• Άρθρα

    Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη εδώ

    Στην κρίση, ηγεσία σημαίνει φυγή προς τα εμπρόςσύγκρουση ΕΚΤ- Επιτροπής και ΕΜΣ;

    Αντώνης Κεφαλάς-Αρθρογράφος


    Πρόσφατα, συνάντησε ειρωνική αντίδραση η πρωτοβουλία της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου να ζητήσει από την Πορτογαλική προεδρία να θέσει ψηλά στην ατζέντα το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης.

    Φοβάμαι ότι η ειρωνεία αδικεί τόσο την Ασημακοπούλου όσο και αυτόν που την άσκησε.

    Δεν γνωρίζω προσωπικά την ευρωβουλευτή. Γνωρίζω, όμως, αρκετά καλά την τεράστια επανάσταση που έρχεται, ως αποτέλεσμα της ΤΝ ή  ΑΙ – για να χρησιμοποιήσω την με λατινικούς χαρακτήρες συντόμευση της, από το artificial intelligence.

    Το αίτημα της είναι σωστό και απόλυτα επίκαιρο. Αν η Πορτογαλική προεδρία δεν του έχει δώσει υψηλή προτεραιότητα, σφάλει.  Και θα εξηγήσω γιατί.

    Η προτεραιότητα στην τεχνητή νοημοσύνη θεωρήθηκε ότι είναι άκαιρη μπροστά στα άλλα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε: την πανδημία, την αργοπορίας τους εμβολιασμούς, το Ταμείο Ανάκαμψης, τα ελληνοτουρκικά (για τα καθ’ ημάς).

    Θα πω πολύ απλά ότι χωρίς την τεχνητή νοημοσύνη είναι σχεδόν σίγουρο πως δεν θα είχαμε σήμερα εμβόλιο.

    Φαίνεται πως λίγοι συνειδητοποιούν πόσο η ΤΝ έχει ήδη εισχωρήσει στην ζωή μας: στις επικοινωνίες, στις επαφές, στις αγορές, στους ψηφιακούς βοηθούς, τους χάρτες, το GPS.  Όλα αυτά λειτουργούν με αλγόριθμους – την σχετικά απλή μορφή της ΤΝ.

    Οι νέες εφαρμογές αφορούν την αναγνώριση προσώπων. Είναι χρήση που άπτεται της δημοκρατίας. Στην Κίνα χρησιμοποιείται ως μέσο καταπίεσης. Στις δημοκρατίες το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο διεξοδικής συζήτησης, ακριβώς επειδή η χρήση της ΤΝ συνεπάγεται θετικές και αρνητικές επιπτώσεις. Το θέμα είναι τεράστιο και θα αποτελέσει στο άμεσο μέλλον αντικείμενο πολιτικών και κοινωνικών συγκρούσεων.

    Στην ΤΝ νοημοσύνη στηρίζεται όλη η εξέλιξη των «έξυπνων αυτοκινήτων». Σε συνδυασμό με την χρήση μπαταριών, θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Όταν μιλάμε για τον καιρό, λίγο συνειδητοποιούμε ότι η βελτίωση των προβλέψεων στηρίζεται σε εξελιγμένα περίπλοκα μοντέλα όπου οι σωστοί υπολογισμοί είναι εφικτοί σε ρεαλιστικό χρόνο μόνο λόγο της ΤΝ.

    Η εισαγωγή του 5G, είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ίδια κατεύθυνση. Φαίνεται πως δεν συνειδητοποιείται το γεγονός ότι διευρύνοντας το εύρος ζώνης δεν αυξάνεται απλά η ταχύτητα αλλά επιτυγχάνεται η διασύνδεση μηχανών, αντικειμένων, εφαρμογών και ανθρώπων.

    Στον επιχειρηματικό κόσμο, η ΤΝ έχει ήδη προχωρήσει. Πρόσφατες εκτιμήσεις θεωρούν πως στα επόμενα 15 χρόνια πάνω από 12 τρις. δολάρια θα προστεθούν στην παγκόσμια παραγωγή ακριβώς λόγω της χρήσης της ΤΝ.

    Το 5G είναι καταλύτης της τεχνολογίας. Καταλύτης που επιτρέπει την περαιτέρω εισδοχή της ΤΝ στη ζωή μας.

    Η ΤΝ θα φέρει ανεργία – διότι επιτρέπει αυτό που αποκαλείται μάθηση μηχανών – machine learning. Στην απλή μορφή της είναι όλα τα παραδείγματα που αναφέραμε πιο πάνω. Πως νομίζετε πως ορισμένα ηλεκτρονικά μηνύματα που πάντα «κόβετε» σταματούν να εμφανίζονται στα εισερχόμενα και κατευθύνονται στα ανεπιθύμητα (spam);

    Στην προηγμένη μορφή της λαμβάνει αποφάσεις. Ήδη, διαχειρίζεται τα μεγάλα δεδομένα (big data) που οι άνθρωποι αργούν ή δεν μπορούν. Ήδη, εμπλέκεται σε αποφάσεις που αφορούν την προσωπική και την εθνική ασφάλεια. Ήδη ερευνάται, και τα θετικά αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να φανούν, η χρήση της ΤΝ στην υγεία – φτάνοντας μέχρι και την χειρουργική.

    Η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης συνδυάζεται με τη νέα επανάσταση στα μικροτσίπ – γεγονός που θα αλλάξει τον τρόπο ζωής μας, από την οικογενειακή ζωή μέχρι την μορφή και το ήθος εργασίας.

    Χωρίς την ΤΝ δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή – δηλαδή να προσδιορίσουμε την μορφή της και τις επιπτώσεις της, το γιατί, το που και το πώς και, το κυριότερο, την ακριβή μορφή των μέτρων που θα χρειαστεί να υιοθετήσουμε.

    Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ορθά έπραξε. Δεν έχει σημασία αν ασχολείται πρώτα με τα δικά μας θέματα ή όχι. Ευρωβουλευτής είναι, και τα ευρωπαϊκά θέματα οφείλουν να την προβληματίζουν.

    Και, δυστυχώς, στην Ε.Ε. το θέμα δεν φαίνεται να είναι στις άμεσες προτεραιότητες. Αυτό δεν σημαίνει πως θα το αγνοήσουμε. Το αντίθετο.

    Προσωπικά θεωρώ ότι η Κα Ασημακοπούλου μπορεί και να… άργησε. Διότι, η επανάσταση της ΤΝ είναι ήδη εδώ.



    ΣΧΟΛΙΑ