• Άρθρα

    Ο Γιώργος Οικονόμου, ο Αριστοτέλης Ωνάσης και τα νέα δεδομένα στη ναυτιλία

    Οικονόμου ναυτιλία

    Γιώργος Οικονόμου, εφοπλιστής DryShips


    Σε πιο δύσκολα νερά έχει εισέλθει η ναυτιλία, που μπορεί ως τομέας να αποτελεί ναυαρχίδα των κεφαλαίων, να προσελκύει το διεθνές ενδιαφέρον και να μην λυγά σε δυσκολίες, όμως… δεν είναι όπως παλιά.

    Αυτό φαίνεται να υπονοεί μέσα από τις δηλώσεις του ο ισχυρός και επιτυχημένος εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου δίνοντας ένα στίγμα με ενδιαφέρον που αξίζει να εστιάσουμε.

    Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος θεωρείται από τους πιο πετυχημένους πλοιοκτήτες διεθνώς, που σημαίνει ότι ο τομέας για τον ίδιο είναι ένα πεδίο αποδοτικό, σε πρόσφατη συνέντευξη του στον Τζιμ Λόρενς, ιδρυτή του Money Marine, υποστήριξε ότι η παλαιότερη χρυσή εποχή των Ελλήνων εφοπλιστών που στιγματίστηκε από την παρουσία και τη δράση μεγιστάνων όπως ο Ωνάσης και ο Νιάρχος, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

    Πως θα μπορούσε να ερμηνευτεί η προσέγγισή του; Σαφώς δεν είναι αποτρεπτικός. Δε αναφέρεται σε κλειστές πόρτες. Όμως, περιγράφει μια αλλαγή. Προσδιορίζει το νέο;

    Τι λέει στους millenials που σκέφτονται να εισέλθουν στον κλάδο της ναυτιλίας; Δηλώνει προσήλωση και “μεράκι” καθώς τονίζει ότι θα πρέπει να τους αρέσει ο συγκεκριμένος χώρος, διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα πετύχουν. Μάλιστα με ελαφρά κυνικότητα, συμπληρώνει ότι στην περίπτωση που -οι νεοενδιαφερόμενοι- έχουν την ευκαιρία να κάνουν κάτι άλλο, καλό θα ήταν να το κάνουν.

    Αποτρέπει; Εκτιμούμε πώς όχι. Απλά αναγνωρίζει πώς δεν υπάρχουν περιθώρια για δοκιμές και πισωγυρίσματα. Κόβει τα “φτερά” στις νέες προσπάθειες;
    Ο ίδιος βέβαια έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές στο επίκεντρο της προσοχής με τις τολμηρές κινήσεις και επιλογές του οι οποίες του απέδωσαν γι΄αυτό και έχει δημιουργήσει μία ναυτιλιακή αυτοκρατορία.

    Πρόσφατα αποτέλεσε για μία ακόμη φορά θέμα συζήτησης στον κλάδο που δραστηριοποιείται, όταν αποφάσισε να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της ναυαρχίδας των επιχειρήσεων του Dryships, οδηγώντας την εκτός του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και κλείνοντας έτσι έναν κύκλο 14 ετών με μεγάλες συγκινήσεις τόσο για τον ίδιο όσο και για τους μετόχους που τον εμπιστεύτηκαν.

    Ερωτηθείς για τη σημασία της εταιρικής διακυβέρνησης, τόνισε χαρακτηριστικά: “Οι επενδυτές ενδιαφέρονται και θα έπρεπε να το κάνουν. Ωστόσο την ίδια στιγμή, θα έπρεπε να βλέπουν τον επιχειρηματία. Πρέπει να επιλέξει κάποιος το σωστό άλογο”, δίνοντας έτσι μία άτυπη απάντηση σε όσους τον έχουν κατά καιρούς κατηγορήσει για την μη σωστή εφαρμογή της εταιρικής διακυβέρνησης στην εταιρεία του.

     

     

     

     

     

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ