• Άρθρα

    Ο ανθρώπινος ηγέτης στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

    • Ρεβέκκα Πιτσίκα, Managing Partner, N2Growth
    Ρεβέκκα Πιτσίκα, Managing Partner, N2Growth

    Ρεβέκκα Πιτσίκα, Managing Partner, N2Growth


    Ο αυξανόμενος παγκόσμιος ανταγωνισμός, οι δημογραφικές και οι ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές, καθώς και οι σύνθετες κρίσεις που έφερε η παγκόσμια πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή και οικονομική κρίση, επιτάχυναν δραστικά την ανάγκη για νέες δεξιότητες, νέα ταλέντα και κυρίως για νέες αντίληψη των πραγμάτων σε κάθε επίπεδο και πεδίο ηγεσίας.

    Ιδιαίτερα οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν προκαλέσει σημαντικές μεταβολές, με αποτέλεσμα να απαιτούνται συνεχώς διευρυμένες δεξιότητες.

    Τεχνολογίες, όπως η μηχανική μάθηση και η τεχνητή νοημοσύνη αξιοποιούνται ολοένα και περισσότερο από τις εταιρείες για να τις φέρουν πιο κοντά στην επίτευξη των επιχειρηματικών τους στόχων.

    Ταυτόχρονα δημιουργούνται νέες προκλήσεις για το ανθρώπινο δυναμικό, που ανησυχεί για την εργασιακή του ασφάλεια, που  αναζητά απαντήσεις  για τα  νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας,  αλλά και νέες ισορροπίες στα καινούρια εργασιακά μοντέλα.

    Προκλήσεις που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για άμεση διαχείριση σύνθετων και πολυδιάστατων ζητημάτων τόσο επαγγελματικού, όσο και προσωπικού χαρακτήρα, αλλά και ψυχικής υγείας.

    Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Stuart J. Russell από το Πανεπιστήμιο του Berkeley υποστηρίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να δεκαπλασιάσει το παγκόσμιο ΑΕΠ, με εκτιμώμενη αξία που ξεπερνάει τα 13 τετράκις εκ. δολάρια, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη, τονίζοντας όμως την ανάγκη να εξελιχθεί η τεχνητή νοημοσύνη πρωτίστως για να προάγει το συμφέρον του ίδιου του ανθρώπου –  και όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο.

    Εξίσου σημαντικό σε σχέση με τις τεχνολογικές εξελίξεις και ιδίως την τεχνητή νοημοσύνη, είναι η ηθική διάσταση αυτών των εργαλείων.

    Το θέμα της βιοηθικής εξακολουθεί να προβληματίζει,  καθώς στην πραγματικότητα υπάρχουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

    Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Jeremy White, Senior Innovation Editor στο περιοδικό Wired, έχουμε φτάσει στο σημείο που η ηθική τρέχει πίσω από την τεχνητή νοημοσύνη, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις, ανασφάλεια και εμπόδια για το ανθρώπινο δυναμικό των εταιρειών.

    Εάν τώρα σε αυτές τις προκλήσεις συνυπολογίσουμε ότι η πανδημία και οι αλλεπάλληλες οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον στο οποίο η κατάθλιψη, το άγχος και η ψυχική κόπωση αποτελούν, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ursula von der Leyen), την επόμενη μάστιγα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε,  με κόστος που ξεπερνάει τα 1 τρις δολάρια –  ποσό που αφορά τη χαμένη παραγωγικότητα –  τότε γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι η ικανότητα ανταγωνιστικής προσαρμογής στις νέες συνθήκες λειτουργίας των διεθνών και περιφερειακών αγορών, η ταχύτητα ενσωμάτωσης σε αυτές, η ικανότητα επίλυσης σοβαρών προβλημάτων και λήψης στρατηγικών αλλά και τακτικών αποφάσεων, η επικοινωνία με ενσυναίσθηση και σεβασμό και η καλή, ουσιαστική και ευέλικτη συνεργασία είναι πλέον απαραίτητες δεξιότητες για τους ισχυρούς, δυναμικούς, και με απήχηση στην αγορά εργασίας ανθρώπους σε θέσεις ηγεσίας.

    Είναι πλέον σαφές ότι χρειαζόμαστε νέες, ρηξικέλευθες λύσεις, ιδέες και δεξιότητες.

    Σε αυτό το πλαίσιο είναι πραγματικά μείζονος σημασίας η αύξηση της συμπερίληψης στις θέσεις ηγεσίας, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο ίσες ευκαιρίες, χωρίς αποκλεισμούς, μετατρέποντας τη διαφορετικότητα από «ζήτημα προς διαχείριση», σε κρίσιμο και απαραίτητο εφόδιο για τη σύνθεση σύγχρονων και καινοτόμων λύσεων, την ανταγωνιστικότερη επίτευξη στόχων και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής προόδου.

    Σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει, βασικός στόχος είναι η επιλογή ηγετών με νέες δεξιότητες, ώστε να απελευθερώσουν δυνάμεις και δυναμικές και να  να πετύχουν την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη σε ένα ολοένα αυξανόμενο ρευστό περιβάλλον προκλήσεων, κρίσεων αλλά και ευκαιριών – συμβάλλοντας την ίδια στιγμή, στην δημιουργία και στην εδραίωση της απόλυτα αναγκαίας σύγχρονης ηγετικής κουλτούρας.

    Η 5η βιομηχανική επανάσταση μαζί με τα νέα κοινωνικό-οικονομικά δεδομένα αλλάζει ραγδαία τους κανόνες του παιχνιδιού –  και η προσαρμογή σε αυτή τη νέα πραγματικότητα αποτελεί μονόδρομο για όσους βρίσκονται ή φιλοδοξούν να ανέλθουν σε θέσεις ηγεσίας.

    Για να μην τεθεί τελικά ο ίδιος ο ρόλος του ηγέτη σε αμφισβήτηση από τις νέες τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη.

    Γιατί τελικά ο ρόλος του σύγχρονου ηγέτη συνδέεται με την ευτυχία των εργαζομένων, των συνεργατών, αλλά και των πελατών.

    Και γιατί αυτό απαιτεί δεξιότητες πέρα από κάθε τεχνολογία.

    Απαιτεί καρδιά, και όχι μόνο μυαλό. Απαιτεί νέα κουλτούρα. Νέα προσέγγιση. Νέες δεξιότητες.

    Διαβάστε επίσης:

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Τηλεδιάσκεψη με τον CEO της DeepMind, Demis Hassabis

    Dimon (JPMorgan): Θα δουλεύουμε 3,5 μέρες χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη -Τα παιδιά σας θα ζήσουν έως τα 100

    Οι παγίδες της επόμενης ημέρας

    ──────────────────

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



    ΣΧΟΛΙΑ