• Άρθρα

    Μια πιο ψύχραιμη εκτίμηση

    Αντώνης Κεφαλάς

    Αντώνης Κεφαλάς


    Δεν μου αρέσει να χύνω κρύο νερό πάνω σε καλές ειδήσεις, αλλά ας μην υπερβάλλουμε με το πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το 2022. Δεν θα σας ζαλίσω με νούμερα. Απλές σκέψεις θα παραθέσω.

    Για να είμαστε ξεκάθαροι: πρόκειται για επίτευγμα που αντανακλά θετικά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και ειδικά στο δίδυμο Σταϊκούρα – Σκυλακάκη. Όπως ορθά παρατηρείται, η εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος ένα χρόνο νωρίτερα από τις προβλέψεις και αφού στην τριετία 2019-2022 η χώρα ήταν στην πρώτη θέση όσον αφορά το ύψος των επιδομάτων που έδωσε, είναι πράγματι κατόρθωμα.

    Δεν το λες και ασήμαντο.

    Μερικοί έσπευσαν να παρατηρήσουν ότι σύμφωνα με τους κανόνες του προγράμματος των αλήστου μνήμης μνημονίων, το πλεόνασμα μετατρέπεται σε έλλειμμα. Θα παρατηρήσω ότι αυτοί οι υπολογισμοί που άλλοτε έφτιαχναν πρωτοσέλιδα, είχαν νόημα διότι οι δανειστές μας φοβόντουσαν μελλοντικές υποχρεώσεις για τις οποίες δεν υπήρχε πρόβλεψη (unfunded liabilities) και ενδιαφέρονταν να διασφαλίσουν την αποπληρωμή των υποχρεώσεων μας. Η σχέση εσόδου- δαπάνης υπολογιζόταν διαφορετικά—δεν είναι εδώ ο χώρος για τέτοιες αναλύσεις.

    Στο τέλος-τέλος, αυτό που μετρά – όπως ακριβώς στον οικογενειακό προϋπολογισμό—είναι τι λεφτά υπάρχουν κι αν φτάνουν για τις δαπάνες. Οι υπολογισμοί που γίνονται με βάση τους κανόνες που επιβάλει η Ε.Ε. δείχνουν ότι μας «περίσσεψαν» μερικά λίγα εκατομμύρια.

    Αλλά, αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί θα παρατηρήσουμε δύο πράγματα.

    Πρώτο, ότι τα στοιχεία είναι προσωρινά. Στην ανακοίνωση της, η ΕΛΣΤΑΤ ξεκάθαρα αναφέρει ότι «Τα στοιχεία αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταστούν διαθέσιμα τα πρωτογενή δημοσιονομικά στοιχεία εσόδων και δαπανών σε σχέση με τα κυβερνητικά μέτρα που λήφθηκαν στο πλαίσιο αυτό.» Ας μην βιαζόμαστε λοιπόν. Πολύ ικανοποιητικό το αποτέλεσμα αλλά μπορεί και να αναθεωρηθεί. Τα μεγέθη, εξάλλου, είναι μικρά και εύκολα ανατρέπονται.

    Δεύτερο, η εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος δεν πρέπει να μας παρασύρει σε όνειρα σπατάλης.  Ας μην παραβλέπεται το γεγονός ότι ο τελικός απολογισμός εσόδων-εξόδων είναι αρνητικός (κατά 4.727 εκατ. ευρώ) και το πλεόνασμα προκύπτει διότι δεν υπολογίζονται οι τόκοι που πληρώνουμε. Η αφαίρεση του δικαιολογείται από το γεγονός ότι μπορείς να δανειστείς για να τους πληρώσεις και να μεταφέρεις την δαπάνη στον επόμενο χρόνο—για να το πούμε πολύ απλοϊκά.

    Η κυβέρνηση έχει δίκαιο να πανηγυρίζει και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο. ΟΙ πολίτες ας κατανοήσουν, όμως, ότι το αποτέλεσμα της χρηστής οικονομικής διαχείρισης του κυβερνητικού επιτελείου δεν δικαιολογεί με κανένα τρόπο την προβολή νέων αιτημάτων για επιδόματα, πολύ περισσότερο την ικανοποίηση τους.

    Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πως θα χειριστεί το θέμα η αντιπολίτευση. Προσωπικά αναμένω τα πάντα: από την πλήρη αγνόηση, έως την επίθεση για χαλκευμένα ή για κρυφά στοιχεία έως και την ενθάρρυνση νέων αιτημάτων για πρόσθετες επιδοματικές δαπάνες, αυξήσεις αμοιβών, μειώσεις φόρων κοκ.

    Η περίοδος απαιτεί ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Αν κρίνει κανείς από τους χειρισμούς που κάνουν τα υπόγεια του ΣΥΡΙΖΑ στο διαδίκτυο, μόνο αυτά δεν θα δούμε.

    Διαβάστε επίσης

    Μια πιο ψύχραιμη εκτίμηση



    ΣΧΟΛΙΑ