΙΑ