• Άρθρα

    SHIPPING FOCUS: Νέα στρατηγική συμφωνία για τον Σταμάτη Τσαντάνη (Seanergy)

    Τσαντάνης Seanergy ναυτιλία

    Σταμάτης Τσαντάνης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Seanergy Maritime Holdings Corp.


    Αυτές είναι πέντε από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη ναυτιλία που πρέπει να γνωρίζετε.

    Ισχυρό ναυλοσύμφωνο για τη Seanergy

    Η ναυτιλιακή Seanergy Maritime Holdings Corp., συμφερόντων της Κλώντιας Ρέστη, ανακοίνωσε ότι χρονοναύλωσε το νεοαποκτηθέν φορτηγό πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου τύπου capesize Partnership (χωρητικότητας 179.213-dwt και κατασκευής 2012) για μια περίοδο διάρκειας 12-18 μηνών. Από πηγές της αγοράς, το mononews.gr πληροφορήθηκε ότι το πλοίο ναυλώθηκε στην ευρωπαϊκή εταιρεία ενέργειας Uniper και ότι ο ημερήσιος ναύλος ανέρχεται στα 16.200 δολάρια, ενώ το ναυλοσύμφωνο αναμένεται να συνεισφέρει στην εταιρεία έσοδα ύψους 8,8 εκατ. δολ. κατά τη μέγιστη διάρκειά του. Ο Σταμάτης Τσαντάνης, που είναι πρόεδρος και CEO της ναυτιλιακής, σχολίασε ότι «Ο υψηλός ναύλος που εξασφαλίσαμε επιβεβαιώνει τις προβλέψεις μας για τη συνεχιζόμενη βελτίωση των συνθηκών στον κλάδο του ξηρού φορτίου και ειδικότερα στην αγορά πλοίων τύπου capesize».

    Η Vitol μεγαλύτερος μέτοχος στη Latvian Shipping

    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος
    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος

    Ο κολοσσός ενέργειας Vitol προχώρησε στην αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της στη ναυτιλιακή Latvian Shipping Company (LSC) στην οποία κατέχει πλέον το 69,56%, γεγονός που την καθιστά το μεγαλύτερο μέτοχο. Η Vitol εξαγόρασε 39,25 εκατ. μετοχές της Latvian, ωστόσο το ποσό της συναλλαγής δεν έγινε γνωστό.

    Επέστρεψε στην κερδοφορία η First Steamship

    Η ναυτιλιακή First Steamship από την Ταϊβάν -η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά ξηρού φορτίου- επέστρεψε στην κερδοφορία κατά τη διάρκεια του Q1 του 2017, καθώς εμφάνισε κέρδη ύψους 8,71 εκατ. δολ., έναντι ζημιών ύψους 17,17 εκατ. δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.

    Άνοδος των ναύλων στα PSV

    Η έλλειψη που παρατηρήθηκε σε διαθέσιμο τονάζ πλοίων τύπου PSV και ρυμουλκών στην spot αγορά στη Νορβηγία οδήγησε σε άνοδο τους ημερήσιους ναύλους στην περιοχή. Ενδεικτική συμφωνία που αναφέρθηκε ήταν για το PSV Stril Mar, το οποίο ναυλώθηκε για 11.900 ημερησίως, δηλαδή για 3.584 δολάρια παραπάνω από το προηγούμενο ναυλοσύμφωνο.

    Η Lindblad ακύρωσε το ντεμπούτο του νέου της πλοίου

    Η αμερικανική εταιρεία Lindblad Expeditions ακύρωσε το παρθενικό ταξίδι του νεότευκτου κρουαζιερόπλοιού της “National Geographic Quest” εξαιτίας ενός τεχνικού προβλήματος που παρουσιάστηκε κατά την καθέλκυσή του. Ωστόσο, το επόμενο προγραμματισμένο δρομολόγιο στις 8 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

    Το Baltic Exchange Index και οι επιμέρους δείκτες του εκπροσωπούν καθημερινά τις τιμές των ναύλων για τα χύδην φορτία. Για την Τετάρτη (14/6/17), οι δείκτες του Baltic Freight Index διαμορφώθηκαν ως εξής:

    • Baltic Dry Index (BDI): 865 (-5)
    • Baltic Cape Index (BCI): 1362 (-80)
    • Baltic Panamax index (BPI): 903 (+38)
    • Baltic Supramax Index (BSI): 679 (+14)
    • Baltic Handysize Index (BSHI): 427 (+3)

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ. Χατζηπατέρας: Ο εφοπλιστής έκανε την έκπληξη και κέρδισε, κόντρα στις προσδοκίες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η νέα στρατηγική κίνηση του Βαρδή Βαρδινογιάννη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιώργος Οικονόμου: Παρελθόν (για την ώρα) η διαγραφή από το NASDAQ



    ΣΧΟΛΙΑ