• Άρθρα

    Ο Κυριάκος της Φώφης

    • Στέφανος Τζανάκης

    Στέφανος Τζανάκης. Αρθρογράφος


    O Κυριάκος Κυριάκος δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο: έγινε γνωστός ως ο «κ. ΠΑΟΚ», σε έναν ρόλο επικοινωνίας πολύ δύσκολο, μιας και ο «δικέφαλος του Βορρά» δεν διαθέτει μόνον επιστήμονες ή καλλιτέχνες του λόγου που σκαρφίζονται τα πιο χιουμοριστικά συνθήματα στις ατελείωτες ώρες των διαδρομών τους με τα οπαδικά λεωφορεία.

    Ο άνθρωπός μας μεταπήδησε από τον ΠΑΟΚ στο -τέως – ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε ένα κεφαλαίο Σ τον χώριζε από την επίσημη αντιπροσωπεία της σοσιαλδημοκρατίας στην χώρα μας.

    Η αρχή έγινε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, όταν ο Κυριάκος ήταν υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ στην Α’ Θεσσαλονίκης. Παρ’ ότι πρωτοεμφανιζόμενος, έχασε την εκλογή για μερικές ψήφους -ούτε 200- από τον πολύπειρο Χάρη Καστανίδη.

    Για έναν νέο άνθρωπο που κατεβαίνει στην Θεσσαλονίκη με το ΚΙΝΑΛ, τα πράγματα είναι ούτως ή άλλως δύσκολα, μιας και στην περιφέρεια όπου κάποτε πρώτευαν οι Βαγγέλης Βενιζέλος και Άκης Τσοχατζόπουλος, τόσο το ΠΑΣΟΚ των Μνημονίων, όσο και το διάδοχο σχήμα υπό την Φώφη Γεννηματά, δεν λέει να ξεκολλήσει από τα μονοψήφια ποσοστά του 5%, πολύ πιο χαμηλά από τα πανελλαδικά…

    Οι δυσκολίες γίνονται, ωστόσο, μικρότερες, όταν υπάρχει η στενή σχέση με τον Ιβάν Σαββίδη, τον επιχειρηματία, στο όνομα του οποίου, πέρα από τους ΠΑΟΚτζήδες, πίνουν νερό οι απανταχού Πόντιοι.

    Ωστόσο, τα πολύ δύσκολα για τον Κυριάκο είναι μπροστά: μετά από διεργασίες που κράτησαν αρκετά, ανακοινώθηκε χθες ως ο νέος γραμματέας επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής. Πρόκειται για μία θέση που μοιάζει λίγο με τη δημοσιογραφία: δεν λένε ότι μπορεί να σε οδηγήσει παντού, αρκεί να την εγκαταλείψεις γρήγορα; Ε, στο ΚΙΝΑΛ ισχύει το ίδιο. Αλλά προηγείται καρατόμηση…

    Έτσι έγινε, πάντως, με τους δύο προηγούμενους που είχαν την ίδια θέση: ο Θάνος Μωραΐτης καρατομήθηκε και βρέθηκε υπουργός και βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Σταμάτης Μαλέλης καρατομήθηκε και βρέθηκε πρωταγωνιστής στα μέσα ενημέρωσης.

    Θα γίνει το ίδιο και με τον Κυριάκο Κυριάκο, ο οποίος μετακομίζει στην Αθήνα, για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα; Κανείς δεν μπορεί να προφητεύσει για τέτοια πράγματα, αλλά το σίγουρο είναι ότι η προϋπηρεσία στον ΠΑΟΚ σημαίνει ότι (αν μη τι άλλο) ο νέος γραμματέας επικοινωνίας δεν μασάει τα λόγια του.

    Το πρόβλημα, βέβαια, εστιάζεται αλλού. Στα πολιτικά αδιέξοδα, με τα οποία θα βρίσκεται βραχυπρόθεσμα αντιμέτωπο το Κίνημα Αλλαγής: η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη ετοιμάζεται να επιμηκύνει τον μήνα του μέλιτος με τους ψηφοφόρους και ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα ετοιμάζεται για ένα μεγάλο «άνοιγμα» στα στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

    Το Κίνημα Αλλαγής είναι αναγκασμένο να επιμείνει στην γραμμή του διμέτωπου: από τη μία πλευρά, οι ψηφοφόροι του καλοβλέπουν τη νέα κυβέρνηση, κι αν μην τι άλλο της δίνουν πίστωση χρόνου. Από την άλλη, κάποια -με εμφανείς προσωπικές φιλοδοξίες- στελέχη του, παίρνουν βαθιές ανάσες για να πάρουν θάρρος και να μην αφήσουν να τους πέσει από τα χέρια το προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα.

    Ο Κυριάκος Κυριάκος διέπρεψε επικοινωνιακά όταν ο ΠΑΟΚ του Σαββίδη έγινε πρωταγωνιστής στο ποδόσφαιρο.

    Αντίθετα, το Κίνημα Αλλαγής έχει ένα ένδοξο παρελθόν, αλλά ψάχνεται για να επιστρέψει στην κατηγορία των πρωταγωνιστών.

    Και με την έννοια αυτή, μερικά επικοινωνιακά γκολ θα βοηθούσαν…



    ΣΧΟΛΙΑ