• Άρθρα

    Κι όμως, θα χρειαστεί Ηρακλής No 2

    επενδυσεις κοκκινα δανεια


    Φτάνει ο Ηρακλής;

    Από τα 78 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια που απειλούν να τινάξουν στο αέρα τους ισολογισμούς των τραπεζών, στα επόμενα δύο χρόνια θα περάσουν στον «Ηρακλή», σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του mononews.gr το περασμένο Σαββατοκύριακο, 30 δισ. ευρώ και μάλιστα σε δύο δόσεις, όπως έγραφε την Δευτέρα το report της Morgan Stanley. Που σημαίνει ότι μετά το πέρας της διετίας, στις τράπεζες θα υφίστανται ακόμα 48 δισ. ευρώ δάνεια, κόκκινα, κατακόκκινα, τα οποία θα συνεχίσουν να δημιουργούν πρόβλημα στα πιστωτικά ιδρύματα και σπαζοκεφαλιά για τους επικεφαλής τους.

    Το πρόβλημα αυτό, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει και ο εμπνευστής του «Ηρακλή» κ. Γ. Ζαββός, είναι υπαρκτό, σοβαρό και φλέγον.

    Όπως τονίζει σε συζητήσεις του ο κ. Ζαββός, θα πρέπει να αφήσουμε πρώτα τον Ηρακλή να «περπατήσει» επτά με οκτώ μήνες. Εφόσον πάει καλά, δεδομένου ότι το ενδιαφέρον που υπάρχει είναι οξύ πριν καν έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή, τότε θα υπάρξει πρόνοια να υπαχθούν στον Ηρακλή και τα υπόλοιπα κόκκινα δάνεια των τραπεζών.

    Κοντολογίς, υπάρχει ο κίνδυνος οι τράπεζες να μην είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, απειλώντας το στοίχημα της ανάπτυξης που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση. Διότι κακά τα ψέματα, ανάπτυξη χωρίς τράπεζες δεν γίνεται. Και δεν ομιλούμε για την ανάπτυξη του κακού μας του καιρού μέχρι το 2008.

    Ίσως αυτός είναι και ο λόγος, οι τράπεζες, που αναγκάζουν την Fitch να κρατάει μικρό καλάθι και να θεωρεί ότι η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα την επόμενη διετία δεν θα είναι περίπατος.

    Το σημαντικό είναι ότι γίνεται η αρχή. Αν στην Ιταλία πήρε τρία χρόνια για να συντάξει ένα όχημα ειδικού σκοπού στο οποίο οι τράπεζες πάρκαραν προβληματικά δάνεια, είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα χρειάστηκε ακριβώς 1,5 μήνας από την ημέρα που οι κ.κ. Σταϊκούρας και Ζαββός έβαλαν το χέρι τους στο ευαγγέλιο στην σάλα του Προεδρικού Μεγάρου κατά την ορκωμοσία τους.

    Η χθεσινή διόρθωση στο Χρηματιστήριο εξηγεί γιατί δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Τι κι αν έρχεται ο Ηρακλής; Το πρόβλημα παραμένει και οι τράπεζες παραμένουν ακριβές στο τραπεζικό ταμπλό.

    Οπότε, ψυχραιμία…



    ΣΧΟΛΙΑ