• Άρθρα

    Η παπική παραμυθία και ο Nίκος Παππάς

    Στέφανος Τζανάκης. Αρθρογράφος


    Ο Πάπας Φραγκίσκος γνωρίζει άριστα την Αινειάδα του Βιργίλιου – όπως ξέρει και να παρηγορεί τους ανθρώπους: καθολικοί, ορθόδοξοι, βουδιστές ή άθεοι δεν θα ακούσουν παρά λόγους παραμυθίας από το στόμα του. 

    Ακόμα και για τον πρώτο παρηγορητή του πλανήτη , ωστόσο, ήταν μάλλον αναπάντεχο να χρησιμοποιήσει τον στίχο «βαστάτε και κοιτάτε μπροστά , μας πειμένουν καλύτερες μέρες» , απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό δεν ήταν απλώς  μια παπική παρηγοριά στον ηττημένο των εκλογών του Ιουλίου – έμοιαζε περισσότερο σαν μία παραίνεση προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μην ξυπνά μέσα τους το παρελθόν: ούτε ΕΡΤ, ούτε Παπαγγελόπουλος , μόνον μπροστά με τον μετασχηματισμένο ΣΥΡΙΖΑ…

    Σε κάθε περίπτωση, ο Πάπας δεν μετέχει σε εσωκομματικά δρώμενα – τουλάχιστον επί της Γης. Και είναι πολύ πιθανό να αγνοεί τόσο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (άλλωστε δεν είναι η Σκάρλετ Γιόχανσον για να του έχει ζητήσει ραντεβού ) όσο και τον Νίκο Παππά,  ο οποίος ήταν ο βασικός δημιουργός του συστήματος εξουσίας της τετραετίας Τσίπρα : ας μην ξεχνάμε ότι η στρατηγική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ  επισφραγίστηκε σε μία συνάντησή του με τον Πάνο Καμμένο, πίσω από μία κλειστή πόρτα, στη Βουλή. 

    Τα χρόνια πέρασαν και  η συμμαχία που άντεξε ως και το σύμφωνο συμβίωσης βυθίστηκε στις Πρέσπες:  ο Πάνος Καμμένος ιδιωτεύει προς το παρόν, αλλά και ο Νίκος Παππάς «τα ακούει» μέσα στο κόμμα του. 

    Το τελευταίο επεισόδιο με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την ΕΡΤ  – που κάνει θραύση στα κοινωνικά δίκτυα λόγω της εμπλοκής δημοσιογραφικών ονομάτων – δεν ήταν τίποτε άλλο από μία επίθεση στο «σύστημα Παππά», ενόψει των εξελίξεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. 

    Οι πληροφορίες θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα αμφίθυμο ως προς το εύρος του «μετασχηματισμού» που θα επιβάλει στον ΣΥΡΙΖΑ – κάποιοι λένε ότι ο τέως πρωθυπουργός δεν μπορεί τελικά παρά να εκφράσει το 3% που εκπροσωπεί διαχρονικά ο κομματικός του πυρήνας , στον οποίον και ανήκει.

    Άλλοι πάλι, εκτιμούν – και μερικοί ελπίζουν – ότι παίρνοντας θάρρος από τα λόγια παραμυθίας του Πάπα – ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει ό,τι έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου μετά από την χούντα: προφητεύουν ότι θα φτιάξει το δικό του , προσωπικό κόμμα – και θα αρχίσει να μελετά τον Βιργίλιο…

    Ώσπου να γίνουν όμως όλα αυτά, γίνονται άλλα: ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επικεφαλής των 53 plus του ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίον λέγεται ότι έχει βρει μία γλώσσα αλληλοκατανόησης με τον τέως πρωθυπουργό, επιτίθεται μέσω της ΕΡΤ στον Νίκο Παππά, για τις μετοχές του οποίου λέγεται για άλλη μία φορά ότι έχουν κάνει limit down στο χρηματιστήριο «Αλέξης Τσίπρας». 

    Βέβαια, όσοι στο παρελθόν επένδυσαν στην αποκαθήλωση Παππά , έχασαν τα λεφτά τους – και πιθανότατα ο Τσακαλώτος απλώς «χτίζει»   τους αντιπάλους του , όπως άλλωστε συνηθίζεται σε όλα τα κόμματα. 

    Άλλωστε, το ίδιο κάνει και ο Παύλος Πολάκης , ο οποίος παρενέβη εναντίον της «εσωστρέφειας» – δηλαδή, εναντίον του Ευκλείδη Τσακαλώτου και (επομένως) υπέρ του Νίκου Παππά. 

    Το ζήτημα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο Πάπας υπάρχει μόνον για τον Αλέξη Τσίπρα. Από κεί και πέρα, ο καθένας πρέπει να βρει την παρηγοριά του όπως μπορεί… 



    ΣΧΟΛΙΑ