• Άρθρα

    Μαύρα μεσάνυχτα για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο

    Στέφανος Τζανάκης. Αρθρογράφος


    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει απόψε στη Βουλή να ψηφίσει για την σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής εις βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου , «αν προλάβει».

    Από το Κάιρο, όπου – αν δεν πάει κάτι στραβά – θα βρίσκεται ως το απόγευμα , προβλέπεται να φτάσει στην Αθήνα λίγο πριν από τις 10 το βράδυ. Η – μυστική –  ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για τα … μαύρα μεσάνυχτα. Οπότε, αναλόγως με το πρόγραμμά του, μπορεί να πάει, μπορεί να μην πάει στη Βουλή για να ψηφίσει, με ό,τι σημαίνει αυτό για τις εντυπώσεις.

    Όχι ότι θα κριθεί κάτι από την πρωθυπουργική ψήφο – αφού τα πράγματα είναι μάλλον προδιαγεγραμμένα: αρκετά κόμματα τάσσονται υπέρ της σύστασης της επιτροπής – και η Νέα Δημοκρατία έχει προαναγγείλει ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει αλά ΣΥΡΙΖΑ: δεν πρόκειται δηλαδή να επιστρέψει την δικογραφία στη Δικαιοσύνη , αλλά θα λειτουργήσει κανονικά η επιτροπή – και όπου βγει.

    Το «και όπου βγει» έχει πολλαπλή σημασία – μιας και αφήνει ένα παράθυρο , ότι θα μπορούσε και να  αυξηθεί ο αριθμός των προσώπων που θα αφορά η διερεύνηση από την επιτροπή της Βουλής, αναλόγως των στοιχείων που θα προκύψουν.

    Γιατί λέγονται όλα αυτά; Επειδή δεν είναι όλοι ικανοποιημένοι στο εσωτερικό της ΝΔ , από το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να αφήσει «εκτός κάδρου» τον Αλέξη Τσίπρα. Και γιατί δεν είναι ικανοποιημένοι; Απλά – όταν οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις έδιναν ως κυρίαρχο λόγο υπερψήφισης της ΝΔ το «να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση», κάποιοι πρέπει να εκφράσουν αυτόν τον χώρο.

    Βεβαίως, οι «σκληροί» δεν λαμβάνουν υπ’ όψη κάτι ακόμα πιο απλό – τι θα είχε ήδη συμβεί αν το Μέγαρο Μαξίμου είχε κάνει την αποκοτιά και είχε συμπεριλάβει τον Αλέξη Τσίπρα στο κάδρο της προκαταρκτικής: οι συνεχείς διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα είχαν λάβει τέλος με συνοπτικές διαδικασίες – και με μία φωνή τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κραύγαζαν ( και δικαίως)  για ρεβανσισμό.

    Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κρατήσει την μπάλα χαμηλά, ελπίζοντας ότι θα πολλαπλασιαστούν οι μαρτυρίες που θα εμπλέκουν  με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης.

    Ήδη , βγήκε ένα έγγραφο – από το «Πρώτο Θέμα» , την Κυριακή – που εμφανίζει τον κ. Παπαγγελόπουλο να πιέζει την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου υπέρ ενός μεγάλου επιχειρηματία του τουρισμού , ενώ γίνεται σύνδεση και με τις δικαστικές εξελίξεις που είχε η προσπάθειά του να επιδιώξει αποζημίωση από το Δημόσιο.

    Τι σημαίνει το έγγραφο αυτό; Μπορεί πολλά και ευκόλως εννοούμενα,  μπορεί και τίποτα – ας μην ξεχνάμε ότι τα στελέχη της ΕΤΑΔ έχουν να δικαιολογήσουν μία μάλλον χαμένη για αυτούς υπόθεση. Αλλά και από την άλλη, ουδείς τους κατακεραύνωσε μέχρι στιγμής – και η σιωπή δεν είναι πάντοτε χρυσός.

    Κατά τα τα λοιπά, σε αυτό το στάδιο όλα θα μείνουν στο επίπεδο της Βουλής – ως και οι υπουργοί θα λειτουργήσουν αποκλειστικά ως κοινοβουλευτικοί στην αποψινή συνεδρίαση, για να αναδείξουν αυτό που από την αρχή είχε διαμηνύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: ότι αυτή είναι μία αυστηρά κοινοβουλευτική διαδικασία, στην οποία προχωρεί από υποχρέωση η Νέα Δημοκρατία.



    ΣΧΟΛΙΑ