• Άρθρα

    Μαβίλη…


    Η αλήθεια είναι ότι την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς μετά την δουλειά, αργά το βράδυ, είχα διάθεση για ένα ποτό. Ένα χαλαρό drink, για να φύγουν οι βαριές σκέψεις μετά από μία εξαντλητική μέρα και να αρχίσω να μπαίνω στην εορταστική διάθεση των ημερών. Πέριξ της Πλατείας Μαβίλη, στα μπαρ της περιοχής, όπου σαν φοιτητής γνώρισα τον Λώρα και στα ώριμα ξενύχτια τρύπωνα στο «Μπρίκι», κάπου εκεί λοιπόν, η ζωή στην πόλη δείχνει να συνεχίζεται. Από φοιτητές γίναμε εργαζόμενοι, αλλά η Μαβίλη σταθερό σημείο αναφοράς. Η δουλειά κοντά, το περιβάλλον οικείο. Κόντευε 10.30, οι σκέψεις στο κεφάλι ζητούσαν επειγόντως κουτάκια, ταξινόμηση, οπότε ένα χαλαρωτικό (;) ποτό στα στέκια τα παλιά φάνταζε ιδανική ιδέα.

    Μπαίνοντας σε ένα από τα γνωστά στέκια της «γειτονιάς», νόμιζα ότι ήρθα αντιμέτωπος με ένα ξένο περιβάλλον. Η μουσική στο ίδιο στυλ που γνώριζα τόσα χρόνια. Τα πρόσωπα, φρέσκα, ξεκούραστα. Οι παλιές φυσιογνωμίες, οι θαμώνες και τα αραξοβόλια της μπάρας απόντα. Το σημαντικότερο δε; Η άλλη ατμόσφαιρα. Καθαρή. Μόνο η μυρωδιά του αλκοόλ από τις σταγόνες που χύνονταν στην μπάρα, το αρωματικό χώρου, η μυρωδιά του ξύλου, ενίοτε και της τουαλέτας από μακριά. Οπτικό πεδίο, παρά τον χαμηλό φωτισμό και τα φωτάκια από το χριστουγεννιάτικο δέντρο δίπλα από τον μπάρμαν, διαυγέστατο. Μα κάτι έλειπε. Έλειπε η κάπνα και ο αχνός από τα παρκαρισμένα στα βρώμικα τασάκια τσιγάρα. Έλειπε η δυσωδία της κάπνας, έλειπε το τσιγάρο από τη διχάλα των δαχτύλων και όλα έμοιαζαν πλαστικά. Όλοι ίδιοι, είτε φορούσαμε κοστούμι είτε αμπέχονα. Είτε είχαμε μαλλιά είτε όχι. Είτε πίναμε ουίσκι είτε βότκα.

    Αυτή την εικόνα δεν την έχω συνειδητοποιήσει ακόμα.

    Όπως δεν είμαι σίγουρος αν ο Χρήστος Σταϊκούρας έχει συνειδητοποιήσει ότι ο ΦΠΑ από την εστίαση το τελευταίο δίμηνο που εφαρμόζεται το μέτρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, θα είναι μειωμένος 90%-95%!

    Το «βγαίνω έξω να πιω ένα ποτό» αποκτά άλλο νόημα πια. Βγαίνω έξω να πιω ένα ποτό. Και όχι να ξεσκάσω. Διαφορετικά κάθομαι στο σπίτι μου.

    Ελπίζω το οικονομικό επιτελείο να έχει κάνει τους υπολογισμούς του…



    ΣΧΟΛΙΑ