• Άρθρα

    Ο καυτός Δεκέμβριος για τους τραπεζίτες

    the wise man

    the wise man


    Ο καυτός Δεκέμβριος για τους τραπεζίτες: Η χθεσινή επεισοδιακή έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μπορεί να προσέφερε μια ανάσα στους τραπεζίτες, αλλά η κατάσταση στον κλάδο θυμίζει καζάνι που βράζει. Από τη μία πλευρά οι εισαγγελείς με τις γνωστές (ή άγνωστες αφού απλώς διαρρέονται πληροφορίες οι οποίες ουδέποτε επιβεβαιώνονται) διώξεις. Από την άλλη τα ασφυκτικά περιθώρια για το ξεκαθάρισμα των χαρτοφυλακίων. Μέσα στον Δεκέμβριο θα υπάρξουν εξελίξεις σε πολλά ανοικτά μέτωπα, από την Εθνική Ασφαλιστική και πώληση των Νηρέα / Σελόντα μέχρι το Υγεία (και άλλους της ιδιωτικής υγείας) και την Forthnet. Και η βιασύνη δεν είναι πάντοτε ο καλύτερος σύμβουλος. Σε εξέλιξη είναι και ο έλεγχος των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων (TAR) ενώ έρχονται και τα stress tests. Και δεν τους έφταναν όλα αυτά τώρα οι τράπεζες είναι αναγκασμένες να αγοράζουν τα σπίτια που βγαίνουν στους πλειστηριασμούς όταν δεν υπάρχει ενδιαφέρον…Μύλος…

    Οι μονάδες της ΔΕΗ και οι αποκαλύψεις που έρχονται!

    Όποιον και να ρωτήσεις μεταξύ των ιδιωτικών ενεργειακών ομίλων για το πιθανό ενδιαφέρον συμμετοχής στη διαδικασία απόκτησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θα λάβεις την ίδια απάντηση: “Να δούμε τι θα προβλέπει η διαδικασία”. Αν πιστέψουμε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, η συμφωνία για τις μονάδες που θα πωληθούν θα επικυρωθεί την προσεχή Δευτέρα.

    Στην αγορά περιμένουν, όμως, κάτι άλλο: Όταν γίνουν τα market tests (η διερεύνηση του ενδιαφέροντος ιδιωτών για τις μονάδες) θα αποκαλυφθεί το πραγματικό κόστος, μεταβλητό και σταθερό, των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ που θα πωληθούν. Γιατί; Μα γιατί οι ενδιαφερόμενοι θα ξεσκονίσουν τα βιβλία ώστε να δουν τι πραγματικά συμβαίνει με τις μονάδες που πιθανώς να αποκτήσουν. Τότε θα πέσει πολύ κλάμα, όπως μας λένε.

    Πας με αεροπλάνο Θεσσαλονίκη; Θα φτάσεις με λεωφορείο!

    Ευτυχώς τα προβλήματα στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης από το κλείσιμο του διαδρόμου προσαπογειώσεων, λόγω έργων, είναι μικρότερα σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις της Fraport. Βέβαια, κάποιες αεροπορικές εταιρείες (βλέπε Turkish Airlines) με το που πληροφορήθηκαν πως πρέπει να χρησιμοποιούν οι πιλότοι τους τον άλλο διάδρομο (για τον οποίο δεν υπάρχει η γνωστή ηλεκτρονική υποστήριξη) έστελναν τα αεροσκάφη σε άλλες πόλεις.

    Το καλύτερο συνέβη, όμως, σε επιβάτες πτήσεων της Ryanair οι οποίοι ταξίδευαν προς Θεσσαλονίκη. Τα αεροπλάνα προσγειώθηκαν όμως στην Αθήνα και τους έστειλαν στη συμπρωτεύουσα με λεωφορεία! Σκέτη διαφήμιση για τον ελληνικό τουρισμό.

    Το άγχος της Fraport δεν είναι μόνο η διαχείριση καταστάσεων, όπως συνέβη προ ημερών με την ομίχλη που οδήγησε σε ματαιώσεις πολλών πτήσεων.

    Είναι και το αν θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των εργασιών στον κεντρικό διάδρομο για να μη χαθεί τμήμα της νέας τουριστικής περιόδου.

    Την ημέρα οι φιέστες, τη νύχτα τα νέα διόδια στην Εγνατία! 

    Σε μια ακόμα φιέστα, αυτή τη φορά για την άφιξη του μετροπόντικα στο σταθμό “Δημοτικό Θέατρο” του Πειραιά συμμετείχε χθες ο υπουργός Υποδομών (και εγκαινίων) Χρήστος Σπίρτζης!

    Εκεί έκανε πανηγυρικές δηλώσεις στα τηλεοπτικά συνεργεία για ένα έργο, την επέκταση της γραμμής 3 στο τμήμα Χαϊδάρι – Πειραιάς, που κατασκευάζεται επί χρόνια με άγνωστη ημερομηνία ολοκλήρωσης.

    Στις δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ο πληθωρικός υπουργός ξέχασε να τους ανακοινώσει πως υπέγραψε υπουργική απόφαση (μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο) σύμφωνα με την οποία στις 14 Δεκεμβρίου ξεκινάει η λειτουργία του σταθμού διοδίων Παμβώτιδας στην Εγνατία Οδό!

    Πρόκειται για σταθμό που έπρεπε να λειτουργήσει από τα τέλη Αυγούστου, αλλά παρέμενε κλειστός λόγω των τοπικών αντιδράσεων. Χαρά που θα κάνουν σήμερα οι κάτοικοι των γύρω περιοχών…



    ΣΧΟΛΙΑ