• Άρθρα

    Υπόθεση Ηλία Μίχου: Το σεξ με 12χρονο είναι βιασμός. Τελεία και παύλα, όλα τα υπόλοιπα είναι ντροπή

    Βασίλης Κανέλλης

    Βασίλης Κανέλλης


    Με αφορμή τη δίκη του Ηλία Μίχου και των άλλων κατηγορούμενων για την υπόθεση του βιασμού και της εκπόρνευσης του 12χρονου κοριτσιού στα Σεπόλια, θα ξεκινήσω με μια διαπίστωση:

    Η Δικαιοσύνη είναι το τελευταίο οχυρό και το βασικότερο αποκούμπι για τους πολίτες, κυρίως για τους αδύναμους, προκειμένου να βρουν το δίκιο τους. Αν χάσουμε την εμπιστοσύνη μας στους δικαστές, αν δικαστικές αποφάσεις υποδεικνύονται ή έχουν άλλα κίνητρα, τότε η Δημοκρατία καταρρέει.

    Δημοκρατικό πολίτευμα, ομαλή λειτουργία της κοινωνίας δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ανεξάρτητη, στιβαρή δικαιοσύνη η οποία θα αποφασίζει αμερόληπτα και με βάση τους νόμους και το Σύνταγμα.

    Από την άλλη, δεν μπορώ, με τις ελάχιστες δυνάμεις που διαθέτω, παρά να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου όταν στις δικαστικές αποφάσεις εισχωρεί και το «περί δικαίου αίσθημα». Δηλαδή η άποψη της «κοινής γνώμης», τα λαϊκά δικαστήρια, διάφορες «λαϊκές συνελεύσεις» και τελικά η αγέλη των social media.

    Δεν μπορεί η Δικαιοσύνη να επηρεάζεται από κανέναν, ούτε από τον όχλο, ούτε από κάποιες πεποιθήσεις, παραστάσεις ή προκαταλήψεις ορισμένων ή βεβαίως από τα δικαστήρια που μετατρέπονται σε θέαμα στα τηλεπαράθυρα.

    Είναι εξαιρετικά δύσκολη η αποστολή των δικαστών και πολύ λεπτό το σχοινί που καλούνται να βαδίσουν.

    Όμως, στην περίπτωση του 12χρονου κοριτσιού στα Σεπόλια και της πρότασης της εισαγγελέως για αθώωση του Ηλία Μίχου από τις βασικές κατηγορίες του βιασμού και της μαστροπείας, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Γιατί πρόκειται για αδικήματα που έχουν μια ειδική απαξία.

    Σύμφωνα με την πρόταση, ο Μίχος πρέπει να αθωωθεί… λόγω αμφιβολιών για βιασμό του παιδιού, για μαστροπεία σε οίκους ανοχής και για μαστροπεία μέσω εξαναγκασμού με αποκόμιση πορνικών εσόδων. Ζητά δε την ενοχή του για διακεκριμένη κατάχρηση ανηλίκου που δεν συμπλήρωσε τα 14 έτη από πρόσωπο που του το είχαν εμπιστευτεί, για κατοχή πορνογραφικού υλικού με ανήλικο κάτω των 12 ετών αλλά χωρίς εξαναγκασμό και κερδοσκοπία, για διευκόλυνση της ανήλικης να εκδίδεται, καθώς και για οπλοκατοχή.

    Δεν ήταν δηλαδή βιαστής, ούτε μαστροπός… λόγω αμφιβολιών, αλλά απλά έκανε… διευκόλυνση στην ανήλικη για να εκδίδεται.

    Με συγχωρείτε, αλλά εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά, κι όσο κι αν δεν θέλει κανείς να παρεμβαίνει ή να κρίνει δικαστικές αποφάσεις, εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι διαφορετικό που μας εξοργίζει όλους.
    Όχι γιατί πρέπει να επικρατήσουν τα λαϊκά δικαστήρια. Με τίποτε. Αλλά γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα 12χρονο παιδάκι που στιγματίστηκε για όλη του τη ζωή, που το σώμα και η ψυχή του έχουν πληγωθεί ανεπανόρθωτα.

    Τι πάει να πει αμφιβολίες για τον βιασμό. Στην απολογία του ο ίδιος ο Μίχος δεν είπε «ό,τι κάναμε με τη 12χρονη ήταν με τη συναίνεση της» κι ότι «φαινόταν μεγαλύτερη».

    Επομένως, ο κατηγορούμενος αποδέχεται ότι έκανε σεξ με ένα 12χρονο κορίτσι. Τι είναι λοιπόν το σεξ με ένα τόσο μικρό παιδί; Πώς χαρακτηρίζεται; Τι πάει να πει συναίνεση; Πώς μπορεί ένα 12χρονο να συναινεί αφού ακόμη δεν γνωρίζει καν για το σεξ, για το σώμα της, για τον έρωτα ή για οτιδήποτε άλλο;

    Να τελειώνουμε λοιπόν και μου είναι αδιάφορο τι γίνεται σε άλλες χώρες ή αν σε κάποιες κοινωνικές ομάδες και στην Ελλάδα. Το σεξ με ανήλικο, και ειδικά με 12χρονο είναι καραμπινάτος βιασμός και μόνο ως τέτοιος πρέπει να κριθεί από τα δικαστήρια.

    Και από την άλλη. Τι σημαίνει «διευκόλυνση» για να εκδίδεται το κορίτσι. Ενας 50άρης βρίσκει πελάτες σε ένα 12χρονο κορίτσι, με το οποίο και ο ίδιος έχει κάνει σεξ, αλλά αυτό δεν είναι μαστροπεία; Δεν είναι νταβατζηλίκι. Θα τρελαθούμε τελείως…

    Οποιος έχει παιδιά, αλλά και όποιος δεν έχει, μπορεί να καταλάβει τι σημαίνουν όλα αυτά όταν εμπλέκεται ένα τόσο μικρό παιδί. Ακόμη κι αν η ίδια του η μάνα το εξέδιδε (και πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά αν συνέβαινε) είναι «τέρατα» και όλοι αυτοί οι ενήλικοι, προεξάρχοντος του Ηλία Μίχου, που βίασαν το παιδί, αποδεχόμενοι να κάνουν σεξ μαζί του.

    Είναι σεξουαλικές διαστροφές που πρέπει να τιμωρούνται και δεν χωρούν δικαιολογίες. Όχι για το «περί δικαίου αίσθημα», αλλά γιατί σε άλλη περίπτωση νομιμοποιούμε όποιο άλλο «τέρας» αγγίζει μικρά κορίτσια και αγόρια αλλά αυτό το χαρακτηρίζουν κάποιοι «συναινετικό».

    Είναι ντροπή κάθε τι άλλο, κι ελπίζω το δικαστήριο να δει την πραγματικότητα στα μάτια. Κι αν η πρόταση του εισαγγελέα είναι με βάση κάποιους νόμους, τότε είναι κακοί οι νόμοι και πρέπει να αλλάξουν άμεσα.

    Διαβάστε επίσης:

    Κολωνός: Απαλλαγή του Ηλία Μίχου για τον βιασμό της 12χρονης προτείνει ο εισαγγελέας

    ΑΑΔΕ: Ευκολότερη η μεταβολή στοιχείων Μητρώου για την επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές
    ΑΑΔΕ: 16.380 παραποιημένα προϊόντα κατασχέθηκαν στο Ελ. Βενιζέλος



    ΣΧΟΛΙΑ