• Άρθρα

    Η ίδρυση και η δράση του Συνδέσμου Ανώνυμων Εταιρειών και Επιχειρηματικότητας

    • της Ιωάννας Αναστασοπούλου, Γενικής Γραμματέως του ΣΑΕΕ
    Ιωάννα Αναστασοπούλου, Γενική Γραμματέας ΣΑΕΕ

    Ιωάννα Αναστασοπούλου, Γενική Γραμματέας ΣΑΕΕ


    Πότε ακριβώς ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιρειών και Επιχειρηματικότητας (ΣΑΕΕ); Από τα αρχεία του Πρωτοδικείου Αθηνών προκύπτει ότι το καταστατικό του εγκρίθηκε με την εγκριτική απόφαση υπ’ αριθμ. 1220 της 31 Μαρτίου 1922. Στα γραφεία του Συνδέσμου και στην μεγάλη αίθουσα των εκδηλώσεων είναι αναρτημένο απόσπασμα της Ιδρυτικής Πράξης με τα ονόματα και τις υπογραφές των πρωτοπόρων δημιουργών και των επιχειρήσεών τους.

    Η Ιδρυτική Πράξη έχει ημερομηνία 16 Φεβρουαρίου 1922 που είναι και η ημερομηνία της ιδρύσεως του Συνδέσμου.

    Οι ιδρυτές του Συνδέσμου, μεταξύ των οποίων ο Ν. Κανελλόπουλος, «ο πάτρων της ελληνικής βιομηχανίας», φιλοδοξούσαν να συγκροτήσουν ένα «όργανον προστασίας του αγωνιζομένου να ανασυγκροτηθή εργαζομένου κεφαλαίου». Παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους, όμως, η πρωτοβουλία τους δεν απέδωσε καρπούς ίσως λόγω του μικρού αριθμού των ΑΕ που υπήρχαν τότε, των περιορισμένων οικονομικών μέσων και της χαμηλής αντίληψης για τη σημασία της δράσης οργανωμένων συμφερόντων.

    Θα απαιτηθούν λίγα χρόνια βασανιστικής προσπάθειας της ελληνικής οικονομίας για να εξέλθει από την κρίση που προκάλεσε η Μικρασιατική καταστροφή. Θα ιδρυθούν εκατοντάδες ΑΕ και μόνο από την πίεση της επιβαρυντικής για τις ΑΕ φορολογικής πολιτικής αποφασίσθηκε η αναβίωση του Συνδέσμου με πρωτοβουλία του Διονυσίου Λοβέρδου, Γενικού Διευθυντή της Λαϊκής Τραπέζης. Έτσι στη Συνέλευση της 24 Ιανουαρίου 1929 οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες της εποχής αποφάσισαν την επανίδρυση / ενεργοποίηση του Συνδέσμου.

    Ήταν επόμενο, μεταξύ των ζητημάτων για τα οποία θεωρήθηκε τότε απαραίτητη η παρέμβαση του Συνδέσμου, να είναι το φορολογικό. Έτσι με ενέργειες του Συνδέσμου δεν προχώρησε η φορολόγηση του αποθεματικού όπως και των κερδών των εταιριών που είχαν ιδρυθεί μετά το 1926.

    Μάλιστα με ενέργειες του Συνδέσμου ψηφίζεται ειδικός νόμος περί τιμωρίας αδικημάτων που διαπράττονται διά του τύπου σε βάρος των ανωνύμων εταιρειών.

    Το Δελτίον των Ανωνύμων Εταιρειών

    Σημαντικό όργανο υποστήριξης των προσπαθειών του Συνδέσμου ήταν και συνεχίζει να είναι μέχρι σήμερα το «Δελτίον των Ανωνύμων Εταιρειών» το οποίο παρείχε και συνεχίζει να παρέχει σημαντικές και συχνά πολύτιμες λόγω της εξειδίκευσής τους γνώσεις τόσο στα λογιστήρια όσο και στους νομικούς συμβούλους και τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη των εταιρειών μελών του. Τώρα πλέον, σύμφωνα με το πνεύμα των καιρών, αποστέλλεται κάθε μήνα ηλεκτρονικά στα μέλη ανά την Ελλάδα.

    Ο Σύνδεσμος, και μετά τον πόλεμο, συνέχισε να ασχολείται με τα ζητήματα της φορολογίας των Α.Ε. που θεωρήθηκε, ότι δημιουργούσαν σοβαρό αντικίνητρο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

    Την ίδια εποχή, ο Σύνδεσμος ασχολήθηκε και με την έναρξη της εφαρμογής του θεσμού των Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθώς και με την εισαγωγή του νέου εταιρικού τύπου της Ε.Π.Ε. που ταίριαζε καλύτερα για τις επιχειρήσεις με μικρότερα κεφάλαια

    Συγχρόνως, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου δημιουργήθηκε Επιτροπή Συντονισμού των εργοδοτικών Οργανώσεων στην οποία αντιπροσωπεύθηκαν ο Σύνδεσμος, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων και Βιοτεχνών, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, η Ένωσις Εφοπλιστών και η Ένωσις Ασφαλιστικών Οργανώσεων.

    Την περίοδο εκείνη ο Σύνδεσμος αντιμετώπισε και το ζήτημα της ονομαστικοποιήσεως των μετοχών των Α.Ε. Η ονομαστικοποίηση στη συνέχεια καταργήθηκε αλλά έχει επανέλθει πλέον οριστικά με τον ν. 4548/2018.

    Το διάστημα από το 1959 μέχρι περίπου το 1985 ο Σύνδεσμος απέκτησε, με μοναδικά έσοδα τις συνδρομές των μελών του, εκτός από τη μόνιμη έδρα του στη Λεωφ. Πανεπιστημίου 16, ακίνητα στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο Κρήτης και την Αλεξανδρούπολη.

    Τώρα πλέον ο Σύνδεσμος έχει διευρύνει τα αντικείμενα της δραστηριοποίησής του με την μετονομασία του από Σύνδεσμο ΑΕ & ΕΠΕ σε Σύνδεσμο ΑΕ και Επιχειρηματικότητας υπό την προεδρία του κ. Σίμου Αναστασόπουλου.

    Ο Σύνδεσμος έχει ιδρύσει από το 1993 ερευνητικό κέντρο μελετών για τη διεθνή οικονομικά και πολιτική, το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, και το κοινωφελές Ίδρυμα Μελετών Ανάπτυξης των Επιχειρήσεων καθώς και το Ελληνικό Κέντρο Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας και τον Φορέα Κατάρτισης Διαμεσολαβητών.

    Εκατό χρόνια από την ίδρυσή του, με περισσότερα από 1000 μέλη, συνεχίζει την πορεία του, παρέχοντας αδιάλειπτη υποστήριξη γύρω από κρίσιμα νομικά, οικονομικά και επιχειρηματικά θέματα, με ενημερωτικές και επιμορφωτικές δράσεις που ενδυναμώνουν τον διάλογο και τη συνεργασία, ερευνητικό και επιστημονικό έργο και διεθνείς συνεργασίες, που εξασφαλίζουν την κατανόηση των νέων συνθηκών και απελευθερώνουν τον δυναμικό και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

    Μέσα από την ιστορική του διαδρομή και τη διαχρονική του σχέση με κορυφαίους συνομιλητές από τη δημόσια, οικονομική και ακαδημαϊκή σφαίρα, ο Σύνδεσμος προσφέρει στα μέλη του ένα πλέγμα από σύγχρονες υπηρεσίες και εργαλεία, όπως άμεση ανταπόκριση συμβουλευτικής υποστήριξης των μελών από τη Νομική Υπηρεσία και την Ειδική Υπηρεσία Φοροτεχνικών και Λογιστικών Υποθέσεων, μελέτη και υποστήριξη υποβολής υποθέσεων των μελών στις ανά περίπτωση υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης και παρακολούθηση της εξέλιξής τους, υποστήριξη προετοιμασίας προτάσεων αξιοποίησης χρηματοδοτικών προγραμμάτων και εργαλείων, συμβουλευτική υποστήριξη αναφορικά με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, διαμεσολάβηση για την εξωδικαστική επίλυση διαφορών και τη διοργάνωση και φιλοξενία εκδηλώσεων των μελών του στους χώρους του Συνδέσμου.

    Ο Σύνδεσμος διευκολύνει τη δικτύωση με εκπροσώπους της δημόσιας διοίκησης, θεσμικών φορέων και άλλων επιχειρήσεων, μέσα από το πρόγραμμα εκδηλώσεων που ενισχύουν την κατανόηση και τον διάλογο και αναδεικνύουν προβληματισμούς και νέες ιδέες. Παρέχει έγκυρη και έγκριτη ενημέρωση και αναλύσεις γύρω από νέες πολιτικές, οικονομικές τάσεις και επιχειρηματικές εξελίξεις. Αποστέλλει στα μέλη του καθημερινά emails με την ημερήσια επικαιρότητα, ώστε να ενημερώνονται έγκαιρα για να λαμβάνουν αποφάσεις γνωρίζοντας τις αναγκαίες πληροφορίες. Αποστέλλει ηλεκτρονικά το γνωστό και ιδιαίτερα χρήσιμο εδώ και δεκαετίες μηνιαίο περιοδικό «Δελτίον Ανωνύμων Εταιρειών & Επιχειρηματικότητας». Παρέχει, με δυνατότητα πιστοποίησης, εκπαιδευτικές υπηρεσίες και σεμινάρια για στελέχη επιχειρήσεων στις θεματικές της επικαιρότητας με ιδιαίτερα αξιόλογους και προσεκτικά επιλεγμένους εισηγητές.

    Σε μία εποχή διαρκών προκλήσεων αλλά και σημαντικών προοπτικών, ο Σύνδεσμος παραμένει στο πλευρό των μεγάλων ή μικρότερων εταιρειών ανεξαρτήτως μορφής, συνδράμοντας στην απελευθέρωση του υψηλού δυναμικού και των ταλέντων που αντανακλά η ελληνική επιχειρηματικότητα.

    Ιωάννα Αναστασοπούλου

    Γενική Γραμματέας ΣΑΕ|Ε



    ΣΧΟΛΙΑ